DVV’09 heeft met stripboek zijn eigen verhaal

0
200
DVV'09 heeft met stripboek zijn eigen verhaal

Jeugd kennis laten maken met de vereniging, door sport en cultuur samen te laten komen. Maar hoe doe je dat? Door een stripboek te maken dus! Tenminste, dat dachten ze bij DVV’09 uit Dirksland. En dus verschijnt er begin september een boek vol tekeningen én echte leden, vertelt Judith van der Welle. “Het is echt iets unieks.”

En dat allemaal bedacht door initiatiefnemer en hoofd jeugdopleiding van de club, Ronald de Moedt. Hij is tevens ook de schrijver van het verhaal. “Het idee was om de jeugd kennis te laten maken met het beleidsplan in kindertaal”, legt Van der Welle (36) uit. “Dus hoe word je lid van DVV’09? En hoe ga je vervolgens met elkaar om? Het verhaal is bedacht om de kinderen mee te nemen in het verenigingsleven bij DVV’09“, vult De Moedt haar aan. Verhaal bedacht, met Charlotte de Waal een striptekenaar gevonden en het uittekenen kon beginnen. “Vrijwilligers binnen de club hebben in het begin geholpen om het Charlotte zo makkelijk mogelijk te maken. Zodat we samen op een heel kinderlijke en leuke manier, kunnen vertellen hoe het er hieraan toe gaat.”

Veel uren
Om dat goed te kunnen doen, heb je natuurlijk echte leden van de club nodig, schetst Van der Welle. “Zeven kinderen die bij ons voetballen staan met hun echte naam (Jeronimo, Babet, Evy, Bruce, Liz, Laurens en Jelle), in het stripboek. Net als scheidsrechter Glenn en trainer Marc. Zo is het echt een DVV-verhaal geworden.” Blijft de vraag, waar gaat het boek nu precies over? “In totaal bestaat het boek uit twaalf strips, die samen het hele verhaal maken. Van een nieuwe speler aan de hand meenemen naar de club, tot de omgang van ouders en spelers.” Al komt dat natuurlijk niet vanzelf, weet Van der Welle. “Zoiets kost geld. Met sponsoracties, het verkopen van cake én broodjes grillworst, hebben we geld op proberen te halen. En lokale ondernemers hebben ook hun steentje bijgedragen!” Zo ook wat betreft het drukken. “Een sponsor heeft gezegd: Maakt niet uit hoeveel oplages er moeten komen, ik doe het.” Zo zijn er tijdens de officiële presentatie van het stripboek, op 7 september, in ieder geval genoeg. “Iedere jeugdspeler krijgt er eentje vanuit de club. Maar ook van buiten de vereniging, kunnen de mensen een boek bestellen”, vertelt De Moedt. Vol met strips, die de kinderen zelf in hebben mogen kleuren. Samen met een aantal vrijwilligers, heeft Van der Welle ook meegeholpen aan het proces, lacht ze. “Daar hebben we ons best wel op verkeken, hoeveel werk dat is. Wij dachten, dat doen we wel even. Stiekem zitten er heel veel uren in…”

Iets unieks
Maar wel met alle liefde. “De reacties zijn onwijs positief. Mensen zijn flabbergasted. Dan weet je waar je het voor doet.” Precies zoals ze, op initiatief van De Moedt, hadden bedacht. “We wilden graag iets unieks doen vanuit de vereniging. Volgens mij zijn we één van de eersten.” Mensen dus kennis laten maken met de club. “Door sport en cultuur samen te laten komen.” Met een project van de lange adem, meent Van der Welle. “Op 19 oktober 2023 zijn we begonnen. We hebben er bewust de tijd voor genomen, zodat het echt goed zou worden. In januari kon Charlotte aan de slag.” Maar niet voordat alle deelnemende kinderen, waaronder haar eigen dochters Evy en Liz, in november een geheimhoudingscontract hadden getekend. “Er mocht natuurlijk niks uitlekken!” Dat gebeurde niet en dus werd er achter de schermen maandenlang keihard gewerkt. “De betrokkenheid en het enthousiasme van iedereen, waren het leukste. En, inkleuren werkt heel ontspannend, haha!” Ook voor de kinderen zelf, heeft ze gemerkt. “Om al die reacties en de gezichten van die kindjes te zien, dat is geweldig.” Precies ook de reden waarom de inwoonster van Dirksland er een aantal jaar geleden als vrijwilliger bij de club is ingerold. “Ik heb geen voetbalachtergrond, maar toen mijn dochters vijf seizoenen geleden lid werden, ben ik begonnen als assistent. Inmiddels geef ik ze zelf training. Daarnaast sta ik achter de bar en ben ik cateraar tijdens het jeugdkamp. Gewoon om kinderen een glimlach te bezorgen, daar doe je het uiteindelijk voor!”

Klik op DVV’09 voor de laatste artikelen over de club.
Klik op DVV’09 voor meer informatie over de club.