Den Bommel 3: Kampioen van de kelderklasse én in de kantine

Voetbalvereniging Den Bommel draait om meer dan de selectieteams. Ook de recreatieve elftallen worden gewaardeerd, als smaakmakers van de club. Het derde elftal is zo’n groep die zorgt voor een hoop sfeer in de kantine.

John Geluk (52) en Eric Wolfert (35) doen er als leiders van het derde van Den Bommel alles aan om het iedere zaterdag weer goed te regelen voor hun spelers. Daar hoort ook het organiseren van een aardig kampioensfeest bij, zoals vorig seizoen. Den Bommel 3 won de kelderklasse. “Dat hebben we wel even goed gevierd. We werden donderdag kampioen, dat was een inhaalwedstrijd, waarna we het drie dagen lang hebben gevierd. Donderdag en zaterdag bij de voetbal en op vrijdag in de kroeg.”

De kans is groot dat Den Bommel aan het einde van het jaar weer zo’n feest kan verwachten. Het derde team is namelijk niet gepromoveerd, maar heeft gekozen voor een langer verblijf in de competitie die het vorig jaar won. “We spelen hier namelijk tegen allemaal teams op het eiland, dat scheelt nogal. Van te ver reizen wordt niemand blij. Daarnaast is het altijd erg gezellig onderling in deze competitie.” Toch zijn niet alle tegenstanders even blij met de beslissing van Den Bommel 3 om te blijven. “Sommigen vinden dat wij te goed zijn, daar hebben ze misschien ook wel gelijk in. Zo wonnen we zaterdag met 15-1 en hebben we na zes wedstrijden een doelsaldo van 39 voor en 7 tegen. Maar we denken dat het dit seizoen weleens spannend kan worden, want er zijn nog een paar teams die alles winnen.”

Het derde is een verzameling oud-eerste elftalspelers en jongens die op latere leeftijd weer zijn gaan voetballen bij Den Bommel. “Wij zijn er een jaar of 6, 7 geleden bijgekomen, toen wat oudere spelers uit dit team stopten. Zo krijgt dit elftal steeds aanwas van jongens die afvallen bij het eerste.”

De twee leiders snappen wel dat het derde wordt gezien als een belangrijk team voor de club. “We zijn één grote vriendenclub en brengen aardig wat gezelligheid mee na de wedstrijd in de kantine. We blijven altijd met het hele team hangen, bouwen in de kleedkamer al een feestje. Er zijn maar weinig jongens die gelijk weggaan na de wedstrijd. Daarnaast doet 80 procent van ons team nog wat werk als vrijwilliger bij de club, de meesten binnen de jeugd.”

Donderdagavond is de vaste trainingsavond van het derde, dan wordt zowel op de grasmat als in de kantine aan de conditie gewerkt. “We spelen een partijtje van een uur en gaan dan naar binnen, de kantine in. Daar zijn we toch het allerbeste in”, besluiten de twee lachend.