Denver Wittenaar: ‘Lyra zit in mijn DNA’

0
271
Denver Wittenaar: ‘Lyra zit in mijn DNA’

Denver Wittenaar is afgelopen zomer begonnen als verenigingsmanager van Lyra. “Wat een verenigingsmanager doet? Ja, dat is bij elke club weer anders”, lacht hij. “Maar elke club loopt tegen dezelfde problemen aan. Er zijn zoveel dingen waar altijd mensen voor aanwezig moeten zijn op de club. Dat doe ik dus!”

Het gaat goed met de 47-jarige Wittenaar en dat is geen vanzelfsprekendheid. “Ik heb lastige jaren achter de rug”, geeft hij toe. “In 2016 kwam ik met een burn-out thuis te zitten. In de jaren erna krabbelde ik op, langzaam maar zeker. Met kleine stapjes. En nu deed zich deze kans voor, om bij Lyra aan de slag te gaan in deze rol. Het UWV wilde dat ik, in beperkte mate, weer wat ging doen, en Lyra zocht al langer naar een verenigingsmanager. Ze waren al langer aan het dubben. Nou, zo is het balletje gaan rollen.”

Wittenaar loopt vrijwel zijn hele leven rond bij Lyra. “Ik was een jaar of 7 denk ik toen ik hier voor het eerst kwam. En op mijn vijftiende was ik al trainer. Ik ben nooit meer weggegaan bij deze club. Vroeger trainde ik altijd de D1, op een heel leuk niveau, in de hoofdklasse. Superleuk om te doen. En je weet hoe dat gaat bij een vereniging, je gaat steeds meer doen. Ik draaide bardiensten, bemoeide me met voetbalkampen, floot af en toe een wedstrijdje en organiseerde een mixtoernooi. Ik loop als vrijwilliger al 30 jaar rond hier.”

DNA
De club betekent veel voor Wittenaar. “Toen ik thuis kwam te zitten met een burn-out, schreef ik een stuk in het clubblad om mensen te bedanken voor hun steun. Ik heb toen ook letterlijk gezegd dat Lyra in mijn DNA zit.”

Vrouwenteam
Toen Wittenaar in 2016 een flinke stap terug moest doen, stopte hij logischerwijs ook met het trainen van het jeugdteam. “Inmiddels train ik wel het eerste vrouwenteam na eerst een periode als assistent. Met het UWV heb ik afgesproken om dat ook te blijven doen naast mijn taken als verenigingsmanager. Ze wilden dit mij ook niet afpakken. Dit is mijn leven.”

Wittenaar is dagelijks te vinden op het complex van de club uit De Lier. “In mijn functie neem ik de club veel uit handen. Er zijn zoveel dingen waar altijd iemand voor aanwezig moet zijn op de club. Als er een leverancier langskomt bijvoorbeeld. Dan heb je iemand nodig. Of als iemand de koffiezetapparaten komt repareren. Ik noem maar wat. Eigenlijk deed ik dat al vaak, omdat ik zo vaak op de club was. Maar nu echt in functie, anders had ik via het UWV iets anders moeten zoeken. En de club had ook iemand moeten zoeken om mijn taken over te nemen. Dit is een mooie oplossing. De club vond mij ook de ideale kandidaat omdat ik iedereen ken.”

Redding
Wittenaar noemt Lyra zijn redding na moeilijke jaren. “Om weer een beetje terug te keren in de maatschappij, onder de mensen te blijven. Ik ben ook lid van de Rode Brigade. Met dat team zorgen wij ervoor dat het sportpark er goed bij ligt. Voor mij heel fijn, ontspanning. En ja, wat doe ik nog meer. De veld- en kleedkamerindeling voor trainingen en wedstrijden bijvoorbeeld. Er komt echt genoeg kijken bij deze functie, maar ik doe het wel bij mijn club.”

Op de club voelt Wittenaar zich vrij. “Het gaat lichamelijk redelijk goed. Met ups-and-downs. De ene dag gaat makkelijker dan de andere dag. Ik doe wat ik kan. Als verenigingsmanager komt er veel op je af, ik krijg veel vragen. Maar iedereen kent mij. Dat scheelt. Dat werkt fijn zo.”

Klik op vv Lyra voor de laatste artikelen over de club.
Klik op vv Lyra voor meer informatie over de club.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in