Dubbel unicum in de KNVB bekerfinale tussen Ajax en PSV

0
481
Dansende Ruud van Nistelrooy PSV-Ajax KNVB Bekerfinale

De KNVB bekerfinale tussen Ajax en PSV heeft zondag twee records opgeleverd. In de finale van de beker deelde een scheidsrechter nog nooit meer kaarten uit. De spelers misten maar liefst vijf penalty’s na het nemen van de eerste tien penalty’s, wat nog nooit eerder was voorgekomen.

De scheidsrechter van dienst, Dennis Higler, had geen gemakkelijke avond. Allereerst maakten de spelers van Ajax en PSV gezamenlijk 32 overtredingen. Waarvan er 17 door een PSV’er werden begaan en 15 door een Ajacied. Vervolgens beoordeelde Higler 11 van deze overtredingen met een gele kaart, waarvan er vijf aan de kant van Ajax vielen en zes aan de kant van PSV.

Historische straffenschoppenserie
Het volgende record kwam voort uit het nemen van de strafschoppen. Na het nemen van tien strafschoppen zijn er zondagavond in de Kuip meer penalty’s gemist dan ooit tevoren. Brian Brobbey, Jurriën Timber, Edson Alvarez, André Ramalho en Ibrahim Sangaré kregen allen hun penalty niet tegen het net. Omdat twee van de vijf missers het houtwerk wisten te raken en één over werd geschoten, hoefden de keepers slechts twee keer in te grijpen.

Strafschoppen bepaalde de wedstrijd, wat slechts de vijfde keer in de geschiedenis van de KNVB-beker is. In 2001 gebeurde dit ook, waarbij er vijf strafschoppen werden gemist, maar dit gebeurde pas na het nemen van 12 strafschoppen.

PSV
De winst van PSV betekent een prolongatie van de beker voor de Eindhovenaren. Dit gold ook als de 11e bekerwinst voor PSV. Hoewel de titel buiten bereikt lijkt, beleefd Ruud van Nistelrooy een zeer prettig eerste seizoen als trainer van de hoofdmacht van PSV. De KNVB beker was alweer zijn tweede prijs van het seizoen. Deze overwinning betekende ook de vierde (!) overwinning van PSV op Ajax dit seizoen.

Klik op Eredivisie voor meer artikelen over de Eredivisie.
Klik op Eredivisie voor meer informatie over de Eredivisie.