Het nieuwe thuis van GHVV’13 is één met de polder

    0
    303

    Na jaren van geduld uitoefenen krijgt GHVV’13 eindelijk zijn beloofde nieuwe accommodatie. In januari, drieënhalf jaar na de fusie van PFC uit Geervliet en HVV Bernisse uit Heenvliet, wordt sportpark Guldeland opgeleverd. Twee kunstgrasvelden, natuurgras op het hoofdveld en één gebouw. En alles is aangepast aan de omgeving.

    Richard Ariens kan niet wachten op de oplevering van het nieuwe onderkomen van de fusieclub. De architect én directeur van Ziggurat uit Heenvliet maakte jaren geleden al het eerste ontwerp. “Ik heb diverse functies bekleed bij de club en heb ook in het bestuur gezeten”, zegt Ariens. “De plannen voor een nieuw sportpark waren er al heel lang. Volgens mij gaan die terug tot twaalf jaar geleden.”

    Vijf jaar geleden deed het college van de gemeente Nissewaard een voorstel met de uitgangspunten voor het nieuwe complex. Door allerlei oorzaken liepen de ontwikkelingen vertraging op, maar eind vorig jaar kreeg GHVV’13 eindelijk groen licht. De club voelde zich, zo zei voorzitter Ad van der Bom, uit zijn lijden verlost. Ariens kan zich daar wel iets bij voorstellen. “Zowel het sportpark in Geervliet als dat in Heenvliet was compleet verouderd. Er mankeerde van alles. Onderhoud was niet meer te betalen.”

    Veel langer dan gehoopt moest GHVV’13 werken met een constructie waarbij beide sportparken werden gebruikt. “Mét alle problemen van dien. Op twee parken voetballen betekent ook dat je faciliteiten moet organiseren. Alles moet twee keer. Ik was ook heel blij toen het definitieve jawoord van de gemeente kwam.”

    Sportpark Guldepark is geen dertien in het dozijn-sportpark, zoals er tegenwoordig veel worden gerealiseerd. Door de unieke ligging in de Oude Guldelandpolder was de belangrijkste eis van de gemeente dat het een accommodatie zou worden dat zou passen bij de karakteristieke polder in de omgeving. Met andere woorden: het huis

    van GHVV mocht het landschap geen geweld aan doen. “Met dat idee ben ik ook gaan tekenen”, geeft Ariens aan.

    Een sportpark dus dat aansluit bij het typische landschap. Het betekende geen bovenmatig verenigingsgebouw met twee lagen. “We hebben maar één laag”, legt Ariens uit. “Het is een langgerekt gebouw, met alles erop en eraan wat een moderne voetbalvereniging nodig heeft. Aan twee kanten is een veranda waar je als toeschouwer onder een dak kan kijken naar twee velden. De noodzaak van een tribune wordt nu niet gezien. Los van het budget, dat ook zijn grenzen heeft, zal GHVV waarschijnlijk niet heel veel groter worden dan zes- misschien zevenhonderd leden. Een grotere maat is niet nodig. Eén van de eisen van de vereniging was dat het een gezellige kantine moest worden. Het moest vooral géén balzaal worden.”

    Opvallend: het hoofdveld heeft straks ‘echt’ gras. “Daar is voor gekozen om een handreiking te doen naar de omwonenden. Gras is een natuurlijke invulling, kunstgras niet. Het hoofdveld is voor die omwonenden zichtbaar.” Op de twee andere velden komt een kunstgrasmat te liggen.

    Afgelopen maand is een begin gemaakt met het bouwklaar maken van de grond en fundering van het verenigingsgebouw. Begin volgend jaar staat de oplevering gepland. Ariens: “Het gaat best snel. In september worden de velden aangelegd. Het enige spannende is wanneer het natuurgras is aangegroeid. In het ongunstigste geval kan er in de eerste weken alleen op kunstgras worden gespeeld.”