Met Hans de Heer (54) heeft De Jonge Spartaan een geroutineerde trainer voor de groep staan. De Heer is in de afgelopen 25 jaar trainer geweest van verschillende clubs in de tweede, derde en vierde klasse. Hij weet dus als geen ander wat er op dat niveau gevraagd wordt.

De Heer ziet toekomst in De Jonge Spartaan. “De club stond altijd al op mijn vizier. Het is een mooie vereniging met veel potentie, flink wat leden, veel jeugd en een jonge spelersgroep. Toen een sponsor mijn interesse polste, was ik dan ook snel om.”

De 54-jarige trainer vindt het belangrijk dat de organisatie, trainingsaccommodatie en spelersgroep op orde zijn. “Maar het blijft een amateurclub, dus je kunt wel heel veel wensen hebben en eisen stellen, maar niet elke vereniging kan alles bieden. Bij De Jonge Spartaan zijn wel alle ingrediënten aanwezig.”

Hij heeft veel vertrouwen in de toekomst van De Jonge Spartaan, hoewel hij ook ziet dat zijn spelersgroep nog veel moet leren. “We hebben een ontzettend jong team, de oudste speler is 26 en de rest zit tussen de 18 en 22 jaar. We verliezen nu wedstrijden door slimmigheidjes, die je over een paar jaar zelf moet hebben. We zijn nog te wisselvallig. Ik denk wel dat er meer dan genoeg kwaliteit in deze groep zit, volgens mij zit er sowieso meer in deze selectie dan er nu uitkomt. Het is ook een kwestie van aan elkaar wennen, zij moeten wennen aan een nieuwe trainer en ik aan hen. Ik ben heel rechtlijnig, heb weer een andere denkwijze dan mijn voorganger.” Een jonge selectie heeft echter ook weer zo z’n voordelen, vertelt De Heer. “Ze zijn goed belastbaar, met een speler van 37 moet je toch uitkijken tijdens de trainingen.”

Hij heeft vertrouwen in het behoud van De Jonge Spartaan in de derde klasse en kijkt voorzichtig al verder. “In de JO19 zit een aantal jongens met behoorlijk veel potentie. Zij zullen echter ook tijd nodig hebben, de stap van de jeugd naar de senioren is voor iedere speler groot. Het is hoe dan ook goed voor mijn spelers als de concurrentie binnen het team wat groter wordt.”

De Jonge Spartaan dacht dit seizoen in Zuid 1 terecht te komen, maar werd ingedeeld in West 2. “Deze afdeling ken ik uit het verleden, die is heel pittig. We moeten elke wedstrijd vol aan de bak, ik vind dat wel erg leuk, een hele mooie uitdaging. Voor de ontwikkeling van onze spelers is dit een prima afdeling, maar het is natuurlijk wel zaak dat we ons handhaven.”

De Heer geniet na 25 jaar als hoofdtrainer nog altijd met volle teugen van het spelletje. “Als ik fysiek in orde zou zijn, zou ik het liefst nog elk weekend op een voetbalveld staan. Dat blijft toch het leukst, maar ik moest op vrij jonge leeftijd al stoppen door blessures. Toen ben ik begonnen als trainer, dat is het leukste alternatief. Ik vind het leuk om met een groep aan de slag te gaan, een team te vormen en prestaties neer te zetten. Dat is echt heerlijk. Daarnaast ontwikkel ik mezelf nog dagelijks, ik leer iedere keer weer bij.”

De hoofdcoach vindt het moeilijk om nu al te beslissen over zijn toekomst, hoewel hij het prima naar zijn zin heeft en in zijn verleden zelden na één of twee seizoenen alweer vertrok bij een club. “Maar het voelt alsof ik hier pas net ben begonnen. De eerste indruk is in ieder geval prima, het is nu belangrijk dat we aan elkaar wennen en dat er een bepaalde harmonie ontstaat. Als dat gebeurt, is alles aanwezig voor een langer verblijf.”