Jeffrey Jongeneelen (29) is reserve-aanvoerder van Rijnsburgse Boys en speelde in de jeugdopleiding van ADO Den Haag.

Pratend over de unieke sfeer die het voetbal in de Bollenstreek met zich meebrengt, is er enthousiasme waar te nemen in het betoog van Jongeneelen. “De beleving is ontzettend groot”, zegt de aanvaller van Rijnsburgse Boys. “Je hebt in de Bollenstreek veel derby’s en het is een feest om die te mogen spelen. Wanneer wij met Rijnsburg tegen Katwijk spelen, zijn er echt een paar duizend man aanwezig. Toen ik zelf nog met Quick Boys de derby tegen Katwijk speelde stonden er zelfs twaalfduizend man langs de lijn.”

Het Bollenstreek-voetbal laat zich moeilijk vergelijken met voetbal in andere regio’s. Hoofdklassewedstrijden in de regio Rotterdam bijvoorbeeld, worden vaak door slechts een paar honderd man bezocht. “Ik ben nu aan mij derde jaar bij Rijnsburg bezig en het bevalt uitstekend”, vervolgt Jongeneelen. “Het niveau van de selectie is goed en daarnaast is het hartstikke gezellig met het team. Na de wedstrijd blijven we altijd wat drinken, dat zijn mooie dingen van het amateurvoetbal. Na trainingen blijven sommige jongens ook nog hangen, maar ik ben snel weg omdat ik de volgende dag weer moet werken in de bouw.”

De combinatie van werk en voetbal is soms zwaar, meldt de reserve-aanvoerder. Pas om kwart voor vijf ’s middags eindigen de bouwwerkzaamheden, terwijl om half zeven de plicht van het voetbalveld alweer roept. “Om half zeven ga ik naar de club”, aldus Jongeneele. “Wanneer we dan een pittige training hebben afgewerkt met z’n allen, voel ik mijn benen echt wel. Ik ben dan echt moe en wil zo snel mogelijk naar mijn bed toe. Ik denk dat ik best wel wat aankan, maar ik moet wel blijven denken om mijn rust.”

Jongeneelen maakte een aantal jaar deel uit van de jeugdopleiding van ADO Den Haag, zoals in de inleiding van dit stuk is te lezen. Verder dan een oefenwedstrijd in het eerste van de club zou hij uiteindelijk niet komen. Spijt? “Ach, wat is spijt”, vervolgt de voetballer. “Ik had het graag gered maar dingen lopen zoals ze lopen. Ik kwam net wat te kort, denk ik. Nou, daar moet ik het dan maar mee doen, nietwaar? Nu, als voetballer van Rijnsburgse Boys, speel ik nog altijd op een goed niveau en ik kan mijn ei echt wel kwijt in de aanval. Ik ben niet het type dat eeuwig blijft treuren dat het niet gelukt is als prof. De combinatie van hoog amateurvoetbal en mooi werk in de bouw bevalt me ook prima.”

Wanneer Jongeneelen gevraagd wordt een vergelijking te maken tussen het amateurvoetbal en het profvoetbal, komt hij uit bij de indeling van de werkdag. “Als speler van de selectie van ADO trainde ik en was ik de rest van de dag vrij”, besluit hij. “Je moet jezelf dan de rest van de dag zien te vermaken. Als voetballer van Rijnsburg heb ik er gewoon een vaste baan bij. Het is dan veel drukker, maar daar houd ik wel van.”

https://www.dominos.nl/