Jeugdopleiding krijgt nog meer body bij De Alblas

0
120
Jeugdopleiding krijgt nog meer body bij De Alblas

De doorstroming van de jeugd naar de selectie is een belangrijke pijler in het beleid van voetbalvereniging De Alblas. De sterke groei van de jeugdafdeling noopte de beleidsmakers op Souburgh echter om voor een meer beleidsmatige aanpak te kiezen.

De afgelopen jaren is de weg ingeslagen naar verdere professionalisering van het technisch beleid binnen de vereniging, waarbij spelers de ruimte kregen om zich – binnen de clubcultuur van De Alblas – te ontwikkelen. Daarnaast was en is er grote behoefte aan structuur en duidelijkheid over het te voeren technisch beleid. Dat had al een herstructurering van de A- en B-selectie tot gevolg en nu is de jeugdorganisatie aan de beurt.

Splitsen
De eerste stap op dat gebied was de aanstelling van jeugdvoorzitter Marco Spreeuwenberg, die verder gaat bouwen aan de organisatie van de jeugdafdeling. Om het technisch beleid verder te kunnen ontwikkelen, zette De Alblas in op het vinden van een Hoofd Jeugdopleidingen.

Het technisch hart van de club koos er daarbij voor om een geleidelijke ontwikkeling van de rol van Hoofd Jeugdopleidingen. Met momenteel veel aandacht voor de bovenbouw, waar de behoefte aan sturing en coaching van de trainers en het implementeren en doorontwikkelen van het technisch beleid het grootst is. Daarom is er gekozen voor het splitsen van de functie van HJO: één voor de bovenbouw (15-19 jaar) en één voor de onderbouw (10-15 jaar), waarbij met Hans Kroeze en Jelmer Zwaving geschikte kandidaten voor de functie zijn gevonden.

Voetbalschool
Voor het seizoen 2024-2025 is Hans Kroeze bereid gevonden om de functie van Hoofd Jeugdopleidingen op zich te nemen. Hij gaat de trainers van JO15, JO17 en JO19 en trainers/begeleiders voor de breedteteams begeleiden en coachen in visie, aanpak en ontwikkeling van spel en spelers.

Voor de onderbouw geldt de voetbalschool, waar de eerste stappen worden gezet, als basis die voor een doorlopende leerlijn moet zorgen. Spelers moeten op een gestructureerde wijze het voetbalspel onder de knie krijgen om daarna de eigen ontwikkeling en creativiteit te kunnen vergroten. Voor deze functie is Jelmer Zwaving aangesteld. Hij gaat eerst de voetbalschoolstructuur vastleggen en zal zich daarna richten op het verstevigen van de leerlijn en het ontwikkelen van oefenstof voor de trainers. Ook zal Jelmer trainers coachen en begeleiden tijdens de trainingen. De technische commissie en het technisch hart van de club zullen het tweetal daarbij op alle fronten ondersteunen.

Klik op De Alblas voor de laatste artikelen over de club.
Klik op De Alblas voor meer informatie over de club.