Sander Fakkel streeft naar herkenbaar- en volwassenheid bij v.v. SHO

Bij v.v. SHO lopen dit seizoen korte en lange termijn door elkaar heen. De club zit midden in een omslag naar meer eigen jeugd in de hoofdmacht, maar wil dat schadevrij doen. “Op de korte termijn zullen we punten moeten pakken”, meent trainer Sander Fakkel.

De 37-jarige inwoner uit Hoogvliet maakt dit seizoen zijn debuut als hoofdtrainer. In Oud-Beijerland volgt hij Richard Middelkoop, die naar hoofdklasser Smitshoek vertrok, op. Fakkel, opgegroeid in Spijkenisse, heeft al een verleden bij v.v. SHO, waar hij vijf seizoenen werkzaam was. “Ik heb vooral de jeugd getraind en één seizoen ben ik assistent van toenmalig hoofdtrainer Jeroen Rijsdijk geweest”, vertelt hij.

“De club wist dat ik graag hoofdtrainer wilde worden. Mijn benoeming past in het beleid van de club om met meer eigen jeugdspelers te gaan spelen. Met een groot deel van die spelers heb ik in het verleden gewerkt, de club zag dat als een pré.”

Fakkel wist van tevoren dat het geen gemakkelijk seizoen zou worden. “Ik heb al eerder gezegd dat ik de eerste klasse B een ijzersterke competitie vind. Er zijn een paar sterke ploegen bijgekomen. Neemt niet weg dat de competitie tot nu toe voor ons teleurstellend verloopt. We hadden zeker niet verwacht dat we bij de onderste ploegen zouden staan. De realiteit is dat we degradatiekandidaat zijn.”

“We zitten midden in een omslag naar meer eigen jeugdspelers en dat proces is er één met vallen en opstaan. Als club willen we spelers ontwikkelen, maar tegelijkertijd moet je ook resultaten boeken. Punt pakken is korte termijn, een goed, georganiseerd elftal neerzetten is lange termijn, maar het moet wel allebei gebeuren. Daarbij hebben we bij SHO ook te maken met een bepaald verwachtingspatroon dat gebaseerd is op het verleden. Reëel is dat niet, omdat de situatie totaal anders is, maar SHO heeft die naam wel.”

Wat die ontwikkeling betreft zegt Fakkel eerlijk dat hij nog omvoldoende zijn stempel op v.v. SHO heeft weten te drukken. “Ik herken nog te weinig van mezelf in het elftal. We staan nog te ver af van een elftal dat zowel in verdedigend als in aanvallend opzicht domineert. Anders gezegd: er nog veel te veel verschil tussen de ene en andere wedstrijd. Het is té broos, niet volwassen genoeg.

Het gaat om vertrouwen, dingen durven. Zolang de resultaten uitblijven is het een lastig proces om spelers te overtuigen om in een spelsysteem te geloven. Die spelers zijn dan eerder geneigd juist aan dat spelsysteem te twijfelen. Daarin moeten we wat meer lef en durf tonen.”

Volgens Fakkel, die het hoofdtrainerschap van SHO combineert met een baan als leerkracht op basisschool De Plevier in Hoogvliet, is het voor spelers en trainer een leerzaam jaar. “Ik zeg bewust geen leerjaar, want dat is het niet. Het is leerzaam om de manier waarop het seizoen verloopt. Hoe ga je met  tegenslagen om, wat doe je met nederlagen. Dat geldt ook voor mijzelf. Ik denk dat ik als onervaren trainer nog beter mijn best moet doen om mijn spelers te overtuigen over het hoe en waarom van een speelwijze. Ik kan me voorstellen dat spelers eerder geneigd zijn trainers, met een reeks gerenommeerde clubs achter hun naam, sneller te volgen.”