Bestseller: Familie, voetbaldieren en een dosis winnaarsmentaliteit

De familie Van Eem heeft een hechte familieband en zijn echte voetbaldieren. Stuk voor stuk mensen met een winnaarsmentaliteit waar je trots op kan zijn. We gaan in gesprek met drie voetballers die bij SV de Valleivogels in de A-selectie spelen, namelijk Erik, Alex en Rob van Eem.

Na de training op donderdagavond druppelen de spelers van de A-selectie het gezellige clubhuis van Valleivogels binnen. Zoals elke donderdagavond is het nu ook weer druk en zijn alle tafeltjes bezet. Ook de gebroeders van Eem doen de deur open en geven een knikje dat ze mij gezien hebben. Echter eerst even een drankje om de dorst te lessen en dan stationeren we ons in de businessruimte om nader kennis te maken met Erik, Alex en Rob van Eem.

De familie Van Eem staat in de regio bekend als een echte voetbalfamilie. Vader Frans maakte in vroegere tijden furore bij DVSA te Amerongen. En als we deze club noemen, dan is ook gelijk de club genoemd waar de voetballers gestart zijn met voetbal. ,,Gestimuleerd werd het zeker” aldus Erik van Eem. De spits van Valleivogels vertelt met enthousiasme over die tijd bij DVSA. En daarmee is ook gelijk de liefde voor voetbal geboren. Al op vroege leeftijd starten de drie broers met het spelletje. Rob doet er nog een schepje bovenop. ,,Wanneer ik begon met voetbal? Dat is direct toen ik kon lopen, ik kreeg direct een bal mee”.

De voetballende broers zouden eigenlijk een bestseller moeten hebben met al hun verhalen vanuit de wereld van het amateurvoetbal. Clubs als GVVV, FC Lienden, DOVO, Spakenburg, SVL en SDV Barneveld zijn gerenommeerde voetbalverenigingen die een Van Eem binnen de lijnen hebben gehad. En dan natuurlijk Valleivogels. Al deze verhalen zijn wel een boek waard. Als er gevraagd wordt naar de titel van deze bestseller, moet er toch even nagedacht worden. De oudste broer neemt het voortouw en geeft aan dat de woorden familie, strijd, voetbaldier en winnaarsmentaliteit wel een titel zou kunnen zijn.

Natuurlijk bestaat zijn er in dit boek hoofdstukken die zeker niet mogen ontbreken. De jongste vertelt enthousiast over het seizoen 2021/2022 toen hij met SDV Barneveld, met Dick Schreuder aan het roer, promoveerde. Een promotie die niemand had verwacht. Alex heeft zelfs twee hoofdstukken die zeker niet mogen ontbreken. ,,Mijn eerste jaar bij SVL, seizoen 2014/2015, zijn we kampioen geworden. Maar vergeet zeker ook niet dinsdag 17 mei 2011 toen we met Valleivogels de beslissingswedstrijd tegen Woudenberg wonnen en hierdoor werden we kampioen van de derde klasse”. Erik is duidelijk over zijn hoofdstuk. ,,Het seizoen 2014/2015 wonnen we alles met FC Lienden. Kampioen van de Topklasse, algeheel kampioen van Nederland en ook de Super Cup werd gewonnen”.

Kijkend naar de persoonlijke karakters van de drie voetballers, dan start Alex met het woord mentaliteit. Altijd er zijn, altijd willen gaan, nooit willen verliezen. Rob is ook duidelijk in zijn woorden: ,,Zeiken, zeuren en doorgaan”. Erik noemt ook het woord mentaliteit, maar de aanvaller is ook eerlijk naar zichzelf toe. ,,Ik kan wel eerder mijn koppie laten hangen dan mijn broers. Dat het even niet loopt en dat ik eerder kan zeggen nu even niet”. Maar verliezen willen we alle drie niet. Daar moet alles voor wijken”.

Voetbalplezier hebben de broers zeker in het voetbalspelletjes. Waar je dat vandaan haalt? Rob heeft maar één woord “winnen!” Erik zegt ,,het is de club, de spelers om je heen, de supporters, de vrijwilligers. Allemaal elementen voor het voetbalplezier”, aldus de spits van Valleivogels. Alex onderstreept dit onmiddellijk, maar noemt ook nog even “de derde helft”. ,,Gezelligheid is ook van groot belang”! Alle drie de voetballers hebben een andere rol binnen het vlaggenschip van Valleivogels. Erik geeft aan dat hij ervaring en rust wil brengen in het elftal. En spits Rik Vermeij helpen om nog beter te worden, de groep bij elkaar te houden. ,,Ik heb niet zoveel ervaring als mijn broers”, aldus Rob.
,,Maar de communicatie in de verdediging is belangrijk. Iedereen scherp houden en de koppen de goede kant ophouden”. Alex ziet voor zichzelf niet echt een rol. ,,Natuurlijk doe je het met elkaar en dan is het belangrijk om ervoor elkaar te zijn”.

De gebroeders Van Eem hebben het goed naar hun zin bij Valleivogels. De drukte op de donderdagavond in het clubhuis. ,,Dit maak je bij geen één club mee”, aldus Erik en Alex van Eem. Er is veel jeugd en Alex is duidelijk in zijn woorden: ,,nooit opgeven en je doel altijd proberen te halen”. Erik knikt bevestigd, maar heeft nog wel een aanvulling. ,,Tot de JO15 loopt het allemaal wel, maar dan komt er een periode waar andere dingen ook belangrijk zijn. Met name kijkt hij naar de JO17 en de JO19. Dat zijn de jongens voor de toekomst. Zij moeten voor ogen houden dat het voetballen in een eerste elftal een geweldige ervaring is. En daar moet je inderdaad een aantal dingen voor laten”.

Ook zijn de vrijwilligers binnen de sportvereniging van grote waarde. Daar zijn de drie broers het roerend met elkaar eens. ,,Zonder deze mensen heeft de club geen bestaansrecht. En dat is niet anders bij andere voetbalclubs. Waardevol werk: hartelijk dank”!

door Martin Veenendaal

Klik hier voor meer artikelen over SV De Valleivogels
Klik hier voor meer informatie over SV De Valleivogels

Meer van deze club

Deel dit bericht

Gerelateerde berichten

Remco van Gool strijdt met Barendrecht O19-1 voor het kampioenschap

Vandaag gaan we in gesprek met Remco van Gool van BVV Barendrecht. De trainer van de O19-1 draait een...

Geschiedenis van Old Firm in boekvorm

Alle betrokkenen hebben de datum al rood omcirkeld staan in hun agenda’s: op 1 april 2023 staan Nieuw-Lekkerland en...

De derde periode moet voor VVZ’49 zijn, aldus Guus Parinussa

Vandaag gaan we in gesprek met Guus Parinussa van VVZ’49. Op zijn 16e maakte die al zijn debuut in...

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang nu ook maandelijkse het laatste nieuws uit het amateurvoetbal in jouw regio.