Stefan Bitter en Timme van Hof nemen afscheid van VV Spirit

0
511

Stefan Bitter (30) en Timme van Hof (29) zwaaien dit voetbalseizoen allebei uit bij hun jeugdclub VV Spirit. Waar de één gaat voetballen op een lager niveau bij FC Perkouw, gaat de ander zich focussen op zijn studie en hangt hij zijn schoenen aan de wilgen. ,,Het is al met al een mooie tijd geweest’’.

Al vanaf de F-jes spelen de jeugdvrienden samen in hetzelfde elftal. In veel seizoenen werd de goede lichting van Bitter en Van Hof kampioen, want samen met onder andere Eric Jansen en Wessel Dammers in de selectie vormden de geel-witters een sterk elftal. ,,Ik herinner me nog de wedstrijden tegen Feyenoord, met Vilhena en Boëtius die daar speelden. Dat waren altijd wel verhitte potjes’’, blikken Van Hof en Bitter terug. Het zijn de mooie herinneringen uit de jeugd en hun gezamenlijke jaren in het eerste elftal die naar boven komen als de voetballer zich beseffen dat hun laatste wedstrijd van Spirit is gespeeld. ,,De E2 was het mooiste jaar uit de jeugd’’, vindt Van Hof, die terugkijkt op het kampioenschap in dat seizoen. Bitter en Van Hof waren niet de makkelijkste voetballers. ,,We werden er altijd uitgestuurd, op school en op de training. Ik denk dat we geen enkele training hebben afgemaakt in de jeugd. We vonden het voetballen heel leuk, maar we luisterden echt naar niemand. We deden gewoon wat we wilden, het waren mooie tijden’’, geniet Bitter.

Nooit weggewild
Nu komt er een eind aan 25 jaar spirit. Een kwart eeuw waarin Bitter en Van Hof samen opgroeiden, bijzondere banden opbouwden en vrienden zagen komen en gaan. ,,Ons doel was altijd al om het eerste elftal te bereiken. We zagen veel jongens afvallen, maar we hadden het geschopt. Dat is toch mooi’’, aldus het duo. Uiteindelijk hebben de twee samen meer dan vierhonderd wedstrijden gespeeld in de hoofdmacht van Spirit. Bitter maakte een eenjarig uitstapje naar Nieuw Lekkerland, na een veelbewogen seizoen bij Spirit. ,,Ik was al drie jaar aanvoerder van Spirit, en had veel last op mijn schouders. Alles wat er fout kon gaan, ging in dat degradatieseizoen fout. Gelukkig veranderde de situatie al snel en besloot ik na een seizoen weer terug te gaan naar Spirit. Ik had eigenlijk nooit weggewild’’, beschrijft Bitter. Zijn maatje Van Hof weet nog wel dat hij het lastig vond om zijn vriend te zien vertrekken. ,,Ik herinner me dat ik dat wel heel jammer vond toen’’, legt hij uit. Gelukkig voor de Ouderkerkers promoveerde de hoofdmacht direct terug naar de tweede klasse. Jarenlang vervulde Van Hof alle posities op het Ouderkerkse hoofdveld. De multifunctionele speler kwam het beste tot zijn recht aan de rechterflank vanwege zijn enorme loopvermogen, maar kon iedere positie binnen de geel-witte formatie vervullen als dat van hem werd verlangd. Bitter was al die jaren de voetballer die de balans op het middenveld bewaarde, al kon de Spirit-aanhang hem ook regelmatig vanaf de achterste linie bewonderen. De boezemvrienden speelden de meeste jaren onder Spirit-coach Richard van Cappellen. Een man waar Bitter en Van Hof veel plezier aan hebben beleefd en een goede band mee op wisten te bouwen. ,,Hij is een goede vriend geworden. Ik denk dat ik wel een jaar of twee eerder was gestopt al Richard niet onze trainer was geweest’’, vertelt Van Hof. Bitter is het met deze woorden eens: ,,Zonder Richard had ik het niet zo lang volgehouden in het eerste. Hij weet ook dat er meer is dan voetbal’’, aldus Bitter.

Afscheid
Na dit seizoen neemt het tweetal afscheid van Spirit. Bitter vertrekt naar het Berkenwoudse Perkouw, waar hij gaat spelen om het kampioenschap in de vierde klasse. Van Hof gaat zich verder richten op een carrière als anesthesie-assistent en hangt zijn voetbalschoenen aan de wilgen.

Klik op VV Spirit voor de laatste artikelen over de club.
Klik op VV Spirit voor meer informatie over de club.