De Kok kan met voetbal het kopje leegmaken

Wie op YouTube de zoekopdracht ‘VV Terneuzen-VV Clinge’ invult stuit na ruim drie minuten kijken op een prachtig doelpunt. Een halve omhaal van VV Terneuzen-middenvelder Douwe de Kok laat de Clinge-defensie kansloos.

En die beelden uit 2014 zagen ook De Kok’s collega’s. “’Toch zonde dat je zo weinig meer traint’, zeiden ze. Dus op zich stimuleren ze me wel om weer meer te gaan voetballen”, lacht de 25-jarige De Kok. Want voetballen is sinds september, toen hij een baan kreeg in Rotterdam, op een lager pitje komen te staan. In eerste instantie op een véél lager pitje. ,,Ik zou eigenlijk definitief stoppen bij het eerste, mits ik het idee kreeg dat ik tijd en energie over had. Maar die kans schatte ik niet hoog ik”, zo vertelt de middenvelder die in het seizoen 2010/2011 debuteerde onder toenmalig trainer Diederik Hiensch.

Desondanks vond de voormalig aanvoerder zichzelf afgelopen oktober al terug op reservebank vanwege personele problemen. ,,Ik trainde af en toe nog mee op vrijdag. De keuze liet ik altijd aan de trainer (Ronny Tresonie, red.): ‘kijk maar of je me nodig hebt’. Net voor de winterstop was dat steeds vaker het geval. Na de winter heb ik eigenlijk geen minuut meer gemist.” En daarbij doelt De Kok op wedstrijdminuten. De trainingen moet hij immers vaak aan zich voorbij laten gaan. ,,Op vrijdag ben ik er nu vrijwel altijd. Dinsdags ga ik vaak hardlopen met collega’s. Toch wil ik gaan proberen om ook die dinsdag vaker in Terneuzen te zijn.”

De Kok, in het dagelijks leven Tax Consultant, geeft toe dat hij het voetbal in het begin nauwelijks miste. Dat werd anders toen hij gewend raakte aan het ‘werkzame leven’. ,,Dan zit je in het weekend toch vaak maar op die bank een beetje voetbal te kijken. Spookt toch regelmatig die eerstvolgende werkdag door het hoofd. Voetbal is sociaal gezien dus best belangrijk voor me. En lekker even dat kopje meemaken.”

En volgend voetbalseizoen dan? ,,Ik ga waarschijnlijk van Breda naar Rotterdam verhuizen, dus dan wordt de combinatie misschien ietsje lastiger. Maar ik blijf de vraag gewoon bij Terneuzen neerleggen: ‘denken jullie me nodig te hebben dan wil ik helpen.’