Dick Boereboom: ‘Belletje van 30 seconden was blijven hangen’

0
38
Dick Boereboom: ‘Belletje van 30 seconden was blijven hangen’

“Een uur in de auto zitten om naar een club te gaan? Dat is niets voor mij. Vanuit mijn huis in Ypenburg trek ik een cirkel van 25 minuten rijden, en binnen die straal zijn er maar weinig clubs die me echt aanspreken. VELO is er daar één van. Alle ingrediënten kloppen wel.”

Dat zegt Dick Boereboom (51), sinds dit seizoen trainer van het eerste elftal van VELO. Een oefenmeester met achttien jaar ervaring in het vak. Iemand die al langer met een schuin oog naar VELO kijkt. “In 2019, toen ik klaar was bij Nootdorp, heb ik al eens een belletje gewaagd richting VELO, maar toen hadden ze echt op die dag net Kevin van der Geest vastgelegd. Dat was dus een telefoontje van 30 seconden. Jammer maar helaas.”

Vijf jaar later is de match wel daar. “Grappig hoe dat kan gaan”, lacht Boereboom. “Blijkbaar was dat korte belletje van 30 seconden blijven hangen bij VELO, want toen Kevin vertrok bij de club, kreeg ik een appje, en dat had weer te maken met dat telefoontje van vijf jaar eerder. Ik zat goed bij BVCB, waar ik een mooie tijd heb gehad, maar na een tweede gesprek met VELO was ik er wel uit en wilde ik het doorzetten.”

Gevoelsmens
“Ik ben een gevoelsmens en het voelde gewoon goed met de mensen waar ik mee sprak. Je kunt altijd je neus stoten, dat kan overal, maar alle ingrediënten zijn hier wel aanwezig. De faciliteiten zijn perfect en er staan veel toeschouwers langs de kant. Ook dat is leuk. Ik heb VELO wel een paar keer zien spelen, ja, dan krijg je een gevoel. En dat gevoel is goed.”

Wat heeft Boereboom aangetroffen bij VELO? “Een jonge selectie waar je jaren mee vooruit kunt. Het ziet er heel goed uit met de lichting vanuit de jeugd. We hebben zeker de ambitie met VELO om hogerop te komen, maar we weten tegelijkertijd dat het niet makkelijk wordt. Er zijn meer goed georganiseerde voetbalclubs op dit niveau, met budgetten. En ja, die voetbalpiramide doet wel z’n werk. De eerste klasse is zwaar. We kunnen onze borst natmaken, maar ik vind wel dat wij in de top-4 moeten spelen in een mooie competitie.”

FC Den Haag
Terug naar de voetballer Dick Boereboom. “Ik was een aanvaller. Ik heb bij TONEGIDO gespeeld en daarvoor bij ADO Den Haag, toen nog FC Den Haag. Van 1990 tot 1996 was dat. In totaal zat ik drie jaar bij de selectie. Een bijzondere periode met veel mooie herinneringen. We speelden twee keer nacompetitievoetbal, zaten er gewoon tienduizend mensen op de tribune. Dat vergeet je niet meer.”

“Joh, toen ik bij het eerste kwam was ik 19 jaar. Zo dun als een rietje, echt. Maar ik liep dwars door iedereen heen, ik was niet bang aangelegd. Dat werd gewaardeerd in Den Haag door de fans. Ze scandeerden mijn naam, dat was een hoogtepunt natuurlijk. Op die leeftijd. En ik had het geluk dat ik gelijk scoorde bij mijn eerste invalbeurt. Tegen Excelsior was dat. In totaal kwam ik in drie tot 35 wedstrijden. Prima. Meer zat er niet in. Ik was een soort van supersub en had Harry van der Laan en later Rick Hoogendorp voor me. Dan wordt het lastig.”

“In die tijd nam Cor Lems, speler van FC Den Haag, mij echt onder zijn hoede. Hij was een soort voetbalvader voor me. Cor was niet bang en hij zag dat ik dat ook niet was. Hij kwam vaak voor me op en gaf me tips. Ik denk dat je bij de ploegen die ik later getraind heb ook zag dat spelers niet bang aangelegd waren. Dat was toch een beetje mijn jus, denk ik. Ik hoop dus bij VELO ook.”

Scheidsrechter
Na jarenlang een vaste waarde te zijn geweest bij TONEGIDO startte Boereboom zijn trainersloopbaan. “Ja, maar eigenlijk wilde ik eigenlijk ook scheidsrechter worden”, lacht hij. “Ik vond het trainerschap in mijn nadagen als voetballer ook leuk, maar het scheidsrechter zijn trok me ook.”

Toch koos Boereboom voor het trainersvak. “Heel simpel, ik streef altijd het hoogste na en eigenlijk was ik met mijn 32 jaar al te oud om echt door te stoten als scheidsrechter. En dus ging ik voor mijn trainerspapieren in 2006.”

Boereboom heeft inmiddels een imposant rijtje clubs achter zijn naam staan. HBS, Quintus, DUNO, Nootdorp en BVCB. “Als ik mezelf moet typeren als trainer dan denk ik dat ik eerlijk en duidelijk ben. Ik hou van werken en presteren. En ik probeer altijd up-to-date te blijven. Voetbal verandert. Mensen veranderen, dus ook voetballers. Daar moet je als trainer in mee gaan. Ik vind het mooi om van verschillende karakters een team te maken. Dat geeft veel voldoening.”

Ziekenhuisklok
In zijn periode als trainer bij DUNO belandde Boereboom een lange periode in de ziekenboeg. “Ik heb tien weken in het ziekenhuis gelegen en moest daarna nog lang revalideren. Inmiddels ruim tien jaar geleden. Ik ging voor een operatie aan mijn galblaas naar het ziekenhuis, maar ze raakten mijn lever. Toen kwam ik een malle molen terecht van onderzoeken en operaties. Vreselijk. Toen zat ik wel even lastig, psychisch. Echt, ik kan nog steeds geen ziekenhuisklok zien.”

Boereboom herstelde, ‘ik had veel steun van mijn vrouw en kinderen’, en pakte het trainerschap weer op. “Ik heb ook nooit overwogen om te stoppen. Voetbal hoort bij mijn leven. Maar je gaat wel relativeren, dat is zeker.”

Na een lange en succesvolle periode bij BVCB in Bergschenhoek hoopt Boereboom op minstens zo’n mooie tijd bij VELO. “Ik heb het bij BVCB heel erg naar mijn zin gehad, 4,5 jaar lang. We hebben altijd top-4 gespeeld in de eerste klasse. Dat was voor die club uniek. En als je presteert is het altijd leuk, zo is het gewoon. Ik wilde via de voordeur weggaan en dat is gelukt. Misschien had ik wel acht jaar bij BVCB kunnen blijven, maar bij Nootdorp zat ik daarvoor 5,5 jaar, en dat was achteraf een jaartje te lang. Dat wilde ik voor zijn.”

Tot slot
Boereboom kijkt veel naar voetbal op televisie. “Ook om zelf nog te leren. Weet je dat ik echt kan genieten van Arne Slot. Kijk waar hij vandaan komt, de stappen die hij heeft gemaakt. Ik vind het mooi hoe Slot een groep neerzet. Iedereen gaat voor hem door het vuur. Bij al zijn clubs. Hij kan zo goed managen. Dat probeer ik ook, maar dan op een heel andere niveau. Als het voor Slot lukt in Engeland hebben we eindelijk weer een echt goede en belangrijke trainer in Nederland.”

Klik op VELO Wateringen voor de laatste artikelen over de club.
Klik op VELO wateringen voor meer informatie over de club.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in