Marc Buijs (44) is weer terug bij zijn jeugdliefde FC Perkouw. De Krimpenaar kende zijn beste periode als voetballer bij de club waar hij ruim vijftien jaar later weer terugkeert als trainer. Buijs volgt bij de zaterdag derdeklasser Harm Spijker op.

Negende seizoen bij de club
“We weten wat we aan elkaar hebben”, zegt Buijs over de samenwerking met FC Perkouw. Hij heeft zelf in de jaren negentig en begin jaren tweeduizend precies 8 seizoenen gevoetbald bij de club waar hij de glorietijden meemaakte. De tijd dat de dorpsclub onder leiding van trainer Cris Jansen van de toenmalige vijfde klasse naar de derde klasse promoveerde.

“Ik was een ouderwetse nummer tien”, zegt Buijs over die periode. “Niet de snelste, wel handig. Het was een mooie tijd met jongens als Dennis Vis, Robert Geukes, Alexander Oudijk en Raymond Nobel. Toen is Perkouw eigenlijk voor het eerst op de kaart gezet.”

Carrière als trainer
In diezelfde periode haalde Buijs ook zijn eerste trainersdiploma. Later, toen hij als jeugdtrainer in dienst was van het Ouderkerkse Spirit, ging hij voor zijn TC2-diploma. En dat met succes. Hij trainde onder andere Spirit 2 en was afgelopen seizoen hoofd jeugdopleiding van de Kanaries. Zijn kans om ergens hoofdtrainer te worden was nog niet voorbij, maar Buijs zegt best wel kieskeurig te zijn. “Het moet wel in de buurt zijn.”

Toen Perkouw zich meldde, heeft hij niet lang hoeven nadenken. Het was meteen de perfecte match. “Heel veel is er niet veranderd. Er lopen nog steeds dezelfde mensen en ik zie veel dezelfde gezichten als in mijn periode als voetballer. Het voelt allemaal heel vertrouwd aan”, aldus Buijs, die FC Perkouw van zijn voorganger overnam in de wetenschap dat de formatie vorig seizoen nog bovenin meedraaide in de derde klasse.

Minder seizoen
Het FC Perkouw van dit seizoen heeft duidelijk minder kwaliteit dan de ploeg van vorig jaar. Dat weet Buijs ook. Met het vertrek van Ruben de Vries (naar Kethel Spaland) en het stoppen van Elgar Mudde werden meer dan 25 doelpunten ingeleverd. In totaal is Perkouw vier basiskrachten verloren. “Daardoor zijn onze ambities wat bescheidener”, legt Buijs uit.

Tegenover het vertrek van de vier basisspelers stond de komst van Kevin Guttink, een talentvolle spits uit de Spirit-school. “Ik heb veel vertrouwen in hem, maar je kan niet wegpoetsen dat we vier spelers zijn verloren. Het is belangrijk snel punten te pakken”, laat Buijs weten. Dat lukte op de eerste speeldag tegen Schoonhoven (3-0 nederlaag) nog niet. Buijs: “Het heeft niet zo veel zin om terug te kijken. Ik geloof dat we met strijd en beleving ver kunnen komen.”

Geef een reactie