Met twee dameselftallen en een meidenelftal is het damesvoetbal ontzettend populair in IJzendijke. Het eerste damesteam van vv IJzendijke gooit hoge ogen in de eerste klasse van het damesvoetbal. Na een stroeve start draait het elftal van trainer Eric Vanhijfte bovenin mee.

Het damesvoetbal bestaat in IJzendijke (in de volksmond “Tieke”) nu elf jaar. Inmiddels mag het eerste elftal zich, met een klassering in de top van de eerste klasse, het hoogst spelende team van Zeeland noemen. “Het niveau heeft een grote aantrekkingskracht op veel meiden”, aldus de trainer. “Veel meiden willen meedoen op het niveau waarop wij spelen.”

De uitstekende prestaties zijn volgens Vanhijfte voornamelijk te danken aan het feit dat er nauwelijks blessures en schorsingen zijn. “Zodoende kunnen we meestal met dezelfde basis spelen, met veel Voetbal d’r bie? Wat is dat? Voetbal d’r bie is onderdeel van commissie d’r bie. Naast voetbal worden ook zwemlessen, paardrijden en uitstapjes vanuit de commissie georganiseerd. Commissie d’r bie is ontstaan, doordat enkele automatismen tot gevolg. Ook het collectief, de vriendschap, is een ijzersterk punt van deze ploeg.”

AMBITIES
Een trainingskamp in Valencia als voorbereiding op de tweede seizoenshelft verraadt de ambities van de speelsters. “We proberen dit seizoen goed af te sluiten met een periodetitel, maar dat is geen must”, aldus de trainer die 45 jaar geleden startte als jeugdtrainer bij VV Terneuzen. “Volgend seizoen moet deze groep meedoen in de top van het linkerrijtje.” Vanhijfte zelf daarentegen staat volgend seizoen voor de groep bij de mannen, iets waar hij veel zin in heeft: “een nieuwe uitdaging met een jonge selectie.”

VERSCHIL
“Het verschil zit hem vooral in het fysieke, mannen zijn lichamelijk sterker. Ook op techniek zijn de meeste spelers van het eerste elftal bij de mannen iets verder. Dat heeft er vooral mee te maken dat jongens al op zesjarige leeftijd met voetbal beginnen en de meiden later. De derde helft daarentegen is voor de dames, die is daar nog heftiger!” Ook qua kilometers winnen de dames: vorig jaar maakte het team van Vanhijfte de meeste kilometers van alle Zeeuwse ploegen. Vanhijfte: “Volgens mij 5300 km in 11 wedstrijden. Da’s meer dan Hoek, Vlissingen of Goes”.