Hardinxveld wil meedoen om de prijzen

0
124

Na negen seizoenen in de tweede klasse te hebben geacteerd is Hardinxveld weer derdeklasser. Met Arjan de Vries als trainer balanceerde het eerste elftal al even op het slappe koord, waarna in mei van vorig jaar het doek viel.

Hardinxveld moest duidelijk weer even wennen aan het niveau. De eerste vier duels werden gelijkgespeeld. Op het moment van dit interview werd alleen verloren van De Zwerver. Kijkend naar het volume bij de Merwedeclub met de grote jeugdafdeling, zou ervan uit mogen worden gegaan dat Hardinxveld een tweedeklasser op de been moet kunnen houden. Van oudsher vormde de club aan de Sluisweg een zondag-bolwerk met de beste periode eind jaren tachtig toen het eerste elftal op het derde amateurniveau van Nederland uitkwam. Nu is dat inmiddels in deze derde klasse het zesde niveau.

Arjan de Vries is aan de Sluisweg bezig aan zijn derde seizoen. ,,Natuurlijk hoort Hardinxveld in de tweede klasse thuis. Men heeft het hier op alle gebied goed voor elkaar. Dan heb ik het over het bestuurlijke en organisatorische deel. Ook qua sponsoring zit het wel goed. Jammer genoeg heeft onze spelersgroep het niet waar kunnen maken om in de tweede klasse te blijven.” De Vries loopt als voetballer en trainer lang genoeg mee en sluit zijn ogen niet voor het feit dat talloze kleinere clubs de portemonnee trekken om op een bepaald niveau actief te kunnen blijven. “Ik ben blij dat Hardinxveld daar niet aan begint en dat geldt ook voor stevige verenigingen als Meerkerk, HSSC’61 en VVAC. Dan valt wel op dat je het op tweede-klasseniveau net niet kan redden. Als trainer ben je vaker aan het opleiden voor andere verenigingen. Je ziet ervaren spelers stoppen en talenten vertrekken naar andere clubs. In de laatste drie seizoenen zijn er bij Hardinxveld elf spelers gestopt of naar elders vertrokken.” Hardinxveld, dat sinds 2003 tweedeklasser was met de vijfde positie ooit als hoogtepunt, moet het dus zoals altijd hebben van doorstroming uit de eigen jeugd en dat vergt tijd. ,,Als je geen uitschieters als bijvoorbeeld Joran Schröder (inmiddels al jaren speler bij SteDoCo, red.) meer hebt, moet je heel hard werken en knokken voor de punten maar dat doen wij ook bij Hardinxveld”, weet De Vries

Toekomst
Voor dit seizoen weet men bij Hardinxveld dat de schouders eronder moeten. De eerste periode is inmiddels voorbij. Op de achtste speeldag dongen een half dozijn clubs naar die prijs. Dat zegt al veel over de krachtsverhoudingen, die elkaar nauwelijks iets ontlopen. ,,Wat wij al wisten is dat er op dit niveau fysiek meer van spelers gevraagd wordt. Als je daar niet in meegaat zal er veel beweging van het team gevraagd worden om uit de duels te blijven. Daar heb ik vanaf minuut één met dit team naartoe gewerkt. Daar moet Hardinxveld het van hebben.” De Vries heeft met zijn spelersgroep als doelstelling dat er mee moet worden gedaan om de prijzen. “Is dat het kampioenschap, ja graag, maar het spelen van nacompetitie is zeker onze doelstelling.” Hij noemt overigens De Zwerver als favoriet in de sterk regionaal getinte derde klasse C. ,,Waarschijnlijk zijn de penningmeesters van de clubs in deze derde klasse bij voorbaat de grote winnaars”, besluit De Vries.