zeeland-ben-sellam-zeelandia-middelburg betere

Dat de trainer van Zeelandia Middelburg zo om de week een wedstrijd zou missen was amper een half jaar geleden nog ondenkbaar. De club speelde op een respectabel niveau in de tweede klasse zondag – in 2015/2016 zelfs nog in de eerste klasse – maar zoals bekend is er veel veranderd. Voor trainer Salim Ben Sellam bleef de voor hem verrassende overstap naar het zaterdagvoetbal niet zonder gevolgen.

,,Ik snap dat alles in april in een stroomversnelling ging, maar dan nog. Neem mij mee in de communicatie. Teleurgesteld? Misschien wel een beetje”, zo spreekt Ben Sellam. Onderwerp van gesprek is natuurlijk de overstap naar het zaterdagvoetbal. Sinds oktober 2018 werden er een aantal visiebijeenkomsten georganiseerd. Er diende meer te worden geinvesteerd in de opleiding en begeleiding van de jeugd, het damesvoetbal, jeugdtrainers en faciliteiten. Ook kwam naar voren dat er met name op de zaterdagmiddag en zondag te weinig beleving werd ervaren en dat er een ‘eilandstructuur’ was ontstaan. Dat het eerste team in de Brabantse-klasse speelde – vorig seizoen werd het zesde – en de reiskosten de pan uitrezen was ook een negatief issue. 25 procent van de begroting ging naar het eerste elftal, iets wat niet als houdbaar werd ervaren.

In eerste instantie zouden de Middelburgers pas in het seizoen 2020-2021 overstappen, maar op aandringen van de selectie – die geen zin had in een overbruggingsjaar – gebeurde dit direct. Ben Sellam had alleen al een overeenkomst getekend bij JVOZ, dat zijn wedstrijden afwerkt op zaterdag. ,,Een hele verandering, dat zaterdagvoetbal. In de vierde klasse wordt zo onlogisch gevoetbald; een aparte klasse. Ik wilde de bal hebben als voetballer, maar de meesten hoeven de bal niet.” Ook apart is de wedstrijdvoorbereiding van het eerste elftal. Ben Sellam is dus niet altijd aanwezig waardoor hij twee spelers – Joost de Kubber en Sander Sander Ouwerkerk – vooraf instrueert hoe zij de wedstrijdbespreking dienen te doen. ,,Maar mijn assistent doet de wissels.”

Naast zijn werk bij JVOZ en Zeelandia Middelburg zet Ben Sellam zich ook nog in voor het meidenvoetbal. Namens zijn bedrijf Gold Event Zeeland staat hij op zondagochtend op het veld, samen met onder meer de ADO Den Haag-voetbalsters Sharona Tieleman en Ilham Abali. Ook is hij bij Groene Ster Vlissingen nog op de achtergrond actief op het gebied van sponsoring en activiteiten. ,,Ja, voor werken heb ik ook nog tijd”, lacht Ben Sellam. ,,Ik begeleid op het Scheldemond College moeilijk lerende kinderen. Het Scheldemond heeft een samenwerking met JVOZ, dus die combinatie gaat prima. Vaak trainen we om 14.30 uur, en ben ik om 16.00 uur klaar. Dat valt dus mee.”

Bij JVOZ is hij trainer van de JO15, dat uitkomt in de tweede divisie. Hoewel hij uit het onderwijs komt was het toch even wennen de eerste paar trainingen. ,,Je krijgt een groep pubers en probeert toch op je woordkeuze te letten. Wat je zegt moet ook blijven plakken, dus moet je creatiever zijn. Ik werk gelukkig ook met een groep waarin veel talent zit, en de houvast die JVOZ biedt qua trainingsdoelstellingen is heerlijk werken.”

En zet hij de huidige combinatie volgend seizoen voort? ,,Daar heb ik nog weinig over nagedacht. Het spookt soms door m’n hoofd om m’n UEFA A-diploma te halen, maar of dat realistisch is qua tijd etcetera, dat moet ik nog bekijken.”

Wil je meer informatie over de club Zeelandia Middelburg? Klik hier.