Dolle transferzomer zorgt voor metamorfose bij FC Dordrecht

0
110

FC Dordrecht beleefde een enerverende zomer waarin de selectie een complete metamorfose onderging. Bovendien werd een samenwerkingsverband met Fortuna Sittard voor de duur van vijf seizoenen afgesloten. Eén ding veranderde niet: Harry van den Ham bleef aan als technisch manager én trainer.

Sport-centrum-dordrecht_internetbalk_2020
DORDRECHT – Na het abrupte einde van de voetbaljaargang 2019-2020 begon aan de Krommedijk eigenlijk al snel de grote make-over. De negentiende plek in de Keuken Kampioen Divisie, één plek hoger dan rode lantaarndrager Helmond Sport, en het vertoonde spel waren signalen dat het anders moest. ,,Het was gewoon niet goed genoeg’’, blikt Harry van den Ham, die aan het einde van 2019 als technisch manager aantrad en eerder dit kalenderjaar de trainerstaken van Cláudio Braga overnam, terug. ,,De selectie was niet in balans, het ontbrak ook aan ervaring.’’

Er veranderde nadien veel. Heel veel. Van alle buitenlandse spelers, van Braziliaan Fabian de Abreu tot de opnieuw van Norwich City teruggekeerde Savvas Mourgos, werd afscheid genomen, het samenwerkingsverband met Feyenoord dat eigenlijk nooit gewerkt had werd beëindigd, het complete keepersarsenaal van de vorige voetbaljaargang (de van ADO gehuurde Mike Havekotte als laatste aanwinst tussen de palen, maar ook Petar Stoskovic en Andries Noppert), verdween van het toneel en ook de complete verdedigingslinie waarmee FC Dordrecht was geëindigd – inclusief de bij Almere City FC neergestreken captain Daniël Breedijk – keerde in het nieuwe seizoen niet meer terug.

Publiekslieveling
In de derde week van juni kreeg de grote metamorfose een duidelijk gezicht. Dagelijks presenteerde FC Dordrecht in die periode een nieuwe aanwinst. Arsenio Valpoort beet het spits af, de terugkeer van publiekslieveling Julius Bliek (zie foto) volgde een dag later. De Zeeuwse centrale verdediger beleefde enkele jaren geleden onder zijn provinciegenoot Gérard de Nooijer zijn doorbraak in het betaalde voetbal en groeide door zijn onverzettelijkheid en tomeloze inzet uit tot een zeer gewaardeerde kracht met een eigen Zeeuwse aanhang en veel lof van de diehard-Dordrechtsupporters. ,,Ik ben teruggekeerd omdat het verhaal van Harry van den Ham en algemeen directeur Hans de Zeeuw me aansprak. In mijn eerste periode was ik de onervaren jonge hond die nog veel moest leren, nu wordt er meer van me verwacht en zal ik ook verantwoording moeten nemen’’, was Bliek duidelijk over zijn persoonlijke doelstelling. In de dagen daarop volgend volgden nog meer namen: Anthony Swolfs werd als de nieuwe doelman, afkomstig van Telstar, gepresenteerd, Nikolas Agrafiotis één van de nieuwe aanvallers, Kevin Vermeulen – op amateurbasis gekomen na de winterstop van het afgelopen seizoen – tekende een verbintenis en met Bradley Vliet, Nikki Baggerman en Kevin Jansen liep in zeven dagen tijd het aantal nieuwelingen tot acht op.

Samenwerking met Fortuna
Het bleek de inleiding tot een opwindende periode die bleef voortduren. Want op alle vlakken waren er ontwikkelingen: een nieuwe hoofdsponsor (zie kader), nieuwe spelers en een nieuwe samenwerkingspartner. Na dagen van speculaties werd de coöperatie met eredivisionist Fortuna Sittard voor de duur van vijf jaar gepresenteerd. ,,Om elkaar sportief, maar ook op organisatorisch gebied te versterken’’, beklemtoonde algemeen directeur Hans de Zeeuw. Een uitspraak die Sjoerd Ars, die vanuit de Limburgse club het samenwerkingstraject had geïnitieerd, bevestigde. Het spelersverkeer tussen beide clubs kwam meteen op gang, als was het opmerkelijk genoeg eerst een Dordtenaar – Jari Schuurman – die op proef ging in Limburg om na een blessure spoedig terug te keren. De uitwisseling van spelers is tot nu toe nog niet heel gelukkig gebleken: Dimitrios Ioannidis en Adnan Ugur keerden heel snel terug naar Sittard. Daarentegen zijn Özgür Aktas en Richie Musaba, die beiden van Vitesse naar Fortuna Sittard verkasten en onmiddellijk in Dordrecht gestald werden, gebleven. Aktas maakte zijn Dordtse competitiedebuut tegen Go Ahead Eagles (zie foto), net als de eveneens afgebeelde Kürsad Sürmeli, die kort voor de ouverture werd vastgelegd.

Red Bull
Eén van de opmerkelijkste aanwinsten in de Dordtse selectie is toch wel de jonge linksback Matthew Bondswell, de huurling van RB Leipzig. De Engelse jeugdinternational belandde via-via in Dordrecht, waar hij ervaring wil opdoen om vervolgens completer terug te keren bij de halve finalist in de Champions League van het afgelopen seizoen. ,,Veel spelen voor FC Dordrecht maakt mij zeker sterker.’’ Na zijn debuut tussen de ‘senioren’ tegen Go Ahead Eagles, verliep het tweede duel voor ‘Red Bull’ Bondswell minder fortuinlijk: bij FC Den Bosch raakte hij aan de enkel geblesseerd. De selectie was overigens na twee speeldagen nog niet helemaal compleet: FC Dordrecht speurde nog naar een tweede doelman achter Anthony Swolfs.

Klik hier voor meer informatie over FC Dordrecht
Klik hier voor meer artikelen over FC Dordrecht