Sven Scholte is nog maar 19 jaar oud en is nu al de eigenaar van zijn eigen keepersschool Hoeksche waard. Voorheen heeft hij bij onder andere Sparta, Willem II  en FC Dordrecht gevoetbald. Momenteel is hij speler bij VV Smitshoek. Wij spraken hem over zijn voetbalcarrière en de keepersschool, die hij zelf heeft opgericht.

Begonnen als spits
Scholte speelt zelf ook als keeper bij zijn eigen club Smitshoek. Keepen is dan ook wat hij erg leuk vindt om te doen. “Ik ben begonnen als spits en werd uiteindelijk op het doel gezet. Dit kwam goed uit, want ik wilde altijd al keeper zijn. Na een half jaartje ben ik naar Feyenoord gegaan. Hier speelde ik in de F1 toen ik nog maar 8 jaar oud was”. Sinds toen is Sven in de voetbalwereld blijven hangen. De ambitie om ooit weer hoger te gaan spelen is er wel, maar niet heel realistisch. “Ik ben druk bezig met mijn ambities om groter te worden met de keepersschool, dus makkelijk is het niet om deze twee dingen te combineren.”

Eigen keepersschool
Als je nog maar 19 bent en al een eigen keepersschool hebt, is dat best wel bijzonder. Sven was werkzaam bij een andere keepersschool in Dordrecht toen hij op het idee is gekomen om zelf een school voor keepers op te richten. “Ik ben best wel een ondernemend persoon”, aldus Scholte. “Ik ben begonnen met het geven van privé trainingen. Vervolgens ben ik een dag gaan organiseren voor het keepen. Toen er ineens rond de dertig kinderen op het veld stonden moest ik er wel iets mee gaan doen.”

Naast het werken voor zijn eigen keepersschool, werkt Sven ook nog in de sportschool en anderhalve dag bij zijn vader.

Activiteiten
Samen met nog twee jongens organiseert Sven allerlei verschillende activiteiten vanuit de school. Twee keer per jaar organiseren zij in de Hoeksche Waard een cursus van tien weken. Hier worden trainingen gegeven bij FC Binnenmaas, buiten hun eigen trainingen om. Hier geven ze vooral aandacht aan loopcoördinatie en fysieke training. “We hebben een voorjaar en een najaar cursus. Hierin wil ik het liefst gaan groeien als het gaat om deelnemers. Op dit moment zit ik op ongeveer 20 kinderen en ik hoop naar de 30/40 kinderen te gaan. We werken ook samen met Soccer Academy Spartaan 20 in Rotterdam. Hier geven wij op vrijdag en zondag ochtend trainingen. Voor nu gaat het al de goede kant op.” 

Verder organiseert Sven elke schoolvakantie een speciale keepersdag. Op deze dag komen kinderen uit de Hoeksche Waard en omstreken om de hele dag te keepen. In de middag krijgen ze een verzorgde lunch en wordt er een demonstratie gegeven door een profkeeper. Aan het einde van de dag krijgen de kinderen allemaal een certificaat. “Deze dagen wil ik graag drukbezocht krijgen”, laat Sven weten.

Leuke tijd
Het belangrijkste vind ik dat kinderen een leuke tijd bij mij hebben en dat ze met een lach hierheen komen en met een lach weer weggaan. Dat ze eigenlijk liever niet weg willen omdat ze een training leuk vinden en tegelijkertijd iets leren. Het is leuk om jonge kinderen de basis van het keepen te leren. Je ziet ze stap voor stap beter worden en dat is wel een mooi iets om te zien. Dan stimuleer je ze ook om door te gaan op die manier.”

Total
39
Shares