Voetbalcommentator geniet weer van geur, uitspraken en bezweten koppies

Wie regelmatig naar de zender CTV Zeeland kijkt zal hem waarschijnlijk wel herkennen, voor de trouwe kijker van het programma CTV Voetbal klinkt zijn stem als muziek in de oren. Gianni Tahitu (27) maakt al jaren deel uit van de redactie van het voetbalprogramma. Tegenwoordig trapt hij zelf ook weer tegen een balletje.

In de C1 van Zeelandia Middelburg zei hij het voetbal samen met enkele vrienden vaarwel. ‘Geen klik met de trainer’, was hun motief. ,,We hebben nooit meer gekeken naar een andere club, wat ik nu niet kan begrijpen. Ook mijn vader Peter heeft me nooit op andere gedachten proberen te brengen, terwijl hij nu toch al 25 jaar in het jeugdvoetbal zit”, vertelt Tahitu, die zichzelf over zijn besluit tegenwoordig wel voor z’n kop kan slaan. ,,De geur van het gras, de bezweten koppies op het veld en alle uitspraken langs de lijn: dat mis je gewoon.”

Tahitu speelde een paar seizoenen in de zaal voor WZP. Toen dat team uit elkaar viel stortte hij zich op het hardlopen en mountainbiken. ,,Vorig seizoen kwam het zaalvoetbalteam weer bij elkaar en besloot ik met een paar teammaten af en toe mee te gaan trainen bij MZVC 2. Van het een kwam het ander en dit seizoen trainde ik vaker en vaker mee met het eerste. En dat resulteerde dus onlangs in m’n debuut.” Want op 24 februari maakte Tahitu zijn opwachting tegen SKNWK. Na een uur spelen kwam hij in het veld. ,,We wonnen met 4-0. En wat helemaal mooi was: ik gaf ook nog een assist.”
Tahitu weet zeker dat er meer gasten zoals hem rondzwerven: gasten die ooit zijn gestopt maar nog steeds van het spelletje houden. ,,Die drempel nemen is best lastig. Ben ik nog wel goed genoeg? Ben ik niet te oud? Word ik wel geaccepteerd? Die mensen nodig ik graag een keer uit om bij ons te kijken!”

Ook zijn werkzaamheden voor CTV Voetbal speelden voor Tahitu mee in zijn besluit om zijn rentree te maken op de velden. De Middelburger filmt regelmatig wedstrijden, voorziet alle wedstrijden van commentaar en doet tijdens uitzendingen de regie. ,,Ik zie veel wedstrijden en dan zie je natuurlijk weleens knullige momenten waarbij iedereen denkt: dat kan ik beter. En dan heb ik het niet alleen over beelden uit de zogenaamde kelderklasse.”

Tahitu geniet van zijn wekelijkse werkzaamheden voor het voetbalprogramma, waar hij regelmatig over wordt aangesproken. En af en toe zijn daar ook de zogenaamde toetjes. ,,Samen met presentator Juriën Dam ben ik bij redelijk wat eredivisieclubs op bezoek geweest. We liepen bijvoorbeeld een dagje mee met de videoanalist van Ajax die uit Oostburg komt. Hij nam ons overal mee naar toe. Zelfs tot in de trainerskamer waar toen nog het jasje van Peter Bosz hing. Of zoals die dag bij Sparta toen we in het spoor van Dolf Roks waren. Zaten we opeens te lunchen met een ex-international: David Mendes da Silva. Mooie dingen.”

Geef een reactie