CvdW: BVV Barendrecht - Introductie

Jan Kooiman, 66 jaar, is een supervrijwilliger bij BVV Barendrecht. Hij is al meer dan 45 jaar betrokken bij de club en heeft er over de jaren allerlei verschillende functies gehad. Hij is erelid en heeft zelfs een lintje van de koning gekregen. Jan is getrouwd en heeft kinderen en kleinkinderen.

Taken

Jan heeft twee jaar gevoetbald bij Ziedewij en is toen gestopt met voetballen. ‘’Daarna ben ik op de een of andere manier weer teruggekomen. Wat de oorzaak van was weet ik ook niet.’’, vertelt hij lachend. Hij begon toen met de kaartverkoop bij het loket van het eerste.

Daarna is hij Jan een jaar of vijf leider van een senioren elftal geweest. ‘’Barendrecht was toen nog niet zo groot. Dat waren allemaal jongens uit Barendrecht, dus iedereen kende elkaar.’’ Na die vijf jaar werd Jan actief bij het rad van avontuur tijdens de wedstrijden van het eerste.

Toen maakte Jan Kooiman de stap naar het jeugdbestuur. ‘’Dat heette toen nog jeugdcommissie. Daarna en ik daar ook nog voorzitter van geworden. Later werd dat het jeugdbestuur en ben ik er iets later weer uit gegaan.

Jan bleef daarna gewoon weer bezig bij BVV Barendrecht, want hij werd coördinator van de Champions League en Bongerdjes. Hij begon toen ook al met het werk in de kantine. ‘’Dat was toen eigenlijk niet meer te combineren en ben ik dus gestopt met de Champions League en Bongerdjes.’’ Zijn activiteiten binnen de kantine werden al snel meer. ‘’Er was onenigheid met de kantinebeheerder, die daardoor stopte. De rest van de mensen binnen de kantine waren solidair en stopten ook. Toen heb ik me voor het kantinebeheer opgegeven samen met Peter Grauw. Dat doe ik tot op heden, maar nu samen met Tony Schippers.

Motivatie

Wat is nu de reden dat Jan Kooiman zo betrokken is en blijft bij de club? ‘’Nou ik ben op mijn 60e met vervroegd pensioen gegaan, dan heb je nogal wat vrije tijd over en die vul ik nu op een goede manier voor mezelf, vind ik. Ik wil bezig blijven. Natuurlijk is niet alles leuk, maar overall geeft het je toch voldoening. Anders dan houd je het nooit vol’’, besluit Jan. Ook heeft zijn vrouw het nooit erg gevonden. ‘’Toen ik bijvoorbeeld in het jeugdbestuur zat  was ik elke avond wel anderhalf uur weg, dat moet je vrouw ook maar leuk vinden.’’

BVV Barendrecht

‘’Bij Barendrecht gaan alle vrijwilligers die ergens mee stoppen, weer een iets anders binnen de club doen. Zo blijft er altijd een vaste kern van vertrouwde mensen binnen de club. Wat dat betreft is het toch wel een kleine familie. Zo waren er woensdagochtend wel tien mensen op de club aanwezig, dat is ook gewoon gezellig.’’

Jan geeft aan dat de club enorm is gegroeid in de loop der jaren. ‘’Hoe groot we ook zijn, het blijft zo dat iedereen contacten met elkaar legt. Dat komt misschien door de Champions League en de Bongerdjes. Die ouders zijn dan al drie jaar bij elkaar en wanneer die kinderen later worden verspreid over andere teams, blijven ze elkaar toch allemaal kennen. Het is dus zeker drukker geworden, maar in mijn beleving in het niet onpersoonlijker geworden.’’

Geef een reactie