Dubbeldam juicht: de nieuwbouw komt nu eindelijk van de grond

0
105

Het lijkt nu toch echt te gaan gebeuren: Dubbeldam krijgt een volledig nieuwe accommodatie. Het afgraven van de (oude) velden van DMC is begonnen om een tweede kunstgrasveld aan te leggen. Hopelijk kan het complex medio 2023 worden opgeleverd.

XtraParts_251875_OnlineBanner_VjDordrecht_voorjaar2021

DORDRECHT – Het laatste nieuws is dat de 64 heipalen zijn besteld. Bekend is dat bouwmaterialen, en met name heipalen, een steeds langere levertijd vragen. Hopelijk kunnen de palen in april de grond in.

Bij Dubbeldam kijkt men liever niet meer om. Meer dan tien jaar treuzelde de gemeente in de ogen van de club over de nieuwbouw. Ook voor de gemeente werd het een hoofdpijndossier. Er kwam een nieuwbouwplan voor drie miljoen euro, maar dat vonden burgemeester en wethouders te duur. Ondertussen bleef de club gehuisvest in een aftands gebouw uit 1975, dat zo lek is als een mandje en bijna op instorten staat.

Maar nu komt het er dan toch van. Het definitieve plan krijgt vorm. Dit wordt naar aannemers gestuurd en hopelijk weten Dubbeldam en de gemeente eind december / begin januari wat de werkelijke bouwkosten zijn. Voorzitter Arie in ’t Veld houdt daarom nog steeds een slag om de arm. ,,Ik zie natuurlijk ook hoe de bouwmarkt zich ontwikkelt. De prijzen exploderen en wij gaan dan wel van het gas af, maar nu schieten de elektriciteitstarieven weer omhoog. Wij zullen genoeg zonnepanelen op het dak moeten gaan leggen om geen stroom van het net, dat 74 procent duurder wordt, nodig te hebben. Als de bouwkosten hoger uitvallen, zullen wij met de gemeente gaan bekijken wat dat voor de ontwikkeling betekent. Wij kunnen bekijken of er nog ergens geld te halen is door middel van acties. Belangrijker is, denk ik, om de gemeentelijke bijdrage te heroverwegen. Wij kunnen er als club immers niets aan doen dat de besluitvorming zo lang op zich heeft laten wachten. Dit zijn buitengewone omstandigheden waar niemand rekening mee hield. De basis van de cijfers is immers zomer 2019. Het zou zonde zijn als wij kleiner zouden moeten gaan bouwen.”

Dakterras

Het nieuwe hypermoderne clubgebouw komt aan de weg te staan, in de bocht bij de huidige poort naar het sportcomplex. Daardoor ontstaat ruimte om naast een bestaand veld een nieuw hoofdveld aan te leggen. Dubbeldam gaat het gebouw delen met de Dordtse Rugby Club, die ongeveer honderd leden heeft. Het ontwerp van architect Ruud Hoogstad telt twee verdiepingen. Op de begane grond komen veertien kleedkamers en wat bergingen. Op de eerste verdieping de kantine, bestuurskamer en een groot dakterras vanwaar alle velden zichtbaar zijn. Op het dak komen zonnepanelen. ,,De welstandcommissie had nog wat op- en aanmerkingen. Samen met de architect hebben wij daar een goede draai aan kunnen geven. Er wordt een nieuw vleermuizenscherm geplaatst om ze alvast te laten wennen aan de nieuwe vliegroute.”

In ’t Veld hoopt dat in het tweede kwartaal van 2022 een aanvang kan worden genomen met de bouw. ,,Dan zou het zomaar in januari 2023 klaar kunnen zijn. Het zou fantastisch zijn als wij het complex in juni 2023, bij ons 110-jarig bestaan, in gebruik kunnen nemen. Dan hebben wij nog wat lucht, want er kan natuurlijk straks sprake zijn van een strenge winter. Nu wij zover zijn, is er ook de gemeente Dordrecht alles aan gelegen om deze streefdatum te realiseren.”

SlagerijGelderblom_251966_OnlineBanner_VjDordrecht_voorjaar2021

Groeien

Dubbeldam heeft plannen om de ontwikkelingen door middel van dronebeelden voor iedereen te visualiseren. De gemeente heeft plannen om in de toekomst meerdere sportparken in Dordrecht een facelift te geven. Daar zijn alle verenigingen wel aan toe. De stad wil verder groeien in aantal bewoners. Dan moet je de mensen ook acceptabele sportaccommodaties aanbieden. Sporten in verenigingsverband heeft daarbij grote voordelen.

Tijdens de euforie rond de nieuwbouw en alle plannen daar omheen, kreeg de vereniging Dubbeldam in augustus een mokerslag te verwerken door het plotseling overlijden van duizendpoot Frans de Bruin. Arie in ‘t Veld omschreef De Bruin als meer dan een penningmeester. Er werd nooit vergeefs een beroep op hem gedaan. ,,Waar mogelijk hielp hij altijd. Zo stak hij onder meer zeeën van tijd in het nieuwbouwproject. Maar hij was bovenal een buitengewoon vriendelijk en betrokken mens.”

Binnen de club is men nu nog bezig om alle taken die hij voor zijn rekening nam boven water te krijgen. Vooralsnog zijn zijn werkzaamheden opgedeeld bij een driemanschap. ,,Nu alles is opgeknipt zoeken wij mensen die taken kunnen oppakken. Johan van de Velde neemt het grootste deel van het penningmeesterschap op zich. Alex de Joode regelt veel zaken naast zijn taken als secretaris. Ik ben degene die in de praktijk de portemonnee moet trekken. Ik doe na goedkeuring alle betalingen”, vertelt In ’t Veld.

Dubbeldam zit evenals elke andere club, volop in coronatijd. Mensen kunnen daarom niet zien wat er werkelijk gebeurt. ,,Daarom ben ik zo blij met die grondafgravingen. Dat geeft aan dat deze enorme klus in gang is gezet”, aldus In ’t Veld, die waarschijnlijk na voltooiing zijn voorzitterstaken gaat overdragen.

Voor meer artikelen over VV Dubbeldam klik hier.
Voor meer informatie over VV Dubbeldam klik hier.