Jan van de Griend zet zich in voor VV Haarsteeg

0
142
VV Haarsteeg

VV Haarsteeg, de bloeiende voetbalvereniging in het hart van de gemeenschap, heeft net zoals bijna alle andere verenigingen een onzichtbaar maar onmisbaar fundament: haar vrijwilligers. Jan van de Griend, een clubman van Haarsteeg, zet zich in voor zijn vereniging en werft met zijn passie en liefde voor de vereniging andere vrijwilligers die tijd willen stoppen in de lokale voetbalvereniging.

Jan, een bestuurslid van 54 jaar, zet zich al jaren in voor VV Haarsteeg. Hoewel hij toegeeft geen begenadigd voetballer te zijn, is zijn inzet voor de club onbetwistbaar. Zijn zoon, Tjerk, kan wel leuk meevoetballen bij Haarsteeg. Dat is ook de manier waarop Jan terecht is gekomen bij de vereniging. ,,Ik ging altijd bij hem kijken en raakte op die manier betrokken’’, vertelt hij. ,,Hij heeft nu zijn meniscus gescheurd en ligt er voor een paar maanden uit. Ik ga graag bij hem kijken, dus het is jammer dat hij niet speelt. Vooral voor hemzelf is het een zware periode, hij zit er best wel doorheen’’, zegt Jan.

Als bestuurslid en vertegenwoordiger van de vrijwilligers binnen VV Haarsteeg, is Jan een spil in het functioneren van de vereniging. Met meer dan duizend leden en ruim driehonderd vrijwilligers is de club afhankelijk van mensen zoals Jan om te blijven bestaan. ,,De vereniging draait natuurlijk op vrijwilligers’’, legt Jan uit. ,,We hebben jeugdtrainers nodig om de jongste jeugd van Haarsteeg te trainen en begeleiden, barpersoneel om de koffie te bereiden en biertjes te tappen en keukenpersoneel om de bittergarnituur in de frituur te gooien nodig. Natuurlijk doet de ene vrijwilliger veel meer dan de ander, maar we hebben iedereen hard nodig’’, aldus Jan. ,,Niet iedereen heeft er tijd voor. Mensen zijn heel druk met hun eigen leven en hebben hun prioriteiten anders gesteld, wat ik volledig begrijp. Dat we mensen nodig hebben die tijd vrij maken om bij Haarsteeg te komen helpen, is duidelijk. Mensen moeten zich graag willen inzetten voor de vereniging.’’

Dinsdagploeg

Een van de grootste uitdagingen waarmee VV Haarsteeg wordt geconfronteerd, is het vinden van voldoende vrijwilligers om de talloze taken te vervullen die nodig zijn om de club draaiende te houden. Van het schoonmaken van het sportpark tot het bemannen van de kantine, elke bijdrage is van enorme waarde. ,,Het sportpark moet na het voetbalweekend weer worden schoongemaakt’’, merkt Jan op. ,,Vaak gaan leden er maar van uit dat er koffie wordt geserveerd en hun broodje kroket klaar staat, maar het is niet allemaal vanzelfsprekend’’. Gelukkig heeft Haarsteeg een uitstekende dinsdagploeg, die iedere week klaar staat om het Sportpark schoon te maken. Het is een club van oudgedienden die hun clubje nog altijd graag een handje helpen.

Ondanks de uitdagingen blijft Jan positief en is hij vastberaden om de club te blijven helpen. ,,We willen mensen hetzelfde gevoel geven als die oudere leden dat hebben voor hun cluppie,’’ zegt hij. Wat hij daarmee bedoeld is dat je vroeger heel je leven bij een club voetbalde. Vroeger vertrok je niet zomaar naar een andere vereniging, weet Jan ook. Dan bouw je uiteraard een grote band op met je club en laat je haar niet zomaar in de steek.

Vrijwilligersfeest

Haarsteeg en Jan zijn dankbaar aan al hun vrijwilligers van de vereniging. Dat laten ze ieder jaar weer blijken door een enorm kerstpakket dat wordt uitgedeeld aan het einde van het jaar. Er zitten kledingstukken van Haarsteeg in, zoals een hoodie, polo of zelfs onderbroeken. Verder zitten er lekkernijen in als chips en frisdrankjes. ,,We geven deze maand ook een groot feest met een disjockey en een hoop gezelligheid’’, vertelt Jan over zijn waardering voor alle vrijwilligers van VV Haarsteeg.

Klik hier voor de gepersonaliseerde clubpagina van VV Haarsteeg