Eliza Umans: van speelster naar trainster bij VVOG

Eliza Umans stopte op 21-jarige leeftijd met voetballen bij VVOG. “Ik raakte het plezier kwijt”, vertelt Umans. De oud-speelster kreeg juist meer energie van het training geven. Zo is ze uiteindelijk het trainerschap ingerold en is ze dit seizoen hoofdtrainster van VVOG JO15-1. 

Eliza Umans is 22 jaar en woont in Harderwijk. “Naast dat ik actief ben als voetbaltrainster bij VVOG, studeer ik aan de CALO in Zwolle, waar ik de lerarenopleiding LO volg. Sinds kort loop ik stage bij de KNVB bij JPN (Jeugd Plan Nederland) voor Meiden O13/14 en ben ik in de vakanties bij de KNVB Voetbalkampen te vinden als trainster.”

Carrière
Eliza Umans begon op twaalfjarige leeftijd met voetballen bij VVOG. Daar kwam ze in de MO17-2 te spelen. “Het jaar erop speelde ik met de MO17-1 in de hoofdklasse, wat toen een aardig niveau was. Op mijn zestiende maakte ik mijn debuut bij Dames 1 en speelde ik daar als middenvelder tot mijn 21e. Nu denk je misschien: ‘wat is het jong om op je 21e zonder lichamelijke klachten te stoppen!’. Dat is misschien ook zo, maar ik merkte dat ik het plezier in het damesteam kwijtraakte en juist energie kreeg van het training geven.”

De trainster heeft niet alleen in Nederland gevoetbald. “Ook heb ik in de periode september 2019 en januari 2020 op Curaçao gespeeld, bij Inter Willemstad Dames O23.” Toen Umans in 2016 begon aan haar MBO Sport en Bewegen opleiding, moest ze op zoek naar een stageplek binnen een sportvereniging. “Ik koos voor training geven bij VVOG. Binnen de club waren ze erg enthousiast over het werk dat ik verrichte en werd ik het jaar erop gevraagd om te blijven om hogere teams te gaan trainen. Zodoende heb ik in mijn tweede jaar als trainster mijn UEFA C Youth behaald en was ik gediplomeerd trainster.” 

Na een aantal jaar hoofdtrainster te zijn geweest bij de JO13-2 besloot Umans out of the box te kijken en vertrok ze voor vier maanden naar Curaçao. “Ik kreeg een buitenlandstage vanuit het MBO aangeboden en heb op het eiland, naast mijn buitenlandstage, voetbaltraining gegeven bij een talentengroep. Daarnaast ben ik ook werkzaam geweest bij de FFK, de Curaçaose voetbalbond. Ondertussen, toen ik op het eiland was, kreeg ik een mail. In de mail stond de vraag of ik bij terugkomst de JO13-1 wilde trainen, wat op dat moment divisie speelde. Na er lang over na te hebben gedacht heb ik uiteindelijk besloten om het niet te doen en werd ik bij terugkomst weer hoofdtrainster van de JO13-2.”

Het jaar erop werd Umans trainster van de JO11-1. “Een super talentvol en gemotiveerd team waar ik direct kampioen mee werd in de hoofdklasse. De spelers hebben grote stappen gemaakt, met in het bijzonder een speelster die ik in de periode februari-mei persoonlijk heb begeleid om haar techniek en bal handelingssnelheid te verbeteren. Dat heeft zijn vruchten afgeworpen! Zo speelt ze ondertussen bij PEC Zwolle en bij de KNVB. Dat is wel iets waar ik heel trots op ben, dat ik dit samen met haar heb bereikt.”

VVOG zag in dat de band tussen de spelers en de trainster erg goed was. “De spelers waren ook nog lang niet uitgeleerd. Er werd toen besloten dat ik ook hun trainster ging zijn in de JO13-1. We startte in september in Divisie 2, wat achteraf iets te hoog gegrepen was. Voor het eerst op een groot veld was op dat niveau te lastig voor de meesten. We degradeerden toen naar de hoofdklasse en kregen op dat niveau meer zelfvertrouwen en groeiden als een team. Zo heeft iedereen zichzelf ontwikkeld en werden we uiteindelijk tweede.”

Dit seizoen heeft Umans de spelers en speelsters van de JO15-1 onder haar hoede genomen. “Een gemotiveerde groep waar ieder nog veel te leren heeft. Per drie maanden stellen we dan ook doelen met elkaar. Dat is een initiatief die ikzelf heb genomen en waar de club mij in steunt. We trainen nu drie keer in de week waarvan één keer in de week gericht is op het doel die we hebben gesteld. Daar maak ik dan ook specifieke trainingen voor. Iets waar niet alleen de spelers, maar ook ikzelf veel van leer.”

UEFA B Youth
Umans heeft nog een mooi doel voor haarzelf opgesteld. Zo wilt ze graag na haar studie aan de CALO, haar UEFA B Youth diploma behalen. “Ik was eerst van plan om tijdens het laatste jaar van de lerarenopleiding de cursus te volgen op school. Vanaf komend jaar is dat mogelijk maar qua tijd gaat dat waarschijnlijk niet lukken. Eerst het één en dan het ander. UEFA B geeft mij meer mogelijkheden binnen het trainersvak, wat misschien in de toekomst bepalend kan zijn. Ik ben nog jong, dus het kan ook nog een jaartje wachten!”

Jeugdcoördinator
Naast trainster zijn, heeft Umans ook andere werkzaamheden gehad bij VVOG. “De afgelopen drie jaar ben ik coördinator geweest van de voetbalacademie voor onze JO8 en JO9 spelers. Alle teams in deze leeftijdscategorie krijgen dezelfde training in het kader van gelijke kansen binnen het voetbal. Ik zette de trainingen op en tijdens de training begeleidde ik de trainers en stagiaires bij de voetbalacademie. Verder ben ik in het verleden actief geweest als scheidsrechter, maar toen ik meer actief werd als trainster heb ik dat moeten opgeven.”

VVOG Harderwijk
Op dit moment staat Umans met haar ploeg op de derde plek in de tweede fase. “Er wordt bij vlagen goed voetbal gespeeld. Dingen die zaterdags minder goed gaan, bespreken we op dinsdag en passen we toe tijdens de oefeningen. Als je het team nu vergelijkt met het team begin september dan zie ik langzaamaan verbetering. Bij een thuiswedstrijd proberen we zoveel mogelijk op het hoofdveld te spelen, in de ‘kuil’ hoe andere trainers ons hoofdveld typeren. Hier kunnen we namelijk camerabeelden maken van de wedstrijd en deze analyseren, waar voornamelijk mijn assistent zich druk mee bezighoudt. Deze beelden koppelen we terug naar de groep. We bespreken dan wat we hebben gezien. Door de beelden terug te kijken zien de spelers precies wat ze doen, wat er wel en niet goed gaat en op welke manier het beter kan. Iets waar langzaamaan op de club meer aandacht aan gegeven wordt.”

Dit seizoen hoopt de trainster samen met haar ploeg te kunnen promoveren naar Divisie 6. “Het zou een mooie uitdaging zijn voor het team, maar ook een mooie uitdaging voor mijzelf om dit te kunnen bereiken. Staat toch leuk op m’n CV, haha! Ontwikkeling en plezier vind ik het belangrijkste, zowel individueel als in groepsverband. Zolang we in een stijgende lijn blijven voetballen en ontwikkelen ben ik al snel tevreden. Dan zal promotie daar een beloning van zijn!”

Wij wensen Eliza Umans veel succes dit seizoen!

Klik op VVOG voor de laatste artikelen over de club.
Klik op VVOG voor meer informatie over de club.

Meer van deze club

Deel dit bericht

Gerelateerde berichten

SV Baarn fabriek blijft maar groeien

De grootste voetbalvereniging uit Baarn is groen en wit van kleur. Dat is mede te danken aan het feit...

Beesd en Rhelico op weg naar eenwording

VV Beesd en Rhelico sturen aan op een fusie. Eind november ondertekenden de besturen van de verenigingen de intentieovereenkomst...

Vlijmense Boys JO19 is een echte vriendengroep onder leiding van Jan van Andel en Johan van Bijnen

Onder leiding van Jan van Andel en Johan van Bijnen speelt de JO19 in de tweede klasse. Het team...

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang nu ook maandelijkse het laatste nieuws uit het amateurvoetbal in jouw regio.