Arnoud Both (25) pendelt tweemaal in de week op en neer tussen Zoetermeer en Melissant. Dat is een rit van ongeveer een uur, maar dat neemt de aanvallende middenvelder voor lief. “Ik vind het super om in Melissant 1 te spelen en om mijn vrienden te zien.”

Van kinds af aan voetbalt Arnoud Both al bij Melissant. Bij de gelijknamige vereniging groeide hij op samen met zijn vrienden en allemaal spelen ze nog altijd bij de club van rood en zwart. De middenvelder doorliep er eerst alle jeugdteams en inmiddels is Both bezig aan zijn zesde seizoen in het eerste team. “Iedereen kent elkaar hier en het is altijd reuzegezellig bij Melissant. We spelen al jarenlang in de vierde klasse en dat geldt voor de meeste clubs op het eiland, waardoor we veel derby’s spelen. Dat heeft ook zeker zijn charme”, zo legt Both uit.

De meeste vrienden van Both wonen en werken op het eiland, maar hijzelf woont in Zoetermeer. Daar heeft hij een baan als gymleraar op een basisschool en Both heeft het prima naar zijn zin in die plaats. Het zou dan ook vrij logisch zijn als de man uit Melissant zich zou inschrijven bij een voetbalclub in Zoetermeer, maar er is geen haar op het hoofd van Both die daaraan denkt. Hij stapt elke zaterdagochtend fl uitend in de auto om naar Melissant te rijden en ook probeert hij eenmaal in de week aanwezig te zijn op een training. “Het is in principe een uurtje rijden. Maar als ik doordeweeks pech heb en ik beland in de file, dan ben ik soms een uur en drie kwartier onderweg.”

Both vindt het echter helemaal niet erg om zoveel kilometers te maken voor een potje voetbal. “Ik vind het namelijk super om samen te spelen met mijn maten en wil de hechte band met de jongens in stand houden”, legt hij uit. Drie keer in de week op en neer rijden is volgens hem te veel. “Dan kost het me wel erg veel benzine. Bovendien zit het met mijn conditie ook wel goed. Ik ben niet voor niets gymleraar”, grinnikt hij. “Ik voetbal ook best veel op de school waar ik werk. Op het schoolplein speel ik vaak potjes met mijn leerlingen en die vinden het helemaal geweldig dat hun meester geregeld meedoet.”

Als nummer tien heeft Both een belangrijke rol in het elftal van Melissant. “Ik vind dit een hele leuke positie”, legt hij uit. “Je moet beschikken over loopvermogen, inzicht, aanvallende kwaliteiten en een goede techniek.” Melissant speelt al jarenlang in de middenmoot van de vierde klasse en volgens de middenvelder is dat niet zo gek. “We zijn een kleine club, dus het is niet realistisch dat we jaarlijks meedoen om de titel. In de afgelopen vijf seizoenen hebben we helaas weinig succes gehad. Ooit deden we erg lang mee om een periodetitel, dat was wel leuk om mee te maken. Het is gaaf als er iets op het spel staat. Het zou tof zijn als we dit seizoen ook weer kunnen meestrijden om een periodetitel. Dan stap ik namelijk met nog meer zin dan normaal in de auto.”