TERNEUZEN – Stoppen tijdens een afgebroken corona-seizoen. Het zijn twee dingen die voor Bert den Hamer, aanvoerder van derdeklasser v.v. Terneuzen niet te verenigen zijn. Als hij stopt dan moet op een normale manier zijn na een compleet seizoen. Dus gaat hij zeker nog minimaal één jaar door.

“Het is wel alsof ik er niet mee mág stoppen haha. Het woord stoppen is de afgelopen twee jaar al vaker bij me opgekomen, maar vorig seizoen werd voortijdig afgebroken en besloot ik nog een jaar door te gaan. En nu was het dit jaar zelfs nog veel sneller gedan met de voetbalpret. En ik heb altijd gezegd dat ik met een tevreden gevoel af wil sluiten als voetballer. Maar dan wel op zo’n manier dat we met Terneuzen tot op het laatste moment ergens voor hebben gevoetbald. Een titel, nacompetitie en eventuele promotie. Al kwam ik nu wel op een kantelpunt. Veel twijfels of ik er nóg een jaar eraan vast moet plakken. Maar ik heb besloten om dat toch te gaan doen.”

De 34-jarige Den Hamer heeft er inmiddels al een flink ‘voetballeventje’ opzitten, dat hem via de jeugd van Breskens deed neerstrijken bij achtereenvolgens Cercle Brugge, HSV Hoek, Eekloo, v.v. Terneuzen, v.v. Kloetinge, KVV Zelzate. En sinds vier seizoenen weer opnieuw bij v.v. Terneuzen. Een hele lijst mooie clubs, waarbij hij in totaal dus alweer negen seizoenen het Terneuzense roodzwarte tricot om de schouders draagt. En daar komt daar dus nog een tiende seizoen bij.

“Ik heb onlangs een goed gesprek gehad met de nieuwe trainer Hubert van den Hemel en we hebben daarin ook gekeken naar de speelwijze en de plannen voor de lange termijn. De antwoorden waren dusdanig, dat ik daarin zeker nog een rol voor mezelf zie. Ik heb de laatste jaren altijd aangegeven dat ik een goede afweging wil maken tussen gezin, werk en voetbal. Daarbij kom ik ook op een leeftijd, dat je stilaan het stokje moet gaan overdragen aan de jongere generatie. Al denk ik absoluut dat ik, zeker met mijn ervaring, nog een toegevoegde waarde kan zijn voor het elftal. En zo dacht Hubert er dus ook over.”

Van internationale toernooien met Cercle Brugge tot topwedstrijden bij de beloften, maar ook de voetbalbeleving in België en op hoog niveau bij onder andere HSV Hoek. Het zijn sportieve momenten die Den Hamer koestert. “Maar ook bij Terneuzen heb ik mooie momenten meegemaakt zoals het kampioenschap in de tweede klasse en dus daarna het spelen in de eerste klasse van het zondagvoetbal. Dat zijn toch belevenissen die bijblijven. En dan is het jammer dat de laatste twee seizoenen vanwege corona zo in duigen vallen. Want we hebben nu bij Terneuzen in mijn ogen een selectie waarmee we verplicht zijn om op dit niveau mee te moéten strijden om de prijzen. En voor een stad zoals Terneuzen hoort dat ook. Dat zijn we als club aan onze stand verplicht. Er is een mix van heel goede en jonge talenten, samen met toch ook de nodige ervaring bij onder meer Jarno Waebeke en mezelf, zowel als ik centraal op het middenveld speel of zoals dit seizoen als centrale verdediger.”

In een vroeg stadium heeft Den Hamer de knoop om als voetballer door te gaan, al doorgehakt. “Ik wilde niet tot het allerlaatste moment wachten. Dat zou niet handig zijn voor mezelf, maar ook niet voor de trainer die toch met een bepaalde spelvisie van start zal willen gaan. Ik ben erg benieuwd wat er qua spelerswisselingen nog gaat gebeuren. Ik heb alle voors en tegen goed afgewogen en tegen elkaar weggestreept. Toen dat vooral in het voordeel van doorgaan uitviel, was het duidelijk. Want als ik stop, dan is het definitief. Als ik de voetbalschoenen uittrek dan is dat voorgoed. Ik voel me nog fit en denk zéker dat ik nog van waarde kan zijn. Want nu wel alweer zo lang stilliggen, dat doet je wel beseffen dat voetbal toch een geweldig mooie spelletje is. En het feit dat ik het best mis, en dan zeker het spelen van wedstrijden dat zegt me diep vanbinnen wel, dat ik nog niet ‘klaar ben’ als voetballer…”

Klik hier voor meer artikelen over VV Terneuzen