VLISSINGEN – Het is naar zijn eigen zeggen een mooie waardering voor zijn spel bij SV Walcheren. De talentvolle Timo Lijbers (21) wordt bestempeld als één van de betere controlerende middenvelders op de Zeeuwse velden. Na vier seizoenen basisspeler bij tweedeklasser SV Walcheren maakt hij komend seizoen de stap naar derde divisionist GOES.
“Het feit dat ik deze kans krijg, dat zie ik als een bevestiging van mijn vorm en ontwikkeling die ik tot op heden als speler heb doorgemaakt. Maar toch wil ik zien wat er nog meer in zit. En daarom kon ik deze kans niet laten lopen. Want GOES is natuurlijk wel een flinke stap omhoog. Het mooiste zou zijn als ze in de Derde Divisie blijven, maar ook hoofdklasse is toch een hoger niveau dan nu bij Walcheren. Ik heb het hier overigens nog altijd prima naar mijn zin, maar sommige kansen kan je simpelweg niet laten lopen..”

Lijbers begon in de jeugdafdeling van Walcheren en was tot de E-pupillen actief op Sportpark Bonedijke. Van de D2 tot de B2-junioren droeg hij de kleuren van JVOZ, waarna hij als tweedejaars B-junior weer terugkeerde bij ‘zijn’ Walcheren. Na één seizoen in de JO19, maakte hij als zeventienjarige zijn debuut in het eerste elftal om er nooit meer te verdwijnen. “Er was nadat ik bij JVOZ vertrok maar één club waar ik wilde spelen en dat was SV Walcheren. Ik ken hier iedereen en weet wat ik hier kan verwachten. Ook de technische staf weet wat men aan me heeft en dat ik altijd probeer om het maximale te geven. Op die manier probeer ik van waarde te zijn voor het elftal.”

En die waarde laat hij vrijwel wekelijks zien, waar hij met zijn defensieve kwaliteiten als middenvelder als het waren het ‘cement tussen de bouwstenen’ is. Ballen veroveren, medespelers coachen én zorgen voor de snelle omschakeling van balverlies naar balbezit. “Natuurlijk kan ik in alle facetten van mijn spel nog een betere voetballer worden. Dat zou gek zijn als ik dat realisme niet zou hebben op deze leeftijd. Maar blijkbaar heb ik toch voldoende laten zien aan de mensen van GOES, dat ze vertrouwen in me hebben. En hoewel ik nu ook in een prima elftal speel op een mooi niveau, wil ik mezelf graag op een zo hoog mogelijk niveau als voetballer door ontwikkelen. Nu ben ik vrijwel altijd verzekerd van een basisplaats, terwijl ik straks mezelf weer vanaf nul moet bewijzen.”
Het vertrek van Lijbers zal voor SV Walcheren een aderlating zijn, al vertrekt de middenvelder uit een selectie die heel veel potentie in zich heeft. “We hebben een prima mix van jonge talentvolle spelers én een aantal spelers met de nodige ervaring op een hoger niveau. Dat is heerlijk voetballen en dan zie je dat wij als jongere spelers de kans krijgen om te groeien. En die groei gaat gepaard met wisselvalligheid. En dat is zichtbaar in de resultaten. Als teams ons heel goed vastzetten, dan krijgen we het moeilijk om daar onderuit te voetballen. Daartegen moeten we ons als team beter zien te wapenen en dan zie je dat we ook goede uitslagen neerzetten. Toch hebben we het, zeker tegen de topteams, niet laten zien en dat is zonde.”

Hoewel de buitenwacht hem prima kwaliteiten toedicht, daar is de Vlissinger zelf nog verre van tevreden over zijn spel. “Ik moet nog véél constanter zijn in mijn prestaties en op bepaalde momenten ‘slimmer’ zijn. Ik heb dit seizoen teveel gele kaarten gepakt, mede omdat ik soms met een overtreding een tegenaanval wil stoppen. Daarin moet ik handiger worden, positioneel nog beter staan, zodat ik die overtreding niet moet maken. Ik ben altijd erg kritisch op mezelf, wil me blijven uitdagen om beter te worden. Voor mij is het vooral zaak om het hier bij Walcheren mooi af te maken. Zo hoog mogelijk eindigen en wie weet wat er dan nog aan het eind inzit.”

Klik op SV Walcheren voor het laatste artikel over de club.