WHS wil met een O23 de kloof tussen jeugd en senioren verkleinen

0
199

Bij voetbalvereniging WHS heeft men het voornemen om een O23-elftal te gaan samenstellen om mee in competitie te gaan. En dat is volgens voorzitter Henk Brinkman met een overduidelijke reden: de kloof tussen jeugd en senioren verkleinen.

“Wat we nu merken, en met ons zijn dat ook geluiden die we horen bij verschillende clubs waarmee we contact hebben gehad, is dat de oudere jeugd soms afhaakt op het moment dat ze de stap moeten maken richting de senioren. Al die jaren hebben ze gevoetbald met spelers van hun eigen leeftijd en dan moeten ze op hun achttiende de stap naar de senioren maken, wat niet altijd voor alle spelers even goed is. Je merkt dan dat jongens zich niet op hun plek voelen, niet gewaardeerd voelen of simpelweg geen aansluiting vinden. Dat willen we door een O23-selectie in de B-categorie samen te stellen proberen om te voorkomen, zodat de jeugd nog wat langer bij elkaar kan voetballen en tegelijk langzaam de stap richting de senioren kan gaan maken.”

Daarnaast biedt volgens de voorzitter een O23 ook de mogelijkheden om spelers die niet direct in het eerste of tweede elftal terecht zullen komen een kans om dan bij de O23 aan te sluiten en daarmee competitieduels te spelen. “Op die manier moeten ze niet al vanaf heel jonge leeftijd in een lager seniorenteam gaan voetballen, zodat ze langer voor de club behouden blijven en wellicht na de O23 alsnog een stap kunnen maken naar een eerste of tweede-selectie. Je merkt ook dat sommige oudere jeugdspelers nog niet geheel fysiek, maar ook mentaal, volgroeid zijn waardoor ze met dusdanige verschillen te maken krijgen in leeftijd én interessewerelden dat ze afhaken. En dat laatste willen we uiteraard zien te voorkomen. Want alle leden zijn belangrijk, van jong tot oud dus die willen we graag binnenboord houden.”

Toch zijn er ook clubs die ervoor kiezen om de spelers uit de JO19 wel naar de senioren te laten gaan, maar dan vaak in één elftal integraal laten doorstromen. Bij WHS heeft men die keuze dus niet gemaakt. “Klopt dat er ook clubs zijn die het op die manier doen. Maar dat wilden we niet, omdat we een andere visie hebben. We krijgen daarin veel ondersteuning ook vanuit de KNVB, die met meer clubs in gesprek is voor de vorming van een 023. Het is dan ook de bedoeling om binnen district Zuid1 een competitie te formeren van verenigingen die allemaal een 023-selectieteam willen formeren. Al is het wel zo dat we daarin wel goed moeten kijken dat de reisafstanden niet te groot gaan worden om wedstrijden te gaan spelen. Want we zijn om een goede competitie te kunnen creëren wel afhankelijk van het aantal club dat is geïnteresseerd in deelname aan dit initiatief. We weten dat ze er zeker zijn, maar als je straks ruim anderhalf uur moet gaan reizen om te kunnen voetballen, dan wegen die kosten en tijdsinvesteringen niet op tegen de voordelen die het plan heeft.”

Rood-Wit St Willebrord, RKVV Roosendaal, Krabbendijke en ook FC Dauwendaele zijn volgens Brinkman enkele van de clubs die zouden willen meedoen. “Maar je hebt minstens tien clubs nodig wil het zinvol zijn. En voor ons is Breda wel de uiterste grens qua afstanden. Als het lukt om dat te realiseren dan is het voor WHS zéker interessant. En ook is er voldoende animo qua spelers en ook mensen die er heil in zien, want we hebben de technische staf al nagenoeg rond. We hopen dan ook dat het rondkomt en lukt, want dat zou voor ons geweldig zijn als club. En mocht het initiatief niet haalbaar blijken, dan zullen we onze spelers van de JO19 integraal door laten schuiven en ze in de senioren als een voltallige selectie en team in competitie laten gaan. Maar ik ga er vooralsnog vanuit dat er eind juli voldoende clubs zich hebben ingeschreven en we na de zomer, als we hopelijk weer mogen gaan voetballen, een WHS O23 in competitie hebben.”

Klik hier voor meer informatie over WHS
Klik hier voor meer artikelen over WHS