Zonder enige verwachting begon hij aan dit voetbalseizoen. Maar nu, zo’n driekwart jaar later, is Roy van der Staal niet meer weg te denken uit de VV Zaamslag-defensie. Op zijn 27e is hij dan eindelijk basisspeler bij zijn clubje.

Van het geven van een tikje hier en daar is hij nog steeds niet vies, maar de ‘gelekaartenregen’ die hem de voorgaande jaren bij het tweede elftal zo teisterde; er is weinig meer van over. Van der Staal is dit seizoen onder de vleugels van de nieuwe Belgische trainer Dominique D’Hooge uitgegroeid tot een meedogenloze en tevens betrouwbare verdediger. En dat is een driemansdefensie als meest centrale pion. ,,Die positie ligt me wel”, zo vertelt Van der Staal. ,,Ik kan ook minder risico nemen dan in voorgaande jaren. Als ik verkeerd instap dan ligt de hele boel achterin open. En in balbezit besef ik meer dan ooit wat ik moet doen: de bal simpel inleveren.”

Verzorger
In zijn tienerjaren maakte hij al eens deel uit van het eerste. ,,Maar ik speelde alleen als de nood aan de man was. Dan werd de verzorger nog net niet opgesteld”, zo spot Van der Staal met zichzelf. De in Terneuzen woonachtige mannetjesputter moest niet lang nadenken toen hem eind vorig seizoen werd gevraagd om wederom deel uit te gaan maken van de eerste selectie. Na de degradatie en het vertrek van vele geroutineerde spelers moest de selectie immers van nieuw bloed worden voorzien. ,,Ik had er meteen zin in. Wilde ik de stap nog maken dan was dit het juiste moment. Ik moest fit zijn, moest er klaar voor zijn. En m’n kans heb ik gelukkig direct gepakt.”

YouTube
En vraag dat maar aan menig spits uit de derde klasse zaterdag. Van der Staal bereidt zich met zijn twee medeverdedigers altijd zorgvuldig voor op de komende tegenstander. YouTube-filmpjes worden gedeeld in de speciaal aangemaakte groepsapp. Van der Staal: ,,Ik zoek altijd beelden van de spitsen op. Van Walcheren-spits Len Eversdijk die altijd met links wil schieten, van de speelstijl van Yersekenaren Guus de Leeuw en Arjen de Koeijer. Dat De Koeijer twee keer niet tegen me gescoord heeft, daar kan ik echt van genieten. Zeker omdat ik in de terugwedstrijd in de zestigste minuut al kramp had…”

Terugkeer
Met een promotie hoopt Van der Staal binnenkort de kroon op zijn ‘debuutseizoen’ te zetten. ,,Er zitten redelijk wat ambitieuze jongens in de selectie die graag terug naar die tweede klasse willen. En ik denk ook dat het mogelijk is. Met onze smalle selectie hebben we het zo aan het einde van de competitie redelijk zwaar, maar dat wisten we van te voren. De kans om te promoveren moeten we gewoon aangrijpen.”