Jubilaris Aardenburg viert 85 jarig bestaan

Op 2 maart 1933 werd de Aardenburgse Voetbal Club (AVC) opgericht, de club bestaat dit jaar dus 85 jaar. In de oudste stad van Zeeland is men maar wét trots op AVC! Zo ook Peter de Vrieze (50) die, uitgerekend in het jaar waarop hij exact veertig jaar lid is, met ingang van het komend seizoen de voorzittershamer overneemt van Frans Reijniers. Trots vertelt hij over verleden, heden en toekomst van zijn club. En natuurlijk over de jubileumfestiviteiten.

Het ontstaan
Reeds in het begin van de vorige eeuw bestonden er twee clubs in Aardenburg: AVV en FCA.  Begin jaren ’30 werd duidelijk dat Aardenburg te klein was om twee verenigingen op de been te houden. Beide clubs sloegen de handen ineen en op donderdagavond 2 maart 1933 omstreeks 23.15 uur werd de AVC Aardenburg opgericht. Inmiddels is AVC 85 jaar aan rijke voetbalgeschiedenis verder.

Sportieve hoogtepunten
85 jaar AVC staat garant voor diverse sportieve hoogtepunten. We gaan terug naar eind jaren ’40 en begin jaren ’50 van de vorige eeuw toen AVC tweede klasse speelde. “Recenter succes was het feit dat AVC een aantal jaren geleden drie jaar op rij zeer verdienstelijk in de tweede klasse uitkwam”, aldus De Vrieze. “Een aantal coryfeeën uit het verleden zijn namen als Rob Moens, Sjaak de Cocq, maar ook spelers als Jake Trapman en Sar de Vriend. De toekomstig voorzitter wil niemand tekort doen, maar uiteraard mag de naam van Niek van Sprundel niet ontbreken. De topscorer die overal en altijd scoorde begon zijn carrière bij AVC. “Een topper!”, aldus De Vrieze.

Toekomst
“Ik heb veel vertrouwen in de groen-zwarte toekomst!”, vertelt De Vrieze. “De jeugdafdeling draait erg goed, dit onder de bezielende leiding van oud-voetballers Steven de Croock, Bart van de Wijnckel en vele anderen die er op geweldige wijze hun schouders onder zetten. Daarnaast hebben we bij de jeugd een samenwerking met de sv Sluis. Bij de senioren hebben we nog twee elftallen. Voor het nieuwe seizoen komen er enkele spelers bij voor de eerste selectie , waarover ik op het moment van dit schrijven nog even niet te veel kan en wil zeggen. “

Festiviteiten
Het jubileum wordt gevierd op vrijdag 8 juni en zaterdag 9 juni. De aanstaand voorzitter over het jubileum-weekend: “Vrijdag 8 juni wordt al gestart met verschillende jeugdactiviteiten, die doorgaan op de zaterdag. Daarnaast wordt een 5×5-toernooi gehouden. ‘s Avonds is er een gezellige feestavond met een grote barbecue.” Het belooft een groots feest te worden. “Want feesten kun je aan de Aardenburgers wel overlaten”, aldus De Vrieze.

De familieclub
De Vrieze weet heel goed waar hij met de club heen wil tijdens zijn voorzitterschap: “Ik wil bij AVC de echte voetbalcultuur weer terug zien. Vanuit een goede organisatie die club zijn waar iedereen zich thuis voelt en waar het op zaterdag en zondag erg goed toeven is! Het volkse, het gewone, het sociale, het bescheidene. Daar waar iedereen welkom moet zijn, de familieclub….. dat waar AVC al 85 jaar voor staat!”