Marco-van-der-knaap

Bij Westlandia is men blij met de komst van de nieuwe onder 21 jaar-competitie komend seizoen. “Een prima initiatief”, zegt technisch manager Marko van der Knaap. “Het is een extra stapje tussen jeugd en eerste elftal.”


Van der Knaap en Westlandia zien de nieuwe onder 21-competitie helemaal zitten. De Naaldwijkse club is momenteel druk bezig om de organisatie rond Jong Westlandia in te richten. De KNVB heeft zo de nodige eisen om aan de competitie deel te nemen. Het huidige niveau van de JO19 is bepalend. “Je moet als club minimaal tweede divisie spelen om mee te mogen doen. Gelukkig voldoen we daar net aan, want onze JO19 speelt in de tweede divisie”, reageert Van der Knaap. Dat team zal ook het fundament vormen van ‘Jong Westlandia’. “Met een enkele speler van de zondag- en zaterdagselectie die nog jong genoeg is om mee te mogen spelen.”

“We zijn nu aan het kijken hoe de staf er uit komt te zien”, vervolgt Van der Knaap. “De trainer moet in bezit zijn van het UEFA-A diploma. Voor de club betekent dat een forse investering, maar we merken dat het draagvlak om mee te doen aan de nieuwe competitie groot is. Onze hoofdsponsors zijn enthousiast. Als je naar Jong Cambuur moet in Friesland zal je dat toch in een bus moeten doen die je moet huren. Er zit een fors prijskaartje aan, maar het sportieve aspect heeft voor ons de doorslag gegeven. Het is een zeer aantrekkelijke competitie met sterke tegenstand. Daar waren we naar op zoek.”

Westlandia ‘worstelde’ al een tijdje met de doorstroming naar het eerste elftal van de zondag. Voor bijna geen enkele jeugdspeler is het weggelegd om vanuit de JO19 meteen door te stromen naar de A-selectie. Het tweede elftal vormde lange tijd een opvangplek waar talenten konden rijpen in afwachting de stap naar de hoofdmacht te maken. Westlandia merkte echter dat dat idee was achterhaald, mede door de uitgeholde zondagcompetitie, waardoor de weerstand steeds minder werd. “Ons tweede werd met twee vingers in de neus kampioen van de reserve hoofdklasse”, blikt Van der Knaap (41) terug. “Het nut werd daardoor steeds kleiner, het gat tussen eerste en tweede werd eerder groter dan kleiner.”

Westlandia besloot van de zaterdag zijn ‘kweekvijver’ te maken. Op papier zag het plan er goed uit, in de praktijk kleefde er de nodige nadelen aan. “Jeugdspelers, niet alle, zagen het toch als een vorm van degradatie om voor zaterdag 1 te spelen. Dát, gecombineerd met ongeduld van spelers en hun ouders, maakte het lastig.”

Voor de zondag was Westlandia bovendien ‘verplicht’ om een aanzienlijke selectie (22 man) op de been te brengen. “Dat betekent dat een aantal spelers niet speelt, op de bank zit of zelfs naar de tribune wordt verwezen. Dat wil je niet en is bovendien niet goed voor de ontwikkeling van een jonge speler die tegen het eerste aanzit,” stelt Van der Knaap. Hij noemt Jesse Schelvis als voorbeeld. “Nog niet goed genoeg voor een basisplek en daardoor veroordeeld tot de bank of tribune. In de situatie van komend seizoen betekent het dat Jesse kan spelen in een sterke competitie met Jong Westlandia op zaterdag, zich verder kan ontwikkelen en kan aansluiten op zondag bij de selectie.”

Van der Knaap denkt dat door de nieuwe competitie meer spelers de weg naar Westlandia 1 gaan maken. “Het verlengt de jeugdtijd. Spelers hebben twee jaar langer om te rijpen. Zelf was ik op achttiende ook nog niet klaar voor hoofdklasse of derde divisie. Ik ben ook begonnen in de tweede klasse.”

Meer informatie over Westlandia? Klik hier.
Klik hier voor de volledige krant van Westland.