Jong-Ambon-Trainers-duo

MIDDELBURG – Jong Ambon is de langst bestaande Molukse voetbalclub in Nederland en zorgt door middel van de voetbalsport voor verbroedering, spelvreugde en plezier. De club heeft nog altijd een Molukse identiteit, de meeste spelers zijn van Molukse komaf, maar SV Jong Ambon leunt ook op niet-Molukse krachten. Eén van die krachten is Peter Visser, samen met Noes Taniwel als trainer actief bij het tweede elftal van de zaterdag vierdeklasser.

“Ik ben een aantal seizoenen geleden weer terug met de club in aanraking gekomen, nadat ik meer dan twintig jaar bij Wemeldinge actief was geweest. Ik verhuisde terug naar Middelburg en kwam in contact met oude bekenden uit de Molukse gemeenschap. Ik ben opgegroeid in de buurt en kende de vereniging goed. Ze vroegen of ik niet iets wilde betekenen voor de club als vrijwilliger en ben toen eens gaan praten. Samen met Noes Taniwel ben ik begonnen als trainer bij het damesteam. Daarmee stonden we bovenaan, maar helaas legde corona toen de competitie plat. En weg waren ook de promotiekansen, waarna ook het team uiteen vielen de dames werden opgeheven.”

 

Maar Visser bleef wel voor de club behouden, want eerst sloot hij nog even aan bij de eerste selectie als ondersteuning bij Paul Telussa en later nog bij het eerste elftal. “Dat was niet echt wat bij me paste en enkele oud-spelers van het eerste elftal wilden toch graag blijven voetballen en vroegen aan mij en Noes of we niet een trainersduo wilden vormen voor een nieuw tweede team. Daar zagen we wel wat in en zodoende staan ik nu twee avonden per week én op zaterdag als trainer van het tweede elftal op het veld.”

Als ‘Hollander’ voelt hij zich overigens meer dan perfect thuis binnen de multiculturele club die Jong Ambon inmiddels geworden is. “Absoluut! De warmte van iedereen binnen de club is fantastisch, daar voel ik me als een vis in het water. Iedereen is welkom en wordt ook met open armen ontvangen. Fantastisch vind ik dat. Bovendien hebben we in onze selectie ook een groep jongens die in het AZC verblijven en bij ons trainen en voetballen. We hebben daarover met het AZC goede afspraken gemaakt en dat werkt perfect. Natuurlijk is het soms wel eens wennen, want de voetbaltaal mag volgens de kenners wel universeel zijn, maar de praktijk is soms wel eens anders haha. Als je dan met handen en voeten een oefening duidelijk wilt maken of in een wedstrijd wilt coachen.. Dat leidt soms wel eens tot hilarische of minder hilarische taferelen. Maar over het algemeen loopt alles prima.”

De competitiestart was echter voor Visser en Taniwel tegenvallend, want de eerste punten werden pas na enkele weken behaald. “Klopt, daar hadden we meer van verwacht. Maar het belangrijkste is dat iedereen het naar de zin heeft en lol met elkaar beleefd. Dat gebeurt gelukkig volop. We hebben een mooie en ook gezellige spelersgroep. En het bevalt me uitstekend. De keus om dit samen met Noes op te pakken, daar heb ik nog geen seconde spijt van gehad.”

Klik hier voor meer informatie over Jong Ambon
Klik hier voor meer artikelen over Jong Ambon