Mark van Opstal (21) voetbalt niet alleen voor GHVV’13, ook heeft hij een rol als scheidsrechter coördinator. Binnen de club zijn ze druk bezig met nieuwe scheidsrechters werven vanwege een groot tekort. Dit gaat niet altijd even makkelijk.

Rol binnen de club
Van Opstal is begonnen met voetballen bij HVV Bernisse. De club is in 2016 GHVV geworden na fusie met PFC Geervliet. Hij was nog maar 6 jaar oud toen hij voor het eerst zijn voeten op het veld zette. “Ik voetbal tegenwoordig in het 5e team en heb bij de F’jes tot aan de selectie van HVV gespeeld. Toen de club GHVV werd ben ik in lagere elftallen gaan spelen. Als scheidsrechter ben ik actief sinds mijn 14e. Toen de club fuseerde ging de vorige scheidsrechter coördinator van HVV Bernisse weg. Hij heeft aan mij gevraagd of ik het stokje over wilde nemen, daar heb ik meteen ja op gezegd. Dit was ongeveer 2 jaar geleden.”

Als scheidsrechter coördinator zorgt Mark er elke week voor dat er scheidsrechters op papier staan voor alle jeugdwedstrijden. “Wanneer het nodig is begeleid ik hun of zorg ik ervoor dat er iemand anders is die hun kan begeleiden. Dit doe je altijd samen met de wedstrijd coördinator.”

Scheidsrechters tekort
Er is een groot tekort aan scheidsrechters binnen het amateurvoetbal. Zo ook bij GHVV. Dit maakt zijn rol binnen de club soms lastig. “Het is heel lastig om scheidsrechters te werven omdat er maar weinig vrijwilligers zijn op dit moment. Ook is het niet 1 van de makkelijkste vrijwillige taken om te fluiten en dat zorgt ervoor dat het voor ons lastig is om nieuwe scheidsrechters te vinden. We zijn nu bezig aan een plan om toch nieuwe vrijwilligers te werven. Toen ik scheidsrechter werd op mijn 14e heb ik een KNVB cursus gevolgd. Die gaan we nu, na een aantal jaar, weer opzetten als er genoeg animo voor is. We kijken vooral in onze jeugdteams of er jongeren zijn die hier geïnteresseerd in zijn.

Er zijn al veel jongeren die vrijwilligerswerk doen voor de club. Meestal zijn zij leider of werken zij in de kantine. “De meeste willen liever geen werk doen als scheidsrechter. Het is de afgelopen jaren steeds minder geworden. Omdat de oudere scheidsrechters langzamerhand weg gaan, is er nu een groot tekort. Makkelijk is het niet.”

Van Opstal is van plan om zolang als het kan voor de club te blijven spelen en scheidsrechteren. Hij doet het vooral voor zijn plezier en omdat het nodig is. “Het is leuk om de wedstrijd van een andere kant te bekijken. Ik vind het erg uitdagend.”

Dorpse gevoel
Om ooit voor een andere club te spelen, zit er voor Mark niet in. “GHVV is de club waar ik ben opgegroeid en hier wil ik voor altijd blijven. Het dorpse gevoel wat de club heeft is wat deze club zo bijzonder en mooi maakt. Het is altijd gezellig als je op de verenging bent. Iedereen kent elkaar en iedereen staat voor elkaar klaar.”

Geef een reactie