Lekkerkerk naar finale nacompetitie: 1-2 winst bij Victoria’04

0
173

Afgelopen zaterdag stond de tweede van drie finales op het programma om te bewerkstelligen dat Lekkerkerk ook volgend seizoen weer in de derde klasse speelt. De tegenstander was het Vlaardingse Victoria’04. Deze ploeg had in de eerste ronde met 3-1 gewonnen van Zestienhoven. In de reguliere competitie had Victoria op één punt het kampioenschap gemist. Een sterke tegenstander dus voor Lekkerkerk.

Uit betrouwbare bronnen had Lekkerkerk vernomen dat Victoria een ploeg was die diverse systemen kan spelen, als counterploeg met twee snelle spitsen maar ook met verzorgd voetbal het spel opdringen aan de tegenstander. Het was dus sowieso voor Lekkerkerk zaak om de wedstrijd met strijd, beleving en passie te beginnen, om zo de bedoelingen duidelijk te maken aan de bezoekers, waarbij de intentie was om vanuit de omschakeling toe te slaan.

Vanaf het eerste fluitsignaal van de scheidsrechter bleek dat goed voetbal lastig was. De snoeiharde wind, die in de lengte richting over het veld waaide, maakte het voetbal vooral tegen die wind in heel lastig. Lekkerkerk had bij de toss gekozen om tegen wind te beginnen. Ook Victoria had het, met de win in de rug, lastig om tot verzorgd voetbal te komen. In de eerste helft werd de gastheer enkel gevaarlijk bij vrije trappen en corners. Bij één van die vrije trappen in de 29e minuut moest invaller doelman Matthew Edwards zich helemaal strekken om de bal bij de tweede paal voor het hoofd van een instormende aanvaller weg te tikken. Ook bij een paar corners stond Matthew zijn mannetje en stompte elke bal die in zijn buurt kwam bekwaam weg. Als Mattew verslagen leek, stond het vizier van de aanvallers van de thuisploeg niet op scherp. Lekkerkerk kwam er maar sporadisch uit in de eerste helft. Mede door de harde tegenwind was goed countervoetbal erg lastig.

Omdat Victoria ook geen vuist kon maken, leek de eerste helft af te steven op een ruststand van 0-0. Toch was dat niet zo. Bij een diepe bal richting het strafschopgebied van Victoria bleef de bal door de wind een beetje hangen net buiten het strafschopgebied. Door de inlopende aanvoerder Pim Molenaar raakte de keeper een beetje van zijn stuk en pakte hij de bal buiten de zestien met zijn handen. Hij schrok daar waarschijnlijk zelf ook van en snelde terug zijn strafschopgebied in. Daarbij botste hij met een meegelopen verdediger en liet daarbij de bal los. Pim Molenaar was er als de kippen bij om de bal in het lege doel te schieten. Zo stond het in de 45e minuut ineens 0-1 bij de eerste echte mogelijkheid voor Lekkerkerk. Na de goal blies de scheidsrechter direct voor rust. Een mooier moment was niet denkbaar voor Lekkerkerk.

Na rust had Lekkerkerk de wind in de rug en leek het iets makkelijker te worden. In de rust was Roy den Besten vervangen voor Luke Sitskoorn. Bij de eerste actie van Luke werd hij van de bal gelopen en kon de rechtsbuiten van Victoria de bal meenemen. De aanvaller wist twee Lekkerkerkers uit te spelen en kwam zo ineens voor Matthew Edwards te staan. Ook de zeer sterk spelende keeper van Lekkerkerk was een antwoord schuldig op de poging. Zo stond het binnen een minuut na de aftrap weer gelijk. Toch ging Lekkerkerk niet bij de pakken neer zitten en probeerde na die snelle gelijkmaker toch wat meer de aanval te zoeken. In de 54e minuut werd Bart Sterrenburg diep gestuurd en stoomde hij op richting het strafschopgebied. De meelopende verdediger zag geen andere uitweg om Bart opzichtig aan zijn arm naar beneden te trekken. De scheidsrechter kon niet anders dan een vrije trap en een gele kaart geven. De vrije trap was een prooi voor de zeer sterk spelende Pim Molenaar. Pim krulde de bal met een mooie curve langs de muur en via de binnenkant van de paal plofte de bal achter de keeper van de thuisploeg. Zo stond Lekkerkerk weer met 1-2 voor.

De thuisploeg ging vanaf de tweede goal van Lekkerkerk nadrukkelijker op zoek naar een tweede gelijkmaker. Daarbij werd Victoria een aantal keer gevaarlijk, maar de uitblinkende Matthew Edwards was niet van plan om nogmaals te capituleren. Elke bal in zijn nabijheid was voor Matthew. De mooiste redding maakt hij in de 83e minuut. Bij een mooie aanval van Victoria stond er ineens een speler met de bal aan zijn voet alleen voor Matthew. Met een katachtige reactie plukte Matthew de bal van de voeten van de aanvaller. In de resterende zeven minuten en vier minuten blessuretijd speelde Victoria alles of niets. Lekkerkerk kreeg daarbij in de omschakeling nog een grote kans op 1-3 maar de poging van Luke Sitskoorn belandde op de verre paal. Na 94 minuten floot de arbiter voor einde wedstrijd.

Lekkerkerk plaatste zich met deze overwinning voor het tweede jaar op rij voor de finale van de nacompetitie. Na een wedstrijd die niet heel best was, uiteraard mede veroorzaakt door de snoeiharde wind, werd de overwinning over de streep getrokken door de Lekkerkerkse ploeg. Met een collectieve teamprestatie en twee uitblinkers, Pim Molenaar en Matthew Edwards, werd Lekkerkerk beloond voor de getoonde inzet, strijd en passie. Volgende week wacht de finale op neutraal terrein. Tegenstander in die finale is wederom Bergambacht. De buurgemeente wist de finale te bereiken na winst op respectievelijk Maense (4-0) en CKC (2-1). Lekkerkerk zal weer vol aan de bak moeten om ook volgend jaar in de derde klasse te spelen, maar met de beleving, strijd en passie die de laatste weken getoond werden is dat zeer goed mogelijk. Bergambacht is wel een sterke ploeg met veel voetballend vermogen, dus een zware kluif zal het zeker worden, maar onmogelijk is het zeker niet. De speelplaats en aanvangstijd zijn nog niet bekend.