Club van de week – Rik Katsman is met Wolfaartsdijk bezig aan een seizoen vol hoogtepunten

0
343
CVDW-Wolfaartsdijk

Vandaag gaan we in gesprek met Rik Katsman. Hij is een van de drijvende krachten achter VV Wolfaartsdijk. Als secretaris, vice-voorzitter en vice-penningmeester van de club heeft hij een belangrijke rol in het bestuur. Daarnaast is hij keeper van het tweede elftal en fungeert hij regelmatig als reservekeeper bij het eerste elftal. We spraken met Rik over zijn band met de club, zijn taken als secretaris en zijn persoonlijke doelen.

Speler carrière
Rik heeft zijn hele voetballoopbaan bij v.v. Wolfaartsdijk doorgebracht. “Ik ben rond mijn zevende gestart bij de v.v. Wolfaartsdijk in de F’jes, nadat ik mijn zwemdiploma-C had behaald”, vertelt Rik. Voetbal zit al van jongs af aan in zijn bloed.

Begin als vrijwilliger
Ook als vrijwilliger is hij al vroeg betrokken geraakt bij de club. Op zijn achttiende begon hij met het ophalen van oud papier, een belangrijke bron van inkomsten voor de vereniging. Sinds 2019 maakt Rik deel uit van het bestuur, waar hij verschillende functies heeft bekleed, waaronder kascommissielid en lid van de jubileumcommissie ter gelegenheid van het 70-jarig bestaan van de club.

Werkzaamheden als vrijwilliger
Als secretaris heeft Rik diverse verantwoordelijkheden binnen het bestuur. Zijn hoofdtaken bestaan uit het organiseren van bestuursvergaderingen, het notuleren tijdens deze vergaderingen en het onderhouden van de correspondentie met de gemeente, KNVB en andere partijen. Daarnaast is hij betrokken bij de afhandeling van tuchtzaken, beheert hij Sportlink en regelt hij de bezetting voor het ophalen van het oud papier, een belangrijke nevenopbrengst voor de club.

Band met Wolfaartsdijk
Zijn band met Wolfaartsdijk gaat verder dan alleen zijn functie als bestuurder. “Ik ben geboren en getogen op Wolphaartsdijk. Mijn familie en vrienden wonen hier en voetballen ook bij Wolfaartsdijk. Er zijn foto’s van mij toen ik als baby op het veld zat met een voetbal voor mijn neus en ik ben dan ook een echt kind van de club.

Ambities
Gevraagd naar wat hij wil bereiken met de club, benadrukt Rik het belang van een stabiele en toekomstbestendige sportvereniging, waar zoveel mogelijk dorpsgenoten en vrienden plezier blijven beleven. Dit streven komt tot uiting in de verschillende projecten waar het bestuur momenteel aan werkt. Zo staat de nieuwbouw van kleedaccommodaties hoog op de agenda. “De huidige kleedkamers zijn dringend aan vervanging toe, maar het realiseren van nieuwbouw in deze tijd van hoge bouwkosten en duurzaamheidseisen vormt een grote uitdaging. Als bestuur streven we naar een representatieve en duurzame accommodatie die bestand is tegen de volatiliteit van de energiemarkt.”

Daarnaast richt het bestuur zich op de toekomst van het dames- en jeugdvoetbal. “De coronaperiode heeft sommige groepen hard getroffen en het behouden van de jeugd- en damesafdelingen vormt dan ook een grote uitdaging. Samenwerking met andere verenigingen worden verkend om nieuwe aanwas te vinden en te behouden. Ook wordt er gekeken naar nieuwe spelvormen, zoals het 35+ 7×7, walking soccer en vrijdagavond 7×7 voetbal voor dames, om zo nog meer leden aan te trekken en het voetbalplezier te vergroten.”

Een hechte club
Wat Rik zo mooi vindt aan Wolfaartsdijk is de hechte dorpsvereniging die het is. “De club heeft een sterke gemeenschap van leden en supporters, waar iedereen elkaar kent en voor elkaar klaarstaat in zowel goede als moeilijkere tijden. De gezellige kantine speelt hierin een belangrijke rol. Op ‘doorloopavonden’ is de kantine vol met leden en bevriende tegenstanders, terwijl op andere avonden zowel jeugd als oudere leden samenkomen voor gezellige bingo-avonden. Het is altijd druk bezocht en bovenal gezellig.”

Hoogtepunten
Gevraagd naar zijn hoogtepunten binnen zijn functie bij Wolfaartsdijk, noemt Rik het lopende seizoen als een van de hoogtepunten. Na de coronaperiode heeft de club bijna een volledig seizoen achter de rug, waarin volgens Katsman erg goed is gepresteerd. Het eerste elftal werd als eerste kampioen van Zeeland en behaalde deze titel zonder een enkele nederlaag te lijden. Ook het tweede elftal, waar Rik als keeper speelt, is hard op weg om kampioen te worden. In de laatste wedstrijd op 3 juni hoeft nog maar 1 punt behaald te worden voor de titel. Daarnaast is Rik trots op twee oud-leden van v.v. Wolfaartsdijk die dit seizoen successen boekten bij andere clubs. “Kim Remijnse speelt nu voor v.v. Alkmaar, de dames-Eredivisietak van AZ Alkmaar, terwijl Olivier Aertssen zijn debuut heeft gemaakt bij Ajax 1. Het volgen van hun ontwikkelingen geeft Rik veel voldoening. Tot slot benadrukt hij de succesvolle samenwerking met de v.v. Colijnsplaatse Boys binnen de jeugdafdeling. Hoewel de geografische ligging niet de meest voor de hand liggende keuze was, verloopt de samenwerking al meerdere seizoenen zeer positief, zowel binnen de teams als op bestuurlijk niveau.

Dieptepunten
Helaas kent ook Rik als bestuurder zijn dieptepunten. “De coronaperiode was een moeilijke tijd, met veel onduidelijkheid over de te hanteren regels. Dit zorgde voor frustratie onder de leden en bracht onzekerheid met zich mee voor het bestuur. Gelukkig is deze periode nu achter de rug.”
Daarnaast ervaart Rik de agressie, zowel verbaal als fysiek, zowel binnen als buiten het voetbalveld, als dieptepunt. “Het komt voor tussen spelers onderling, maar ook richting scheidsrechters en leiders. Als bestuurder brengt dit veel extra werk met zich mee, zoals het uitzoeken van incidenten, het verwerken van papierwerk en het bemiddelen tussen betrokken partijen. Gelukkig gebeurt het binnen onze vereniging relatief weinig.”

Klik op vv Wolfaartsdijk voor de laatste artikelen over de club.
Klik op vv Wolfaartsdijk voor meer informatie over de club.