We mogen dan wel het nieuwe jaar ingegaan zijn, maar voor de amateurvoetballerij is weinig veranderd. Er is weinig zicht op het weer spelen van wedstrijden, laat staan met publiek. Daarom blijft VoetbalJournaal ook in 2021 er alles aan doen om verenigingen te helpen met het actief blijven onder en tegenover haar leden. Vandaag gaan we hiervoor in gesprek met de trainer van het tweede elftal van HSV Hoek, Martin van Vooren (36).

 

Martin is momenteel trainer van het tweede elftal van HSV Hoek, waarmee hij actief is in de hoofdklasse. Hiervoor heeft Martin zelf ook gevoetbald. “Ik heb alle jeugdelftallen bij AVC Aardenburg doorlopen. Op mijn vijfde ben ik gestart bij de F’jes en vanaf mijn 16e speelde ik in het 1e elftal.” Martin was er dus niet alleen als trainer, maar ook als speler vroeg bij. “Verder heb ik een half jaar bij VV Breskens gespeeld, maar toen klopte Schoondijke op de deur met de vraag of ik daar hoofdtrainer wilde worden. Normaal gezien zou dit pas vanaf het nieuwe seizoen zijn, maar dat werd al vanaf maart.” Na zes en een half seizoen als trainer bij Schoondijke, zit Martin nu in zijn eerste seizoen als trainer bij HSV Hoek 2.

Naast het voetbal werkt Martin voor Welzijn Middelburg. “Ik organiseer onder andere gymlessen en naschoolse activiteiten voor basisschool leerlingen.” Martin is op het voetbalveld van Schoondijke getrouwd met zijn vrouw, Lieneke. “Een groot deel van mijn leven staat al in het teken van voetbal, want ik bezoek of kijk graag een voetbalwedstrijd.” Ook heeft Martin een stiefzoon, Kyjoni.

Tijdens zijn opleiding op het CIOS in Goes haalde Martin zijn TC 3 diploma (UEFA C). Vanaf zijn achttiende is hij voor AVC Aardenburg teams gaan trainen, variërend van de mini’s tot aan de A-junioren. Ook heeft hij dit tijdens zijn tijd bij VV Breskens gedaan. “In maart 2013 ben ik gestart bij vv Schoondijke als hoofdtrainer. Daar heb ik 6,5 jaar voor de groep gestaan en veel hoogte en dieptepunten gekend.” Ongeveer drie jaar geleden heeft Van Vooren wederom via het CIOS Goes zijn TC 2 diploma (UEFA B) gehaald.

Martin zijn ambities voor de toekomst zijn realistisch te noemen. Nu hij trainer is van HSV Hoek 2, wilt hij met dit team zo hoog mogelijk eindigen en als trainer ervaring opdoen in de hoofdklasse. “Op langere termijn wil ik ook nog eens een elftal in de 3e klasse trainen.”

Momenteel staat Martin zijn team onderaan in de hoofdklasse. Dit is natuurlijk niet de start die je als trainer voorspeld noch gehoopt had. Wij vroegen aan Martin hoe hij het begin van dit seizoen ervaren heeft. “Het huidige seizoen is voor ons niet zo goed gestart. We hadden na vier wedstrijden nog geen enkel punt en enkele spelers raakten aan het einde van de voorbereiding geblesseerd. Dit zorgde ervoor dat we vaak moesten rouleren in het elftal en dat komt het voetbal niet ten goede.”

Ook HSV Hoek 2 moest de afgelopen maanden in groepjes van twee en vier trainen. Hierdoor heeft Van Vooren wel stappen gemaakt als trainer, zegt hij zelf. “Wel heb ik voor mezelf al stappen gemaakt in het coachen op trainingen. Nu in coronatijd is het lastiger trainen in groepjes van vier, of zelfs twee.” Voor iedere trainer is dit natuurlijk een uitdaging, maar vooral een leermoment geweest.

Hoogtepunten binnen de voetballerij heeft Martin vooral als trainer meegemaakt. “In mijn eerste seizoen bij Schoondijke speelde we tot de laatste dag mee om een periodetitel voor promotie naar de 3e klasse terwijl we op dat moment toch erg laag stonden.” Ook waren de derby’s die Martin speelde bij Schoondijke tegen o.a. Oostburg en Aardenburg erg leuk, vertelde Van Vooren.

De wedstrijd beginnen met tien man bij Schoondijke was voor Martin, die als trainer de tiende man was, een dieptepunt. “Dit is voor een trainer maar voor de hele club echt een domper en dat hoop ik nooit meer mee te maken. “

Om als trainer zijn eerder genoemde ambities waar te maken, heeft Martin een aantal persoonlijke doelen. “Ik wil mezelf nog verder ontwikkelen als trainer met name op het coachen op trainingsdoelen en het verbeteren van wedstrijdbesprekingen.” Als voetballer maar ook als trainer heeft Martin enkele routines/rituelen om zijn doelen te behalen. “Vroeger als speler leefde ik voor mijn voetbal. Ik ging nooit op stap, dronk en drink geen alcohol, rookte niet en ik ging op tijd slapen. Nu neem ik vooral mijn tijd om trainingen en wedstrijdbesprekingen zo goed mogelijk uit te werken.”

Martin zit nog maar net bij HSV Hoek. Dit is eigenlijk te kort om een persoon binnen de organisatie aan te wijzen waar hij echt lovend over kan zijn. Wel is hij enorm blij met de rest van de staf van HSV Hoek 2. “Binnen ons team zijn dat voor mij toch wel mijn begeleiders Johnny de Ritter, Levien Schieman, Bart van Wasbeek (grensrechter) en Erwin van Hoorn (verzorger). Zij zorgen ervoor dat het elftal en ik zelf zo optimaal mogelijk kunnen presteren en dat we niet aan de randvoorwaarden moeten denken.” Ook waardeert hij de inzet van zijn spelers, die regelmatig de O19 trainen op donderdag.

Niet alleen voor spelers is voetbal een belangrijk onderdeel in zijn/haar leven. De meeste trainers zijn ook voetballer geweest en hebben hun eigen reden waarom het spelletje zo belangrijk voor hen is, zo ook voor Martin. “Voetbal zorgt ervoor dat ik mijn energie kwijt kan. Zowel voor trainingen en wedstrijden zorgt het voor een bepaalde spanning die ervoor zorgt dat je altijd wil presteren. Dat heb ik soms wel nodig.” In het weekend een wedstrijd kijken op tv of in het echt zorgt dan juist weer voor ontspanning, vertelt Van Vooren.

Tenslotte kijken we samen met Martin vooruit. “Het seizoen tot nu toe staat in het teken van de blessures, dit hopen we in de toekomst te kunnen verminderen. Dan ben ik er van overtuigd dat we met de huidige selectie gewoon in de middenmoot van de reserve hoofdklasse kunnen meedraaien.” Helaas is het voetbal deze tijd niet zo zeker als dat het normaal gesproken is. “Het is echter afwachten of we in het nieuwe jaar überhaupt nog aan de competitie mogen beginnen. Als trainer van een ploeg met nul punten wil je dan natuurlijk dat het een halve competitie wordt, waarbij iedereen weer op nul begint. Dit zou niet eerlijk zijn tegenover de teams die wel al punten hadden behaald. Dus we zien wel wat het jaar ons nog brengt.”

Klik hier voor meer artikelen over HSV Hoek
Klik hier voor meer informatie over HSV Hoek