Remco van der Knaap gaat aan zijn vrije trappen werken

Er was na het vorige seizoen een stiekeme flirt met de buren van Verburch, maar ook in de nieuwe voetbaljaargang draagt Remco van der Knaap (25) ‘gewoon’ het shirt van zijn eeuwige liefde Quintus. “Ik wil graag naar de derde klasse, maar dan wel met Quintus. Ik heb een groen-wit hart.”

Dat hij aan de Leeuwerik actief blijft, heeft alles te maken met het perspectief dat hij bij de Heulse club ziet. Promotie is ook komend seizoen het grote doel van Quintus, dat al enkele jaren verwoede pogingen doet om de kelderklasse van het zaterdagvoetbal te verlaten. “Het is er de afgelopen seizoenen natuurlijk niet gemakkelijker op geworden”, doelt Van der Knaap op het niveau van de vierde klasse. “Veel zondag verenigingen zijn overgestapt naar de zaterdag en dat maakt het voor ons extra lastig om te promoveren. Ieder jaar is er wel een club die, overgekomen van een hoger niveau op zondag, veel te sterk is voor de rest van de competitie. Afgelopen seizoen was dat Wateringse Veld GONA. Daardoor wist je dat je geen kampioen zou worden en dat promotie alleen via de nacompetitie mogelijk zou zijn.”

Die nacompetitie haalden Van der Knaap en Quintus afgelopen seizoen, maar bleek de eerste hindernis (Ariston’80) meteen te hoog. “Om te promoveren moeten we er met zijn allen een schepje bovenop doen”, roept Van der Knaap zijn teamgenoten op tot extra daadkracht. “Die typische Quintus-kenmerken, hard werken en het door het vuur gaan voor elkaar, heb ik afgelopen seizoen wel een beetje gemist. Als we die Quintus-mentaliteit weer kunnen oproepen ben ik ervan overtuigd dat we van iedere tegenstander in de afdeling kunnen winnen.”

Hij zat in de voetballoze periode zelf bepaald niet stil. “Ik wilde fit zijn bij de eerste training”, zegt hij hierover. “Ik ken mezelf een beetje. Als ik niets doe, komen de kilootjes eraan. Ik heb veel hard gelopen en gefietst.”

Met Leon Duijvestein en Daniël van Holsteijn moet hij Quintus gaan dragen, vindt hij. “Wij, de oudere en ervaren spelers, moeten het goede voorbeeld geven. Ik ben blij dat ik terug ben op het middenveld. Ik kan me daardoor aanvallend weer verdienstelijk maken.”

Na zijn debuut zeven jaar geleden als ‘tien’ onder toenmalig trainer Dick Boereboom dirigeerde Boerebooms’ opvolger Wim Baggerman Van der Knaap al snel naar de positie van centrale verdediger. “Tim de Kok viel weg en Wim wilde daar een speler met overzicht en iemand die kon communiceren. Niet dat ik tijdens de wedstrijd de oren van iemands kop praat, maar ik kon wel de verdediging aardig neerzetten.”

Dat ging wel enige jaren ten koste van zijn aanvallende intenties, totdat huidig trainer Niels Drabbe André van Lochem als centrale verdediger de kans gaf. Daardoor kon Van der Knaap weer een linie opschuiven. “Weliswaar als ‘zes’, maar toch behoorlijk meer in de buurt van het vijandelijke doel dan eerst”, aldus Van der Knaap, die zijn goaltjes altijd al wel bleef meepikken. “Ik ben al jaren de vaste penaltynemer van de ploeg. Afgelopen seizoen heb ik er zes genomen. Ja, allemaal raak. Het geheim van een goede penalty? Een hoek kiezen en dan hard schieten. Niet twijfelen, dat is fataal.”

Hij hoopt komend seizoen ook meer rendement te halen uit vrije trappen. “Daar moet ik echt aan gaan werken. Na elke training nog even tien minuten wat vrije trappen nemen. Dat zijn extra’s die in het nieuwe seizoen net het verschil kunnen maken.”

Geef een reactie