Iedereen doet zijn stinkende best bij Flakkee

0
185
Iedereen doet zijn stinkende best bij Flakkee

Als voorzitter van de jeugdcommissie, komen er een hoop zaken op je af. Dat heeft Hennie Polder bij Flakkee in de afgelopen vijf jaar wel gemerkt. Toch vervult de inwoner van Middelharnis zijn rol nog altijd vol passie en plezier. “Als het eenmaal allemaal draait en je krijgt positieve berichten, is het hartstikke leuk om te doen!”

Maar dus wel een beetje druk, begint de 51-jarige Polder te lachen. “Voorzitter van de jeugdcommissie is een breed begrip, dus er komen veel zaken op je af.” En sterker nog. “Daarnaast geef ik ook nog training aan een jeugdteam. Vorig seizoen de JO11, dit jaar de JO12.” Maar, zo vertelt hij. “Dat ga ik nu een beetje loslaten. We hebben een goede stagiair vanuit het CIOS, die gaat dat doen. Daar maak ik graag plek voor. Zodat ik een beetje op de achtergrond kan blijven.” Bij een club waar hij pas sinds een jaar of tien komt. “Ik kom oorspronkelijk uit Oude-Tonge. Heb zelf bij DBGC gevoetbald, al mag dat geen naam hebben.”

Betrokken
Na acht jaar als jeugdtrainer, is het voor Polder een keertje mooi geweest. “Ik ben begonnen toen mijn oudste zoon hier bij de mini’s ging voetballen, die zit nu in de JO16.” Toch blijft het begeleiden van een team, voor hem misschien wel het mooiste wat er is. “Gewoon dat contact met die jongens, ze zien samenspelen. Je hebt allemaal verschillende karakters, waar je mee om moet zien te gaan. Dat vind ik mooi. Om ze lol te zien hebben en er echt een team van te maken.” Sinds 2019 combineert hij die passie, samen met het voorzitterschap van de jeugdcommissie. “Er was destijds een seizoen lang geen jeugdbestuur, dus er moest wat gebeuren. Toen is op initiatief van Jan Schellevis de jeugdcommissie opgezet en hebben ze mij voor deze rol gevraagd. Zo werkt het.” En dat zag Polder, die daardoor nu ook onderdeel uitmaakt van het dagelijks bestuur van de vereniging, wel zitten. “Ik zag dat het niet goed ging en voelde me wel betrokken, daarom heb ik het stokje destijds opgepakt.” Een flinke verantwoording, zeker in de praktijk. “Op papier valt het mee, maar in werkelijkheid… Het is veel overleggen met onze hoofd jeugdopleiding (Kees Breen en Robert Paulissen) en de secretaris. Daarnaast is het scheidsrechters regelen, trainingsroosters maken, helpen bij de teamindelingen en waar nodig bemiddelen. Je bent toch het aanspreekpunt.”

Persoonlijke aandacht
Ook voor de trainers. “We hebben een trainingsplanner, die vol staat met oefeningen. Het is de bedoeling dat trainers die gebruiken. Dat gaat steeds beter.” Sowieso is Polder maar wat blij met ‘zijn technische staf’. “Iedereen doet zijn stinkende best.” Onder leiding van Breen en Paulissen, die op het veld staan. “Die zijn meer van het technische gedeelte, ik houd vooral overzicht.” Bijvoorbeeld ook door trainersavonden te organiseren. Al valt dat niet mee. “Zie dat met al die volle agenda’s maar eens naast elkaar te krijgen.” Behalve de samenwerking met Excelsior, verloopt ook het indelen van de teams, naar eigen zeggen goed. “Bij de jongste jeugd, tot en met de JO13, wordt er vooral gekeken naar plezier én karakter. Nog minder naar niveau. Dat komt later pas.” Al, zo moet Polder eerlijk bekennen. “In veel leeftijdscategorieën hebben we maar één team, dus dan valt er ook weinig te selecteren. Alleen bij de JO15 kan dat wel.” De vrijwilliger ziet de toekomst wat betreft de jeugd dan ook rooskleurig tegemoet. “We zijn niet groot, maar dat willen we eigenlijk ook niet. Het draait juist om dat plezier én die persoonlijke aandacht.”

Want qua ledenaantal en niveau, ziet het er volgens de jeugdvoorzitter goed uit. “Het aantal leden stijgt constant en met sommige jeugdteams spelen we hoofdklasse. Dat is hartstikke mooi.” Het vinden van vrijwilligers blijft, zoals bijna overal, een dingetje. “Bij alle teams is de staf goed gevuld, alleen scheidsrechters of bardiensten zijn een stuk moeilijker.” Merkt Polder ook zelf, soms. “Af en toe denk je wel van ‘poeh’, helemaal tijdens deze drukke beginperiode. Maar als alles tijdens het seizoen dan weer draait en je krijgt positieve berichten, is het vooral heel erg leuk om te doen.” En dus gaat hij er de komende seizoenen gewoon nog volop tegenaan. “Dit blijf ik nog wel een paar jaar doen!”

Klik op MSV & AV Flakkee voor de laatste artikelen over de club.
Klik op MSV & AV Flakkee voor meer informatie over de club.