Het jeugdbeleidsplan van DBGC sluit nu écht aan op de praktijk

DBGC werkt sinds dit seizoen met een gloednieuw jeugdbeleidsplan. Het plan van de club uit Oude-Tonge is geen dossier dat stof ligt te vangen in een bureaulade, maar een papierwerk dat daadwerkelijk aansluit op de praktijk.

DBGC heeft het nieuwe jeugdbeleidsplan ontwikkeld in samenwerking met de KNVB. De club kreeg het Kader Coach Traject aangeboden door de voetbalbond, wat inhoudt dat mensen een versnelde jeugdtrainerscursus volgen waaraan parallel het opstellen van een nieuw beleidsplan loopt. Op die manier sluit de praktijk daadwerkelijk op de theorie aan, aangezien het plan dus mede opgesteld en geschreven is door de mensen die dagelijks op het veld staan.

Twintig cursisten vanuit DGBC zijn dit traject gaan volgen, met het doel het jeugdvoetbalbeleidsplan te ontwikkelen. Dat is gelukt. Vlak voor de zomer heeft jeugdcommissielid Ad Buijs, samen met Jan Pieterse initiatiefnemer van dit traject, het nieuwe plan voorgelegd aan het bestuur. “De bestuursleden waren dolenthousiast.” Het plan is op de website van DBGC in te zien en wat direct opvalt, is dat het geen langdradig werk is. Het jeugdbeleidsplan telt zestien pagina’s, een overzichtelijk aantal. Daarnaast wordt duidelijk bij het lezen dat het beleidsplan inderdaad op de praktijk aansluit. Het blijft niet bij het vormen van algemene actiepunten, normen en waarden, maar geeft bijvoorbeeld ook een wedstrijdtraject van dag tot dag aan. Op de wedstrijddag zelf wordt nog verder ingezoomd op onder meer de teambespreking, warming-up, het gedeelte vlak voor de wedstrijd begint in de kleedkamer, de eerste helft, rust, tweede helft en hetgeen na het laatste fluitsignaal dient te gebeuren.

Zo krijgt de begeleiding bijvoorbeeld actiepunten over het op de juiste manier klaarleggen van de materialen, tips voor het houden van een peptalk en benadrukt het plan nog eens de importantie van het netjes bedanken van de scheidsrechter en tegenstanders. Hoewel het beleidsplan dus erg compact is, omvat het wel alles: van normen en waarden tot trainingsopzet, het verloop van de wedstrijddagen en de voetbalvisie van de club, verzorgd veldvoetbal spelen.

“Het is de bedoeling dat DGBC een herkenbare manier van spelen krijgt, zowel voor de buitenwacht als intern. Het is voor een jeugdspeler wel zo fijn dat wanneer hij of zij doorstroomt, er qua speelstijl niet veel verandert”, aldus Buijs. Bij DGBC staat het plezier voorop, maar het zou mooi zijn als ook de prestaties mee kunnen liften op het succes dat uit dit nieuwe jeugdbeleidsplan voortvloeit.

Met de presentatie van het jeugdbeleidsplan zijn de cursisten echter nog niet klaar, zo legt Buijs uit. “We geven het plan eens in de zo veel tijd mee aan een willekeurige jeugdleider, die dan zijn of haar opmerkingen kan plaatsen. Vervolgens komen de cursisten weer samen en gaan we kijken of het jeugdbeleidsplan veranderd moet worden, of dat er in de praktijk wat moet worden aangepast.” Daarnaast is een groepje keepers en keepers-deskundigen vanuit de club sinds afgelopen najaar bezig een hoofdstuk keepers aan het plan toe te voegen.

Zo houdt DBGC het plan up to date, waarmee gegarandeerd wordt dat het ook aansluit op de praktijk. En dat was het uiteindelijke doel van de club. Het jeugdvoetbalbeleidsplan is op de website van de club in te zien: www.dbgc.nl/oefenstof-jeugdtrainers.