Keeperstrainer Frank de Ruiter blij met erkenning

Het werkterrein van Frank de Ruiter is zich aardig aan het uitbreiden. De keeperstrainer had afgelopen seizoen al de selectie van PPSC onder zijn hoede en bestierde een eigen keepersschool op zondag bij HBSS, dit seizoen gaat hij aan de slag bij VFC en bij de KNVB. “Het is de erkenning voor mijn werk”, aldus de 38-jarige Schiedammer.

De Ruiter zit vol ambities. “De tijd zal leren waar de lat ligt. Bij een profclub keeperstrainer worden? Wie weet.”

Zijn eerste stappen als keeperstrainer zette hij in 2013. In dat jaar stopte hij als doelman van PPSC 1. “PPSC loopt als rode draad door mijn carrière”, vertelt hij. “Ik ben er in de jeugd begonnen en later teruggekeerd als senior. Als senior ben ik nog een jaartje bij SVV geweest toen het onder trainer Henk Salari in de eerste klasse speelde.”

Salari was het ook die de aanzet gaf tot de nieuwe carrière van De Ruiter. De oud-prof en toenmalig PPSC-trainer vroeg hem trainer te worden van de keepers van PPSC-selectie. “Ik heb inmiddels twee keeperstrainersdiploma’s, de derde, de hoogste, wil ik in de toekomst gaan halen.”

Vraag is waar De Ruiter de tijd moet vinden om die opleiding te volgen en te voltooien. Zijn takenpakket is sinds 2013 fors uitgebreid. Bij PPSC traint hij de selectiekeepers én ook de jeugdkeepers. Hij begon zelf bij HBSS een keepersschool die meer dan uitstekend loopt. “Blijkbaar was er een grote behoeften naar zo’n keepersschool”, zegt hij daarover. “De meeste keepertjes komen uit de regio, maar ik heb er ook van IFC uit Zwijndrecht en Alphense Boys. Dat is niet naast de deur. Op 16 september is de eerste cyclus van zes weken begonnen. Ik heb nu zo’n groep van dertig, tweeëndertig kinderen in de leeftijd van zes  tot zestien jaar.”

“Alles komt tijdens de training aan bod, van techniek tot voetenwerk.”

Het keepersvak is de afgelopen twee decennia enorm veranderd. “Er wordt aan de keeper tegenwoordig steeds hogere eisen gesteld. Vroeger werd er alleen gelet op hoe je de bal tegenhield. Nu wordt er van een keeper ook verlangd dat hij goed meevoetbalt.”

Zelf was De Ruiter een doelman die sterk in de één-tegen-één was. “Meevoetballen was ook een sterk punt. In de lucht was ik wat minder, ondanks dat ik met 1.89 aardig lang ben. Ik ging nog wel eens onder een balletje door.”

Wat hem als doelman het meest typeerde, was zijn gedrevenheid. Dat heeft hij nu ook als keeperstrainer. “Het vak is heel veelzijdig. Je bent met techniek bezig, positie innemen, maar ik wil ook het plezier overbrengen. Natuurlijk is het leuk dat er twee jongens van mijn keepersschool dit seizoen naar Excelsior en ADO Den Haag zijn gegaan, maar plezier blijft de basis om jonge keepers iets aan te leren.”

Met ingang van dit seizoen traint hij bij VFC in Vlaardingen de zes keepers van de JO17 en JO19. Daarnaast werd hij door de KNVB gevraagd voor de regioselectie tot en met veertien jaar. “Dat beschouw ik als een vorm van erkenning. Het zijn de beste keepertjes van de amateurclubs van West II.”

© Foto: http://keepersschoolfrankderuiter.nl/

Geef een reactie