MIDDELBURG – Het was volgens trainer/ coach Zico Tomasoa voor de twee JO9-teams van Zeelandia Middelburg een meetmoment met een heel leuke bekroning. Op het Districtskampioenschap (DK) van Zuid 1 voor JO9 teams. De JO9-1 werd derde, terwijl JO9-2 het kampioenschap in Categorie II veroverde. Beide teams gaan daardoor Zeelandia Middelburg vertegenwoordigen tijdens het Nederlands Kampioenschap in Harderwijk op 25 juni.

0250985_onlinebanner_Klaverblad_VJGoeree

“Het is voor die jonge gastjes echt een mooie bekroning voor de ontwikkeling die ze de afgelopen maanden hebben doorgemaakt. We hebben één selectie met vijftien goede spelers en die verdelen we elke zaterdag. We spreken dus eigenlijk nooit over een JO9-1 en JO9-2, maar over Team Zico en Team Michel. Die samenstelling wisselt meestal wel elke zaterdag. Op maandag en woensdag traint de gehele groep samen bij mij en Michel Buijck met wie ik het selectieteam train en coach.”

Tomasoa is begonnen in de jeugdopleiding van Zeelandia Middelburg bij de JO6, waarvan eer nu ook enkele in de JO9 spelen. Als voetballer was de 34-jarige jeugdtrainer actief bij onder ander RCS, Jong Ambon, JVOZ en FC Dauwendaele. “Vanwege een zware knieblessure ben ik als voetballer gestopt, maar het is natuurlijk wel de mooiste sport om mee bezig te kunnen zijn. Daarom ben ik op zoek gegaan naar een sportieve uitdaging bij jeugd op een mooi niveau. Die vond ik bij Zeelandia Middelburg, waar inmiddels ook mijn kinderen in de jeugdopleiding spelen. Het is gewoon prachtig om te zie hoe die gastjes ontwikkelen en leergierig zijn. Er zit zeker potentie in deze selectie, als is het nog heel vroeg om te zien of er in de toekomst jongens hier het eerste gaan halen.”

De nieuwe competitieopzet vanuit de KNVB waarin het seizoen in vier fases is ingedeeld, is volgens Tomasoa een prima zet voor de jeugd. “We spelen nu in een JO10-competitie, want in hun eigen leeftijdscategorie staken ze er gewoon teveel bovenuit. Dan ontwikkelen ze zich niet en is het voor niemand leuk op den duur. Nu krijgen ze veel fysieke tegenstand en is de weerstand groter. Maar op voetballend vlak doen ze het voortreffelijk.”

Dat bleek ook tijdens het Districtskampioenschap begin maart in Roosendaal, waar de JO9-1 uiteindelijk alleen Drechtstreek en Sprundel voor zich laten. Naast de winst in hun categorie II ging de JO9-2 bovendien ook nog als Sportiviteitskampioen terug naar Middelburg. Nu mogen ze zichzelf laten zien in Harderwijk, waar op 25 juni 2022 het NK wordt gehouden en waar beide teams hun huid zo duur mogelijk gaan verkopen.

“Dat wordt voor ons als JO9 weer een meetmoment, al gaan we de jongens zeker niet volstoppen met opdrachten. We gaan er zonder verwachtingen naartoe en proberen zo goed mogelijk voor de dag komen. Gewoon lekker voetballen en plezier maken. Dan komt de rest vaak vanzelf wel. Als ik zie hoe die gastjes verbeterd zijn sinds het begin van het seizoen, dat is prachtig om van dichtbij te ervaren. En als je dan nog zo’n mooi toetje krijgt in de vorm van deelname aan het NK, daar moeten we met z’n allen vooral heel erg van genieten.”

Aan het Districtskampioenschap op de velden bij BSC namen alle selectieteams van Zeelandia Middelburg deel. Naast de JO9-teams gaat ook de JO13-1 naar Harderwijk, nadat ze in hun categorie van Zuid I de tweede plaats haalden en ook Sportiviteitskampioen werden.

Klik op Zeelandia voor het laatste artikel van de club.