Na twee wedstrijden had hij met de vrouwen van Excelsior/Barendrecht al het puntentotaal van het debuutjaar in de Eredivisie overtroffen.

Na zeges op ADO Den Haag en Achilles’94 stond trainer Richard Mank (38) met zijn team zelfs een week op kop van de ranglijst. “Daar gaan we niet eindigen, maar de mensen gaan wel meer van ons horen”, klinkt het zelfverzekerd uit de mond van de oefenmeester.

En dat doet de ex-trainer van onder meer Dilettant en Slikkerveer het liefst met een speelwijze die onderscheidend is. Hij zegt duidelijk ‘nee’ tegen het balletje breed en kiest voor de snelle diepgang in het spel. “Het valt me sowieso op dat het, zeg maar, KNVB-gehalte in de vrouwen- Eredivisie groot is. Je ziet bij vrijwel alle ploegen een rustige opbouw met veel balletjes breed. Ik ben daar niet zo van.”

Mank wil met Excelsior/Barendrecht onderscheidend zijn. “De speelsters hebben van mij de opdracht gekregen de eerste bal meteen diep te spelen in plaats van breed. Dat was in het begin wel even wennen voor ze en dat zal nog een tijdje zo zijn, maar ik denk dat we op die manier verder komen dan mee te gaan in het ‘twaalf in een dozijn’-voetbal van de andere teams. We gaan er een paar keer flink mee op ons gezicht, maar dat is ingecalculeerd.”

Snel de diepgang zoeken en daarna hoge druk zetten, het is dit seizoen het handelsmerk van Excelsior/ Barendrecht. ADO Den Haag had er op de eerste speeldag geen antwoord op. “Dat kwam ook omdat wij supergemotiveerd waren om een goede uitslag neer te zetten”, zegt Mank over de verrassende zege in Den Haag. “Vijf speelsters zijn deze zomer van ADO gekomen. Ze kwamen daar niet in aanmerking voor de basis. Die zaten vol rancune.”

Het elftal heeft sowieso een grote verandering ondergaan in vergelijking met vorig seizoen. Naast de vijf van ADO werden twee Belgische speelsters en een speelster van RVVH aangetrokken. “Van het team van vorig seizoen is de helft over. Vorig seizoen was een opstartjaar. Toen duidelijk werd dat Excelsior/Barendrecht in de Eredivisie ging spelen, moest snel een team worden samengesteld. Er heeft een natuurlijke selectie plaatsgevonden.”

Het maakt nog niet dat Excelsior/ Barendrecht tot de titelkandidaten behoor in de Eredivisie. “Daar zijn we nog niet aan toe”, meent de in Krimpen aan de Lek woonachtige Mank. “Na zestien wedstrijden delen de ploegen zich in twee competities op. De eerste vijf komen in de kampioenspoule. Ik denk dat dat voor ons nog iets te hoog gegrepen is. Daarvoor zullen we eerst stabieler in onze prestaties moeten worden.”

Het niveau heeft Mank, die jarenlang twee clubs trainde – eentje op zaterdag, eentje op zondag –  positief verrast. “Als je het krachtaspect weghaalt, is het technisch en tactisch gezien te vergelijken met de eerste en tweede klasse van het mannenvoetbal. Grootste pluspunt vind ik de beleving. De speelsters gaan er helemaal voor. Bijna allemaal combineren ze het voetballen met een studie of baan. Daar heb ik diepe respect voor. Voor mij persoonlijk is het heerlijk om vier dagen te trainen en op die manier mijn invloed te kunnen uitoefenen.”