IJZENDIJKE – Hoewel David Almekinders pas dertig jaar is, heeft de huidige hoofdtrainer van v.v. IJzendijke toch al de nodige ervaring als eindverantwoordelijke opgedaan. Sinds dit seizoen heeft hij de West-Zeeuws-Vlaamse vierdeklasser onder zijn hoede en onlangs werd de overeenkomst met een seizoen verlengd.

“De spelersgroep, het bestuur maar ook ikzelf waren daar snel uit. Blijkbaar slaat mijn manier van werken aan bij deze groep, ondanks dat het natuurlijk een heel vreemd en extreem kort seizoen is geworden uiteindelijk. Maar er is wel zoveel wederzijds vertrouwen dat we met elkaar de ambitie hebben om hier aan iets moois te gaan bouwen.”

Die intentie was er natuurlijk ook bij de start van dit seizoen, maar die was niet direct voortvarend te noemen. “Al waren de voortekenen in de voorbereiding helemaal anders. We hebben een meer dan verdienstelijke oefencampagne gedraaid en je calculeert ook puntenverlies tegen titelfavoriet Hontenisse wel in. Maar dat we derby van Hoofdplaat zouden verliezen dat kwam voor iedereen toch wel als een verrassing. Ik heb een heel jonge en onervaren groep met enkele oudere spelers. Op zich een goede mix, maar dan moet het in wedstrijden ook soms een beetje meezitten. En dat was helaas niet zo, waardoor je jezelf dan ineens onderaan de ranglijst terugvindt. Vogelwaarde ging mis in de allerlaatste minuut en tegen Biervliet kon het kwartje allebei de kanten opvallen en ook dat viel uit in ons nadeel. Dat was zeer zeker een enorme tegenvaller voor mij, maar ook voor veel anderen. Dus dat tekent ook wel het vertrouwen en de ambitie die er heerst in en rondom de selectie.”

Met Almekinders als trainer heeft IJzendijke bewust gekozen voor een bepaalde lijn én voor een jonge trainer die wil doorgroeien. Na drie seizoenen v.v. Cadzand, anderhalf jaar SV Oostburg én een half seizoen SDO’63 op zijn CV, wil de inwoner van Breskens proberen om aan de Mauritsweg een hecht collectie te smeden dat moeilijk te kloppen wordt. “Dat vergt heel veel training en veel arbeid van iedereen. Maar als ik zie hoe hoog de trainingsopkomst is, zélfs toen we tijdens de pandemie werden teruggeworpen op het trainen in vier- en zelfs tweetallen. De jongens bleven trouw komen en willen graag stappen zetten en beter worden. Trainingsopkomst is overigens ook een stokpaardje van mij, want daar hecht ik veel waarde aan. Wil je écht iets teweeg kunnen brengen, dan is het essentieel om met een grote groep te kunnen trainen.”

Het trainen in kleine groepjes vergt volgens Almekinders ook het nodige van de trainers qua creativiteit. “Je moet de trainingen wel leuk en uitdagend houden en dat valt niet altijd mee moet ik bekennen. Toch hebben we veel aan techniektraining gedaan en was het waardevol voor spelers om toch elkaar op de club te kunnen ontmoeten. Want voetbal is en blijft natuurlijk wel een teamsport waarbij het sociale element heel erg belangrijk is. Het blijven behouden van het teamgevoel en met elkaar in contact blijven is erg waardevol gebleken. Zelf heb ik geregeld ook een belrondje gedaan om de binding te houden. Op die manier kan je toch een beetje polsen hoe het gaat en wat er een beetje leeft onderling. Dat is toch van groot belang wanneer we straks weer volwaardig als totale groep kunnen trainen en gaan toewerken naar eventuele wedstrijden later in het jaar. Want voor een voetballer is trainen zonder wedstrijden toch altijd net zoiets als spaghetti eten zonder saus. Een heel belangrijk element ontbreekt en dat is op lange termijn wel funest voor de motivatie.”

Toch heeft Almekinders de extra vrije tijd zinvol weten te benutten. Enerzijds privé en anderzijds voetbal gerelateerd. “In deze periode ons ons dochtertje Ayve geboren, dus daar heb ik nu thuis extra tijd mee kunnen doorbrengen wat natuurlijk superleuk is. En daarnaast heb ik heel veel online KNVB-cursussen gevolgd en zodoende al de nodige licentiepunten verzameld. Want het trainerschap is echt een ervaringsvak en je leert elke dag weer bij. Ook van deze periode neem je weer dingen meer voor de rest van je carrière. Een echt pad heb ik niet uitgestippeld, maar ambitie hebben is gezond denk ik. Vooralsnog wil ik graag bij IJzendijke laten zien, dat we de komende jaren structureel iets kunnen uitbouwen. De elementen zijn ervoor aanwezig, nu moet alles nog op zijn plek gaan vallen.”

Klik hier voor meer artikelen over VV IJzendijke