Voor DVV’09 is mogen nu moeten geworden

0
227
Extra vroeg aan de voorbereiding beginnen, om goed aan het seizoen te kunnen starten. Dat is wat Harry Akkermans als nieuwe trainer van derdeklasser DVV'09 voor ogen heeft.

Extra vroeg aan de voorbereiding beginnen, om goed aan het seizoen te kunnen starten. Dat is wat Harry Akkermans als nieuwe trainer van derdeklasser DVV’09 voor ogen heeft. Want na de tweede plaats van vorig jaar, zijn de verwachtingen opnieuw hoog. “Onze ambitie is om te promoveren.”

En dus is een goede voorbereiding, het halve werk, volgens de 54-jarige oefenmeester uit Rotterdam. “We zijn vrij vroeg begonnen, maar dat was een bewuste keuze. Zo kan ik nog sneller een volledig beeld krijgen.” Want in zijn eerste seizoen bij de club uit Dirksland, is dat in eerste instantie zijn opdracht. “Het is nu nog een groep van 43 man…”

Verenigingsklimaat
Veel nieuwe indrukken, maar vooral een positief gevoel, vertelt Akkermans. “Het bevalt heel goed! Je merkt dat er veel enthousiasme en dynamiek in de vereniging zit en dat het echt leeft. Dat is voor een trainer natuurlijk altijd wel leuk.” Bij een club die de Rotterdammer, naar eigen zeggen, tot voor kort nog wat minder in zijn vizier had. “Ik zag ze wel vaak voorbijkomen als ik keek wat mijn oude club Prinsenland had gedaan, maar ben ze natuurlijk intensiever gaan volgen nadat ik hier tekende.” En dus viel hij met zijn neus in de boter. Of tenminste, bijna dan. “Op dat moment stonden ze er eigenlijk nog niet zo goed voor, pas daarna ging het lopen.” Akkermans hoopte dan ook stiekem op een promotie, maar die kwam er met uitschakeling in de nacompetitie niet. “Dat had voor mij geen afstotende werking. Ik kijk toch vaak naar andere elementen. Hoe het bij een club leeft, maar bijvoorbeeld ook de betrokkenheid van vrijwilligers.” De gesprekken met verschillende mensen, gaven voor hem dan ook de doorslag. “De ontvangst was hartelijk en ze wilden graag dat ik zou komen. Wat dat betreft past DVV’09 ook precies in mijn profiel. Een echt verenigingsklimaat en midden in de maatschappij.” Al moet er natuurlijk ook goed gevoetbald worden. “Dat gaat hier samen. Prestatie, zonder het verenigingsleven uit het oog te verliezen. Met het eerste als uithangbord. Dat sociale aspect, maakt voor mij het verschil.”

Andere mentaliteit
Akkermans zit voorlopig dan ook prima op zijn plek. “De hele beleving, het aantal vrijwilligers, maar ook de supportersschare. Dat vind ik belangrijk in het type clubs waar ik train.” Na onder meer Zwaluwen en SC Feyenoord, een iets andere wereld voor de trainer die in het bezit is van zijn UEFA A. “Wat dat betreft heb ik veel verschillende verenigingen gehad. Ploegen die voor het kampioenschap gingen, in de hoofdklasse speelden of zelfs de vierde klasse. Als ze maar niet betalen, daar blijf ik tegenwoordig ver van weg.” Op het veld, verandert er voor hem weinig. “Vooral veel voetballen, met bal. Positiespelletjes, omschakelmomenten en nieuwe situaties. Zodat je steeds meerdere acties krijgt, op een hoge intensiteit.” Voeg daar videoanalyse aan toe en alle ingrediënten voor succes zijn aanwezig. “Dat doe ik al twintig jaar en gelukkig hebben ze daar bij DVV’09 ook goede faciliteiten voor.” Wat is zijn doelstelling voor dit seizoen? “Die moeten we samen nog bepalen en uitspreken. Daarvoor moet je praten met spelers, maar ook wedstrijden zien.” Een ambitie, heeft Akkermans duidelijk wel. “Het droomdoel van de hele club is promoveren. En ik vind, als je vorig jaar gestrand bent in de halve finale van de nacompetitie, mag dat ook het doel wel zijn.” Toch schuilt daar volgens de ervaren oefenmeester ook direct het gevaar. “Vorig seizoen was alles mooi meegenomen, nu wordt het wat meer ‘moeten’. Tegenstanders gaan rekening met je houden, dat vraagt een andere mentaliteit. Daar zullen we ons tegen moeten wapenen. Nu wordt er misschien wel op DVV’09 gejaagd…”

Klik op DVV’09 voor de laatste artikelen over de club.
Klik op DVV’09 voor meer informatie over de club.