Met de verhuizing naar het nieuwe complex op sportpark Harga voor de deur luidt SVV een nieuw tijdperk in. “Het verenigingsleven van nu is niet meer te vergelijken met dat van de jaren tachtig van de vorige eeuw”, zegt voorzitter Edwin Suttorp.

Suttorp (53) kreeg in november van de ledenvergadering de opdracht om de Schiedamse traditieclub door een moeilijke fase te loodsen. “Er speelde van alles bij de club en organisatorisch en bestuurlijk waren er problemen. Ik heb zelf in het verleden gespeeld bij Schiedamse Boys, Martinit en Schiedam maar ken wel wat mensen van SVV. Toevallig noemden twee van hen mijn naam toen er behoefte was aan hulp van buiten.

Suttorp ging aanvankelijk aan de slag als adviseur. “Later kwam de functie van voorzitter in beeld. Ik heb er nooit een geheim van gemaakt dat ik SVV als een grote uitdaging zie”, zegt Suttorp, die werkzaam is als directeur van de Regio Zuid-West van Breman Woningbeheer. “In mijn dagelijkse werk geef ik leiding aan een organisatie van professionals, bij SVV moeten we het rooien met alleen maar vrijwilligers. Dat spreekt mij enorm aan.”

Bij SVV stond veel te gebeuren. Met de verhuizing in zicht was de voormalig profclub in tijdnood gekomen. “We hebben eerst het bestuur op poten gezet en van daaruit de commissies ingericht. Dat is een enorm levendig proces. Je merkt dat het fundament staat. In het begin keken veel mensen de kat uit de boom, maar inmiddels neemt het aantal leden dat actief wil meewerken om deze mooie club er bovenop te helpen weer toe.

Volgens Suttorp snakt zijn club naar het nieuwe complex. “Eerst is ons stadion gesloopt. De impact daarvan was enorm. Je moet het zo zien: we hebben een jaar in een bouwput geleefd. De uitstraling was nul, onze ledenaantal is afgenomen en de kantineopbrengsten ook. We hebben een pittige tijd achter de rug, maar gelukkig kunnen we nu weer met een positief gevoel vooruit kijken.”

De inkt van de ondertekening van het contract met de stichting die het nieuwe park, met naast SVV HBSS en Hermes DVS als bewoners, beheert, is nog maar net droog. Suttorp is enthousiast. “Voor ons is deze stap er eentje in de toekomst. We delen onze verenigingsruimte met HBBS. Hermes DVS heeft een eigen gebouw. In totaal hebben we acht velden. Iedere club heeft zijn eigen hoofdveld, de andere velden worden ingericht naar speelbehoeften.

We hebben een eigen clubruimte voor de drank, een professionele catering verzorgt het eetgedeelte. Ik ben heel enthousiast over het model. In mijn ogen vormt dit de toekomst. Het verenigingsleven is compleet veranderd. Twintig, dertig jaar geleden werd een club volledig gerund door vrijwilligers. Die staken daar uren tijd in. Dat is niet meer. Mensen willen wel gebruikmaken van een activiteit, maar hebben niet meer de tijd voor al dat werk.”

Als SVV straks haar intrek heeft genomen op het nieuwe complex wacht meteen het 115-jarig jubileum. “115 jaar is op zich geen bijzonder jubileum”, zegt Suttorp. “Wel is het zeventig jaar geleden dat SVV landskampioen werd. Daar staan we graag bij stil.” Dat wil de club vieren met een ‘replay’ tegen de tegenstander van destijds in de Kuip, Heerenveen. “Dat gaat gebeuren in de voorbereiding op het nieuwe seizoen, op 25 augustus. De amateurs van Heerenveen spelen in de eerste klasse. Dat wordt een mooie clash. Twee spelers uit ons kampioensteam leven nog. Voor hen zal er die dag zeker een rol zijn.