Ton van Marrewijk over nieuwbouwplannen: ‘Nu gaat het echt leven’

0
160
Ton van Marrewijk over nieuwbouwplannen: ‘Nu gaat het echt leven’

Ton van Marrewijk is vijf jaar voorzitter van Westlandia en daar komt nog een termijn bij. “Het is een hele klus, maar het is mooi om maatschappelijk iets terug te doen voor de club waar mijn hart ligt,” vertelt hij. De preses van de Naaldwijkse club vertelt over de ambitieuze nieuwbouwplannen, zijn familie en de persoonlijke benadering.

Van Marrewijk groeide op bij Westlandia, voetbalde er zijn hele leven, en zijn kinderen doen dat ook. Bovendien is hij met het familiebedrijf hoofdsponsor van de club.  “Mijn sociale leven hangt hier, mijn vrienden heb ik hier leren kennen, en ook mijn kinderen halen er enorm veel plezier uit.”

Grote uitdaging
Maar Westlandia staat ook voor een grote uitdaging. Er zijn grootse nieuwbouwplannen: een nieuwe kantine, kleedkamers én sporthal. Begin september werden de plannen gepresenteerd aan de leden. “We zijn al 2,5 jaar bezig met de voorbereidingen”, vertelt de voorzitter. “Iedereen ziet de noodzaak van de plannen wel in. De sporthal is verouderd en de kantine vraagt om veel onderhoud. Daar moeten we echt wat aan doen.”

Er wordt gewerkt aan een multifunctioneel gebouw dat niet alleen de club ten goede komt, maar ook de bredere gemeenschap van Naaldwijk. “We willen ruimtes creëren voor een fitnesscentrum, een dagpraktijk voor fysiotherapie, een huisartsenpraktijk en een kinderdagverblijf. Overdag kunnen scholen het complex gebruiken, en ook de handbalvereniging komt volledig bij ons in.”

Aanzienlijke investering
Deze nieuwe functies zorgen ervoor dat de accommodatie gedurende de dag volop gebruikt kan worden, iets wat helpt bij de financiering. Een belangrijk punt. In de komende maanden, tot aan het begin van het nieuwe jaar, moet heel hard gewerkt worden om de financiering op orde te krijgen. De investering is aanzienlijk, en de club heeft niet genoeg eigen vermogen om dit volledig zelf te dragen.

“Het moet geen erfenis worden voor de toekomst,” benadrukt Van Marrewijk. Daarom werkt de club nauw samen met de gemeente, en is er een subsidieaanvraag ingediend. Ook de BOZA-regeling, waarmee de btw kan worden teruggevraagd, biedt enige verlichting. Toch blijft er nog een financieringsgat, dat gedicht moet worden door sponsoren, leden en anderen die de club een warm hart toedragen.

Plattegronden
De bouwcommissie heeft veel werk verzet. Drie architectenbureaus hebben voorstellen gedaan, waarvan er één is gekozen. De plattegronden en illustraties hangen in de kantine, zodat de leden de plannen kunnen bekijken. “Nu gaat het echt leven”, zegt Van Marrewijk. Toch blijft hij realistisch over de haalbaarheid van de plannen. “Het is een grote klus en we hebben nog een 50-50 kans. Het gaat erom wat er loskomt en hoe we de financiering rond krijgen.”

Naast de ambitieuze nieuwbouwplannen, is Van Marrewijk trots op Westlandia, de club waar zijn hele familie rondloopt. “Mijn kinderen hebben altijd bij Westlandia gevoetbald. Mijn zoon speelt bij de onder 19, een andere zoon zit in het eerste, en een derde speelt bij Sparta, maar is nog altijd vaak bij de club te vinden. Een zoon zit in de technische jeugdcommissie en mijn vrouw is actief in de activiteitencommissie. Met ons familiebedrijf zijn we ook nog hoofdsponsor van de club.”

Bijzaak
Ondanks de grote betrokkenheid, benadrukt Van Marrewijk dat voetbal voor hem altijd een ‘bijzaak’ blijft. “Er zijn mensen die geen dag zonder kunnen, maar je moet het wel kunnen relativeren.” Westlandia heeft ongeveer 1100 leden, een aantal dat al jaren stabiel is. Hoewel de club in het verleden groter was, is er nu meer focus op prestatiegedreven voetbal, terwijl er ook oog is voor breedtesport. “We hebben zowel een zaterdag- als zondagteam, iets wat weinig clubs nog hebben,” zegt Van Marrewijk.

“Het zaterdagteam is belangrijk voor jongens die de zondag niet halen, maar we willen hen wel bij ons houden. Dat levert veel plezier op, en het is leuk dat het steeds meer één geheel wordt.”

Betrokkenheid
Een ander belangrijk aspect voor Van Marrewijk is de rol van vrijwilligers. “Vrijwilligers blijven een uitdaging, maar we mogen nog niet klagen,” zegt hij. “We zien veel betrokkenheid van ouders en als je mensen persoonlijk benadert, zijn ze vaak bereid om iets te doen. Het hoeft niet altijd lang te duren, en als je dingen samen doet, gaat het een stuk makkelijker.”

Dat persoonlijke benaderen is een methode die volgens Van Marrewijk goed werkt. “Als je iemand een mailtje stuurt, is het makkelijk om nee te zeggen. Maar als je iemand langs het veld aanspreekt, dan hebben ze vaak wel tijd en zin om te helpen.”

Met zijn eigen bedrijf en het voorzitterschap, moet Van Marrewijk goed organiseren en delegeren om alles rond te krijgen. “Ik had dit niet kunnen doen in de tijd van mijn voorgangers, toen er nog geen mail of WhatsApp was. Vroeger moesten ze hele avonden bellen om iedereen te betrekken. Dat is nu gelukkig wel anders.”

Klik op RKVV Westlandia voor de laatste artikelen over de club.
Klik op RKKV Westlandia voor meer informatie over de club.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in