DESK zet in op een positief voetbalklimaat

0
263
VV DESK

DESK heeft de afgelopen twee jaren wat moeilijkheden ervaren binnen de jeugd. Op diverse vlakken heeft de vereniging problemen ervaren omtrent het gedrag van jeugdvoetballers en ouders langs de kant en al jaren zoekt de voetbalvereniging uit Loon op Zand naar vrijwillige trainers en kampt het met vervelend gedrag in de jeugdopleiding. Met een nieuw initiatief van de KNVB, positief voetbalklimaat, zet DESK zich in voor een positieve en gemoedelijke sfeer langs de lijnen.

Esther van der Woerd, nauw betrokken bij het initiatief, zet zich samen met de technische commissie van DESK in voor een positief voetbalklimaat. PNM Jeugd Voetbalbegeleiding zette tien jaar geleden een project op in Tilburg. Het ging over het creëren van een positief voetbalklimaat in de regio. Van der Woerd ging in gesprek met de oprichters van dit project, Patrick Cohen en Mark van Iersel, en werd direct goed ontvangen. Om alle jeugdtrainers van DESK tegemoet te komen is er een workshop georganiseerd. Onder begeleiding van Cohen en Van Iersel kwam de jeugd aan het woord en werden de ouders langs de kant besproken. De technische commissie van DESK merkt dat ze meer aan het opvoeden en begeleiden zijn dan dat ze eigenlijk willen. Esther ving dit ook op bij de buren, Blauw Wit. Blauw Wit deed net als DESK een workshop en ondervond dezelfde problemen. Esther kwam tot een belangrijke conclusie: ,,We moeten het niet individueel doen, maar de handen inéén slaan’’. Ook Uno Animo sloot zich aan bij Blauw Wit en DESK. ,,We willen een mooi project in elkaar zetten’’, vertelt de initiatiefneemster.

,,We hopen in heel Loon op Zand een positief voetbalklimaat neer te zetten’’, zegt ze. De voetbalvereniging is nu gestart met een samenwerking binnen de gemeente. Dat houdt in dat de vereniging workshops op teamgebied geeft, maar ook voor trainers en ouders. De gemeente faciliteert dit en is dus een grote spil in het project. Kinderen willen natuurlijk sporten zonder dat ze in aanraking komen met ongewenst gedrag. Dat maken voetbalverenigingen helaas wel mee de laatste jaren. Positief voetbalklimaat is het meeste gericht op voetbal, omdat daar de meeste probleemgevallen zijn.

DESK gaat er vanuit dat als ze zichzelf goed en verstandig gedragen, dat het overslaat op andere ouders en voetballertjes.  ,,De hoofdzaak is plezier hebben en sporten op zijn of haar niveau’’, zegt Esther. Dat gaat gepaard met omgang met tegenslagen en het vieren van overwinningen. Vooral de omgang met tegenslagen is voor sommige jonge voetballers soms lastig. Jonge spelers moeten een winnaarsmentaliteit creëren, maar wel op een goede manier. Uiteindelijk wil DESK wel prestatief voetballen en wedstrijden winnen, maar niet iedere voetballer kan op dezelfde manier worden benaderd. Niet iedereen wil namelijk winnen in een elftal. Soms zijn er niet genoeg spelers om bijvoorbeeld een 013-1 en 013-2 te maken, maar zitten spelers met prestatieve ambitie en gezelligheidsvoetballers samen in een elftal. ,,Zodra er plezier is, komt de prestatie vanzelf’’, weet Esther.

De gevolgen van de workshops zijn al te zien bij DESK. De JO12-1 was laatst in een slecht daglicht gekomen in de media. De spelers en ouders langs de kant werden uit de tent gelokt door de tegenstander en gingen door het lint. DESK heeft hiervoor ook straffen gekregen van de KNVB. Het is bijzonder dat het juist gebeurde bij dit elftal, want het is een team met verstandige en lieve spelers en ouders. DESK heeft dit team benaderd door individuele gesprekken met spelers te voeren en een workshop in de vorm van Triviant te geven. De spelers en ouders uit dit team hebben dit volgens de technische commissie geweldig opgepakt en gedragen zich voorbarig op de voetbalvelden. ,,We hopen dat dit overslaat op alle jeugdelftallen binnen onze vereniging’’, sluit Esther af.

Workshops. Heel divers. Paar weken geleden. Een team was in het slechte daglicht gekomen. De spelers gingen door het lint. We hebben daar straffen voor gehad en die spelers hebben individueel benaderd met een soort workshop in de vorm van triviant. Eerst met de ouders en ook met de spelers. Want vind je belangrijk? Prestatie of is dat plezier. Sommigen kozen voor winnen degene die de pionnen op winnen hadden gelegd.

Zien jullie al gevolgen op de velden?

Ja. Zeker bij het teampje waar we het individueel hebben aangepakt. Twee workshops gehad. We doen een grote kick off in het volgende seizoen. We willen laten weten wat we van ouders verwachten. Ouders hebben een grote invloed op de kinderen. JO12. Meest rustige team dat er is. Tegenstander hadden de jongens uit de tent gelokt. Er gebeurde normaal gesproken nooit wat. Ze hebben het geweldig opgepakt.

Leren omgaan met teleurstellingen. We willen meer de prestatieve kant op. Uiteindelijk draait het wel om winnen, maar je kan het niet bij iedereen op dezelfde manier benaderen. Niet iedereen wil winnen. Soms heb je een team met 13 man. 5 willen winnen en 8 willen gezellig voetballen. Daar moet je mee leren omgaan. Het moet op een positieve manier. Zodra er plezier is, komt de prestatie ook.

Klik hier voor de gepersonaliseerde clubpagina van VV DESK