De één is een stylist, de ander een bijtertje. FC Perkouw broer Arie-Jan (roepnaam Arie) en Maurien Plug geven zich altijd honderd procent voor hun teams. “Het zijn kerels die je nooit in de steek laten”, aldus Perkouw trainer
Marc Buijs.

“Ze spelen met heel veel gif en Arie combineert dat ook nog met een goede techniek.”

“Het is natuurlijk altijd leuk om complimenten voor je spel te krijgen”, zegt de jongste van de twee Perkouw-broers (20) ietwat verlegen als hij wordt geconfronteerd met de woorden van zijn trainer.

Voor de nummer tien wordt komend seizoen het eerste in de hoofdmacht van de club uit Berkenwoude. Vorig seizoen maakte hij nog voornamelijk zijn minuten in het tweede. “En dat was geen straf, hoor. Bij Perkouw is
er geen onderscheid tussen het eerste en andere teams. Het tweede was nét zo gezellig.”

Dat hij nu doorschuift naar de hoofdmacht heeft hij te danken aan het vertrek van Ruben de Vries. “Hij speelde vorig seizoen nog op mijn plaats”, zegt hij. “Dat deed hij natuurlijk geweldig. Hij scoorde vijftien keer. Aan hem
kon ik niet tippen.”

Nu De Vries is vertrokken naar Kethel Spaland in Schiedam ziet de student rechten aan de Erasmus in Rotterdam zijn kans schoon. Hij wil zich niet te veel spiegelen aan zijn voorganger. “Iedereen heeft zijn eigen stijl, ik ook. Ik ben zeker nog geen doelpuntenmachine, daar moet ik aan gaan werken.”

Zijn twee jaar oudere broer Maurien is een ander type voetballer. Trainer Buijs omschrijft hem als een bijtertje. “Ik zou niet graag tegen mijzelf spelen”, lacht de linksback, die net als zijn jongere broertje nog bij zijn ouders in
Stolwijk woont. “Wat de trainer zegt klopt wel: ik kan me echt vastbijten in een tegenstander. Als ik merk dat ik een technische speler tegenover mij heb, gebruik ik het hele arsenaal aan wapens dat ik heb. Dan kan ik ook wel eens een tik uitdelen. Die man mag me gewoon niet voorbij.”

Arie kan ook wel een bijtertje zijn, hoor”, vervolgt hij. “Maar hij is een stuk technischer dan ik. Veel meer raffinement, daarom staat hij ook op een centrale plek in het elftal en ben ik vooral van het tegenhouden.”

Hij kan wel eens nijdig worden als er een stevige overtreding op zijn jongere broertje wordt gemaakt. “Soms heb ik de neiging om er op af te stormen, maar een stemmetje in mijn hoofd houdt me dan tegen. Het blijft altijd je jongere broertje. Die wil je beschermen.”

FC Perkouw deed vorig seizoen lang mee om de prijzen in de derde klasse. De vooruitzichten zijn nu anders, beseft ook Arie. “We zijn vier belangrijke basisspelers kwijtgeraakt. Ik denk dat we het al goed doen als we in de middenmoot eindigen.”

Ze hebben ook nog een jonger broertje. “Mark, hij speelt bij Stolwijk in de jeugd”, zegt Maurien, die van beroep technisch ontwerper is. “Het zou wel erg leuk zijn als we in de toekomst met ons drieën in het eerste van FC Perkouw spelen.”

Geef een reactie