Voor de winterstop was de JO19 van Wolfaartsdijk bijna onverslaanbaar. Het team van Mark Tak won acht van de tien wedstrijden, verloor slechts één keer en kroonde zich overtuigend tot kampioen van de tweede klasse. Daardoor speelt de ploeg in 2020 in de eerste klasse, aanvaller Jasper Flipse merkt meteen dat het allemaal een stukje sneller gaat.

Bijna de senioren speel je altijd één competitie, maar bij de jeugd heb je steeds vaker te maken met een ‘dubbele competitie’. Eentje voor de winteronderbreking en eentje daarna. Wolfaartsdijk pakte dus de titel in de tweede klasse en mag zich daardoor gaan meten met eersteklassers. Volgens de achttienjarige Flipse een goede zaak. “Dit is beter, omdat je anders nog een half jaar tegen mindere tegenstanders had gespeeld. De tweede klasse was te makkelijk, nu krijg je te maken met een hoger niveau. Daar leer je weer nieuwe dingen van.”

Kloetinge
Bij de JO17 van de club zitten ook spelers van Colijnsplaatste Boys, maar in het hoogste jeugdelftal is dat niet het geval. Volgens hem is die maatregel er vooral een voor de toekomst. “We hadden zelf genoeg spelers om een team te maken. De samenwerking is alvast voor later, als er wel te weinig spelers zijn.” Het team bestaat uit veel jonge jongens. Een paar zijn er zelfs pas zestien jaar, maar ondanks dat werden ze dus toch kampioen. “We zijn terecht kampioen geworden. Er zaten een aantal makkelijke wedstrijden tussen, maar zeker ook een aantal moeilijke.” Zelf kwam hij ook pas net kijken bij Wolfaartsdijk, want hiervoor speelde hij altijd in de jeugd bij Kloetinge. “Ik wist niet zo goed wat ik hier moest verwachten, want vorig jaar waren ze niet zo hoog geëindigd.” Het feit dat hij opgegroeid is in Wolfaartsdijk, maar speelde bij Kloetinge, behoeft de nodige uitleg. “Ik woon nu in Kloetinge en heb daar vanaf mijn achtste gespeeld. Ik kon het daar nog een jaartje proberen, maar het eerste elftal van Kloetinge is te hoog gegrepen. Hier spelen mijn vrienden, maar kan ik ook nog serieus trainen.”

Bij de Bevelandse club voetbalde hij in de A2, het niveau waarop hij nu speelt vindt hij vergelijkbaar. Door zijn ervaring in de eerste klasse en het meetrainen met de A1 van Kloetinge, probeert hij het team te helpen. “We willen er graag vol voor gaan en hebben veel plezier samen. Dat we kampioen zijn geworden is dan ook wel echt een teamprestatie.” Eerste klasse is voor een dorpsclub als Wolfaartsdijk behoorlijk hoog, het aantal doelpunten van Flipse en zijn collega-aanvallers hadden daarin een belangrijk aandeel. “Met zijn drieën hebben we 50 goals gemaakt. Dat komt ook omdat we altijd zo aanvallend mogelijk proberen te spelen.” Of dat aantal in de eerste klasse ook gehaald gaat worden, is nog maar de vraag. Het verschil is meteen te merken, vertelt hij. “Het gaat een stuk sneller en teams zetten veel meer druk. Dan moet je sneller handelen, kijken en spelen.” Toch heeft hij er vertrouwen in. “We kunnen mee op dit niveau. De doelstelling is om niet te degraderen, als we in de middenmoot eindigen ben ik heel tevreden.”

Debuut
In de eerste seizoenshelft stopte de teller voor de linksbuiten bij zeventien treffers, maar dat is voor hemzelf niet het belangrijkste. “Winnen staat voorop, ik probeer te helpen met doelpunten of assists.” Dat het goed ging met de rechtsbenige aanvaller, bleef ook bij het eerste elftal niet onopgemerkt. Daar maakte hij namelijk al zijn debuut en kwam hij zelfs tot scoren. “Dat is echt ‘mannenvoetbal’. Je leert veel van de ervaring van die jongens.” Hij omschrijft zichzelf als iemand die doelgericht is, diepgang heeft en houdt van acties maken. Hij wil vooral plezier hebben, maar heeft voor volgend jaar een duidelijk doel. “Dan hoop ik de stap naar het eerste te maken, maar als ik nog een jaar met dispensatie in de A’s moet spelen, is dat ook goed. Het moet vooral leuk blijven!”

Meer informatie over Wolfaartsdijk? Klik hier.
Klik hier voor de volledige krant van Beveland.