Rik Impens was voordat hij bij Hsv Hoek kwam spelen voor veel, zo niet alle Zeeuwse voetballiefhebbers, een onbekende naam. Hoe anders is dat na een jaar bij de Zeeuws-Vlamingen waarin Impens imponeerde op ‘10’ en als klap op de vuurpijl promoveerde naar de Derde Divisie. De kleine Belg wordt door velen gezien als ‘de verrassing’ bij Hoek, maar dat duurde wel even. Want hoe gek het ook klinkt, in het begin van het seizoen was de behendige middenvelder geen vaste waarde binnen de ploeg van Jannes Tant.

Bij CTV Voetbal legde hij zelf uit hoe dat kwam. “Ik denk dat we vooral aan elkaar moesten wennen. Ik had nog nooit met Verwilligen en Vandepitte gespeeld, dus het was een volledig nieuw team. We hadden die aanpassingsperiode nodig, iedereen ging ervanuit dat we na de voorbereiding op elkaar ingespeeld waren, maar dat was niet het geval.”

Impens speelde in de jeugd bij AA Gent, maakte zelfs deel uit van de eerste selectie, en was dus gewend om veel en vaak te trainen. Toen hij bij Hoek kwam moest zijn lichaam wennen aan de verminderde trainingsuren en dus besloot hij om voor zichzelf te trainen. Dat lag echter niet alleen aan hemzelf. “In het begin bij Hoek was ik niet onomstreden en toen is mijn vader heel boos geworden op mij. Het liep niet en hij zei: je traint gewoon te weinig, jij hebt het nodig om veel te trainen en te lopen. Toen heb ik een schema gevraagd bij mensen van Gent en ben ik meer voor mezelf gaan trainen.”

Vanaf de winterstop begon het te lopen, niet alleen bij Impens, maar bij de hele ploeg. Hoek verloor na de hervatting nauwelijks meer en plaatste zich zelfs voor de nacompetitie. Daarin was het in de eerste ronde te sterk voor Spijkenisse, terwijl de amateurs van Ajax in de tweede ronde moesten geloven aan de promotiedrang van de ploeg van Tant. De laatste weken sukkelde de Belgische middenvelder met blessures, maar in de allesbeslissende wedstrijd moest en zou hij spelen. “Bij de eerste sprint, na ongeveer acht minuten, kreeg ik weer last. Maar ik wist dat ik niet meteen om een wissel kon vragen, omdat we nog meer spelers hadden die niet helemaal fit waren.” Dus besloot Impens om door te bijten, gesteund door de fantastische sfeer die werd gecreëerd door het massaal toegestroomde publiek. “De sfeer die je hier ziet, kun je niet vergelijken met die in België. Het amateurvoetbal leeft hier veel meer, er komen veel meer mensen kijken en er is veel meer aandacht voor in de media.” Impens blijft na dit seizoen actief bij Hoek en dus kunnen de supporters ook volgend jaar in de Derde Divisie genieten van de sympathieke Belg.